Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

KORAK NAPRIJED

U Maslenici će dograditi kupališta i urediti vezove

Autor: Goran Šimunov

23.07.2024. 07:30
U Maslenici će dograditi kupališta i urediti vezove

Foto: OPĆINA JASENICE



Općina Jasenice provodi projekt uređenja obalnog pojasa u mjestu Maslenica dužine oko 310 metara koji na istočnom kraju obuhvata graniči s uređenom kupališnom obalom, a na zapadnom kraju s uređenom rivom. Idejni projekt izradila je tvrtka Obala d.o.o. iz Splita, dok je za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš Elaborat zaštite okoliša izradila tvrtka Vita projekt d.o.o. iz Zagreba.




Na ovom obalnom pojasu uređeno je javno kupalište sa šljunčanim površinama, plažama, betoniranim platoima za sunčanje i zaobalno pristupnom stazom, obalnom šetnicom. Na centralnom dijelu je punkt s ponudom rekvizita zabavnog sadržaja u sklopu kupališnih aktivnosti, poput skutera, kanua i slično. Još postoji i aqua park te skakaonica.


Strma obala


Opća karakteristika obalnog pojasa naselja Maslenica je relativno strma obala koja je znatnije izražena na zapadnom dijelu zahvata, stoga su površine plaža male, širine na kopnu svega tri do pet metara, pa se uglavnom pribjegavalo betoniranju površina kako bi se povećao kapacitet posjetitelja, kupača.


Na cijelom ovom dijelu obalnog pojasa ljeti se odvija kupališna aktivnost te je i dio na istočnoj granici obuhvata također uređen za kupanje.




Prostorno-planska dokumentacija je na ovom dijelu obale većim dijelom predvidjela zonu sportsko-rekreacijske namjene, uređenu plažu, a manjim dijelom od oko 30 m dužine luku otvorenu za javni promet lokalnog značaja te luku nautičkog turizma i to u dužini oko 35 metara. Ovim zahvatom nastoji se urediti dio obale tako da se povećaju i urede plaže, odnosno površine za sunčanje te oblikuje prostor za rekreativan i ugodan boravak posjetitelja, kako za sezonske ljetne, tako i izvansezonske uvjete.


Na istočnom kraju zahvata dogradit će se i urediti kupalište tako da se, po principu postojećeg uređenog dijela, nastavlja prema zapadu, do postojećeg gata. Dogradit će se betonski obalni zid i stepenice za silaz kupača prema moru, istih dimenzija i konstruktivnih rješenja kao na postojećem dijelu. Iza obalnog zida, do postojeće šetnice, izvest će se nasip te filtarski i šljunčani (plažni) sloj. Dogradnja ovako uređenog kupališta će se izvesti u dužini oko 18 metara.




Postojeća dva gata i jedno nasipno pero će se dograditi i urediti tako da se od njih formiraju tri pera za stabilizaciju plaže, pojedinačnih dužina oko 35 m i širine 4,5 m. S istočne i zapadne strane pera izgradit će se školjera, odnosno sloj obrambenog kamenometa. Na vrhu betonskog pera predviđena je ugradba demontažnih ljestvi za kupače.


Obalni zid


Na zapadnom dijelu zahvata dogradit će se mjesna riva, produžujući se prema istoku u približnoj razvijenoj dužini od oko 80 m. Izvest će se betonski obalni zid s temeljem na matičnoj stijeni, koji će se u nadmorskom dijelu urediti kamenim elementima. Obalni zid će se, po fasadi, opremiti prstenovima od inox čelika za privez manjih plovila.


Trasa novog obalnog zida bit će na udaljenosti od postojećeg kamenog obalnog zida 6 do 7,5 m, a budući da će se i postojeća šljunčana staza također urediti kamenim pločnikom, ostvarit će se jedinstvena javna površina približne površine oko 710 metara četvornih. Zaobalni dio ove površine, odnosno onaj koji u postojećim uvjetima predstavlja obalnu stazu, šetnicu, bit će namijenjen pješačkom, promenadnom prometu, i to u širini staze od 2,5 metra. Između promenadnog dijela pločnika i ostale popločane površine zasadit će se drvored samostojećih stabala, tamarisa, te će se postaviti urbana oprema kao što su klupe za sjedenje, koševi za otpatke, info paneli i drugo te javna rasvjeta.


Dogradnja mjesne rive prema istoku završit će se gatom, odnosno platoom dimenzija 25 x 16 do 18 m, površine oko 430 m2. Konstruktivno će se gat također izvesti s obalnim zidovima po obodu, s trupom od kamenog nasipa.


Na gatu će biti glavna logistika u službi kupališne aktivnosti, ugostiteljski i zabavni sadržaj, a svojom pozicijom i veličinom značajnu ulogu u javnom korištenju će imati i izvan ljetne (kupališne) sezone. Uz gat, u ograđenom dijelu kupališta će biti aqua park i slični sadržaji, a izvan ograđenog kupališta, zapadno od gata, rezerviran je akvatorij za ponudu, najam plovila uz kupališnu aktivnost (skuteri, brodice i sl.).


Obalna šetnica


Na obalnom pojasu istočno od gata, dužine oko 700 metara, izvest će se tri šljunčane plaže, pojedinačnih kopnenih površina 470, 720 i 760 m2. U akvatorijalnom dijelu šljunčanih plaža, kontinuiranom dužinom, na dubini 2,5 metra, izgradit će se podmorski prag od kamenog nasipa kojim se sprječava erozija plaže pri nailasku morskog vala na obalu te zadržava materijal s plaže, kako se ne bi obrušavao u dubinu.


U zaobalnom dijelu plaža, nadovezujući se na promenadu s mjesne rive i centralnog gata te spajajući se s postojećom stazom na istočnom dijelu zahvata, izgradit će se obalna šetnica. Šetnica na ovom dijelu obalnog pojasa će biti dužine oko 200 m i širine 2,5 m. Bit će sukladna postojećoj na istočnom kraju zahvata, s betonskim potpornim zidom po fasadi s uklesanim autohtonim kamenom i armirano-betonskom hodnom površinom. Krajobrazno će se urediti područje na plažnom dijelu uz šetnicu drvoredom od tamarisa. Visinske razlike između šetnice i plaže će se na šest pozicija svladati s dvije ili tri stepenice te rampama za prilaz kolicima.


LUKA NAUTIČKOG TURIZMA


Prostorno-planska dokumentacija je na ovom dijelu obale većim dijelom predvidjela zonu sportsko-rekreacijske namjene, uređenu plažu, a manjim dijelom od oko 30 m dužine luku otvorenu za javni promet lokalnog značaja te luku nautičkog turizma i to u dužini oko 35 metara. Ovim zahvatom nastoji se urediti dio obale tako da se povećaju i urede plaže, odnosno površine za sunčanje te oblikuje prostor za rekreativan i ugodan boravak posjetitelja, kako za sezonske ljetne, tako i izvansezonske uvjete