Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KAZALIŠTE LUTAKA ZADAR

Uskoro premijera predstave »Kamo idemo, tata?« u Kazalištu lutaka Zadar

Autor: Matea Guzalić

19.07.2024. 13:35
Uskoro premijera predstave »Kamo idemo, tata?« u Kazalištu lutaka Zadar

Foto: Filip Brala/HNK Zadar



Uskoro će ljubitelji kazališne umjetnosti doći na svoje, jer nam na daske Kazališta lutaka Zadar stiže premijera predstave u koprodukciji Drame plus i HNK Zadar, a u sklopu 30. Zadarskog kazališnog ljeta, pod nazivom »Kamo idemo, tata?«. Riječ je o autorskom projektu Vinka Radovčića, a koji je napravljen prema motivima romana Jean-Louisa Fourniera. Premijera će se odigrati 22. srpnja u 21:30 sati, dok izvedba dolazi na raspored 23. srpnja u isto vrijeme.


»Kamo idemo, tata?« nježna je i dirljiva predstava o ocu dvoje djece. Predstava tematizira iskustvo oca dvojice sinova s teškoćama u razvoju i razotkriva najdublje dijelove ljudske duše i njezinu sposobnost adaptacije na životnu tragikomediju. Riječ je o predstavi koja istodobno predstavlja svu krhkost ljudskog bića, ali i njegovu veličinu i snagu koju mu pruža jedino iskrena ljubav i osobna etika, rečeno kantovski: »Dvije stvari ispunjavaju dušu uvijek novim i sve većim divljenjem i strahopoštovanjem: zvjezdano nebo iznad mene i moralni zakon u meni.«


Predstava se bavi emocionalnim i društvenim izazovima života oca s dvojicom sinova s teškoćama u razvoju, osjećajem krivnje, boli, ljubavi, a ponekad i očajem i sve to bez uljepšavanja stvarnosti ukazujući na iskustva borbe i pokušaja nošenja s teškom situacijom roditelja djece s teškoćama u razvoju. Unatoč ozbiljnosti teme, Fournierov stil je direktan, iskren i neizbježno humorističan. Kroz crni humor i sarkazam, kao mehanizam obrane, nastoje razbiti tabue i omogućiti gledateljima da se povežu s iskustvima roditelja djece s teškoćama u razvoju na dublji način.




– Jedna od glavnih poruka naše predstave je bezuvjetna ljubav roditelja prema djeci, bez obzira na njihove mane i nedostatke, pa stoga ovom predstavom želimo poručiti koliko je važno voljeti i prihvatiti djecu onakvom kakva jesu. Također, ovom predstavom želimo pokazati ogromnu odgovornost i težinu koju roditelji nose kada imaju djecu s teškoćama u razvoju kao i snagu i posvećenost roditelja koji se suočavaju sa svakodnevnim izazovima i neizvjesnostima takvog načina života, poručili su iz Kazališta.
Autori adaptacije i dramaturške obrade romana su Vinko Radovčić, Ivan Raffaelli i Domagoj Lindinger. Scenografiju, kostimografiju i odabir glazbe također potpisuje Vinko Radovčić. Oblikovatelj svjetla je Frane Papić, dok je oblikovatelj tona Mate Petričević. Asistent redatelja je Domagoj Lindinger. Za izradu scenografije zaslužan je Adriano Košuta, a za rekvizite Ljiljana Surać. Fotografi predstave su Filip Brala, Saša Čuka i Željko Karavida. Inspicijent i kreativni producent je Domagoj Lindinger.