Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

nedostatak prihoda

Ukrajinska vlada želi zbog rata povećati poreze

Autor: Hina

18.07.2024. 19:07
Ukrajinska vlada želi zbog rata povećati poreze

Foto: Reuters



Ukrajinska vlada je u četvrtak po prvi put od početka rata predložila povećanje poreza kako bi prikupila milijarde dolara za oružje i vojničke plaće dok sukob s Rusijom traje već gotovo 29 mjeseci.


Vlada je na svojoj tjednoj sjednici odobrila nacrt izmjena proračuna za 2024., kojima bi se povećalo izdvajanje za obranu za 495,3 milijardi hrivnji (oko 10,9 milijardi eura), rekli su vladini dužnosnici i zastupnici u ukrajinskom parlamentu.


Ukrajina je dosad predviđala da će 2024. za obranu izdvojiti 1,7 bilijuna hrivnji. Promjene i dalje mora odobriti parlament te ih potpisati predsjednik Volodimir Zelenskij prije nego što stupe na snagu.




Vlada je također predložila povećanje poreza i drugih tarifa, od ratnog poreza koji bi plaćali građani do uvođenja dodatnih carina na neke uvozne proizvode i podizanja trošarina za gorivo.


“Ovaj rat je sada u svojoj trećoj godini, a potrebe u sigurnosnom i obrambenom sektoru rastu”, reklo je ministarstvo financija u priopćenju.


“Kako bismo financirali naš otpor prema agresoru, možemo se oslanjati samo na naše vlastite resurse, a glavni su porezi i zaduženje na domaćem tržištu. To će osigurati našu sigurnost i približiti pobjedu”.


Ministarstvo je kazalo da su predložene izmjene “najblaža moguća opcija” za financiranje dodatnih vojnih potreba, dodavši da će povećanje poreza pokriti tek trećinu.


Izdvajanje Kijeva za obranu nastavlja rasti dok vlada počinje provoditi novi mobilizacijski program kako bi se na bojišnicu dovelo nove vojnike. Ukrajina se također usredotočuje na izgradnju vlastite industrije za proizvodnju oružja.


Kako bi mogla vojsci osigurati više sredstava, vlada je predložila različita povećanja poreza iz kojih planira prikupiti 140 milijardi hrivnja dodatnih prihoda.


Vlada od parlamenta traži da razmotri povećanje ratnog poreza za pojedince na pet posto s trenutnih 1,5.


Nacrt prijedloga koji je objavilo nekoliko zakonodavaca je pokazao da vlada namjerava proširiti broj poduzeća koja moraju plaćati ratni porez tako što će ga uvesti i samozaposlenim osobama te mikro i malim poduzećima.


Ministarstvo također planira prikupiti oko 362 milijarde hrivnji na temelju svojih napora da smanji sivu ekonomiju i zaduživanjem na domaćem tržištu.


Kada je riječ o izdvajanjima za socijalnu i humanitarnu politiku, vlada ovisi o međunarodnoj financijskoj pomoći. Od zapadnih partnera je primila oko 89 milijardi dolara financijske pomoći od početka ruske invazije u veljači 2022.