“Zakazali smo. Kao ravnateljica Tajne službe Sjedinjenih Država preuzimam punu odgovornost za svaki sigurnosni propust”, rekla je Cheatle svjedočeći pred Odborom za nadzor Zastupničkog doma, dok republikanci pozivaju na njezinu smjenu.


“Pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 13. srpnja najteži je operativni neuspjeh tajne službe u više desetljeća”, rekla je Cheatle.




Suočena s tvrdnjama republikanaca da je Tajna služba uskratila resurse za Trumpovu sigurnosnu zaštitu, rekla je da je prije pucnjave sigurnosna razina za bivšeg predsjednika pojačana.


“Razina sigurnosti koju pružamo bivšem predsjedniku pojačana je puno prije kampanje i stalno jača s obzirom na učestale prijetnje”, rekla je Cheatle. “Naša misija nije politička. To je doslovno pitanje života i smrti.”


Prvi krug nadzora atentata koji provodi Kongres obilježilo je saslušanje održano u ponedjeljak. U srijedu će se pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma pojaviti direktor FBI-a Christopher Wray.


Predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson trebao bi predstaviti dvostranačku radnu skupinu koja će poslužiti kao središnja točka za istrage Zastupničkog doma.


Cheatle se odupire pozivima najvažnijih republikanaca na ostavku. Među njima su Johnson i čelnik manjine u Senatu Mitch McConnell.


Predstavnik Republikanskog odbora za nadzor Predstavničkog doma James Comer na saslušanju je ponovio isti poziv.


“Čvrsto sam uvjeren, ravnateljice Cheatle, da biste trebali podnijeti ostavku”, poručio joj je taj republikanac iz Kentuckyja. “Tajna služba ima tisuće zaposlenika i znatan proračun, no sada je postala oličenje nekompetentnosti.”


Demokratski zastupnik Gerry Connolly je rekao kako smatra da “neprihvatljivi incidenti poput ovoga ističu činjenicu da smo mi sve polariziranija nacija koja prolazi kroz pojačane političke napetosti.”


Pravosudni odbor Zastupničkog doma prošli je tjedan objavio da raspolaže dokazima po kojima Tajna služba nije imala odgovarajuće resurse za osiguranje Trumpova skupa zbog manjka osoblja, a to se dogodilo zbog istodobne kampanje s Jill Biden u Pittsburghu i zbog samita NATO-a održanog nekoliko dana prije u Washingtonu.