Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

NESREĆA

NESREĆA U KALIMA Maloljetnice pale s električnog romobila, jedna je teško ozlijeđena

Autor: Portal ZL

19.07.2024. 12:55
NESREĆA U KALIMA Maloljetnice pale s električnog romobila, jedna je teško ozlijeđena

Foto: Arhiva ZL



Jučer, 18. srpnja oko 05 sati u mjestu Kali dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđene dvije maloljetne hrvatske državljanke. Sumnja se da je do prometne nesreće došlo dok je maloljetnica rođ. 2008. godine upravljala osobnim prijevoznim sredstvom na električni pogon (električni romobil)  na kojem se nepropisno kao putnica, vozila maloljetnica rođ. 2009. godine, te se nepropisno kretala kolnikom Ulice Sv. Lovre. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Mul brzinu kretanja vozila nije prilagodila osobinama i stanju ceste uslijed čega je izgubila kontrolu nad upravljačem te obje, zajedno s romobilom padaju na kolnik.




Za vrijeme vožnje na osobnom prijevoznom sredstvu, niti vozačica niti putnica nisu koristile zaštitnu kacigu. Liječnička pomoć pružena im je u Općoj bolnici Zadar gdje je utvrđeno kako je vozačica romobila zadobila teške tjelesne ozljede dok su putnici utvrđene lakše tjelesne ozljede.


Policija će o događaju dostaviti izvješće mjerodavnom državnom odvjetništvu, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, maloljetna vozačica će biti prekršajno sankcionirana.


Apel PU zadarske




Policijska uprava zadarska podsjeća vozače električnih romobila da su se dužni kretati biciklističkom stazom, a u slučajevima kada biciklistička staza ne postoji, tada se trebaju kretati nogostupom, odnosno površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa. Vozači romobila prilikom kretanja na nogostupu i pješačkim zonama, moraju voditi računa o sigurnosti pješaka, smanjiti brzinu kretanja prilikom nailaska na pješake te zvučnim znakom koji je obavezan uređaj na romobilu, prethodno upozoriti pješake na svoj nailazak.


“Podsjećamo da električnim romobilom ne smiju upravljati osobe mlađe od 14 godina, a vozači romobila na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Također je bitno naglasiti da romobilom ne smije upravljati osoba koja u organizmu imaš više od 0.5 promila, koja je pod utjecajem droga ili pod utjecajem lijekova koji utječu na sposobnost vožnje. Na električnom romobilu može se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Mora upravljati romobilom tako da se ne umanjuje stabilnost vozila i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smije skidati istodobno obje ruke s upravljača, pridržavati se za drugo vozilo, prevoziti, vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju vozilom ili ugrožavati druge sudionike u prometu.




Noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti vozači električnih romobila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom. Također mora noću i danju u uvjetima smanjenje vidljivosti na električnom romobilu biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani. Pozivamo sudionike u prometu da radi svoj sigurnosti i radi sigurnosti drugih poštuju prometne propise”, kažu iz PU zadarske.


Najviše utvrđenih prekršaja kod vozača romobila – zbog nenošenja zaštitne kacige


Od početka 2024. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske su ukupno prekršajno sankcionirali 114 prekršaja kod vozača osobnih prijevoznih sredstava – romobila i to 106 prekršaja nenošenja zaštitne kacige vozača romobila, 1 prekršaj zbog prijevoza više osoba na romobilima te 7 prekršaja zbog nepropisnog kretanja kolnikom.


Analizom statističkih podataka, najviše prekršaja su počinili vozači romobila u dobnoj skupini od 20 do 30 godina. Najviša evidentirana starosna dob osobe zatečene u prekršaju nenošenja zaštitne kacige, je 71 godina.