Petak, 19. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

TKON

Volite li ljeto bez gužve - evo 10 razloga zašto posjetiti Tkon na otoku Pašmanu!

Autor: Portal ZL

18.07.2024. 12:15
Volite li ljeto bez gužve - evo 10 razloga zašto posjetiti Tkon na otoku Pašmanu!

Foto: Nikola Zoko



Hrvatski otoci vrlo su posjećeni turistički biseri koje svakodnevno otkrivaju zaljubljenici u divnu prirodu, divne plaže i nasmijane domaćine. Mogu biti udaljeni od kopna, potpuno osamljeni ali i s pogledom na živahne gradove na obali. Otok Pašman i njegov biser – mjesto Tkon posebna su destinacija koju istražite ovog ljeta. Od Biograda n/m je udaljen svega 12 minuta vožnjom trajektom, a ono što ćete na njemu doživjeti potaknuti će vas na višednevni boravak. Mjesto je jedinstveno – zeleno u svojoj unutrašnjosti, s mirisom pomiješane soli i crnogorične šume, s plažama koje pružaju svakome jedinstven doživljaj i sadržajem koji će vam slobodno vrijeme učiniti posebnim.


Evo 10 razloga zašto posjetiti Tkon ovog ljeta:

Mjesto po mjeri obitelji!
Tkon je po mnogočemu destinacija za cijelu obitelj. Mjesto je vrlo lako istražiti, a gdje god pogledate vidjet ćete kristalno čisto more. Plažu odaberete po vlastitim afinitetima – želite li boraviti na osami i to je moguće, Tkon nudi brojne uvale i plaže na kojima možete biti u potpunosti sami. Uz to, mjesto je urbanistički izgrađeno što nije narušilo prirodne ljepote koje Tkon pretvaraju u zelenu oazu mira. U Tkonu nema hotela, smještaj je apartmanski što vam omogućuje da se vrlo brzo povežete s domaćinima te uživate u blagodatima ovog mjesta – svježoj ribi, finom maslinovom ulju, ovčjim sirom…  I da – blizina kopna Tkon pretvara u divno mjesto za jednodnevni izlet, posebno boravite li u Biogradu, Zadru, Filip Jakovu.


Plaže kojima je teško odoljeti
Duž cijele obale Tkon ima prekrasne plaže na kojima se izmjenjuju pijesak i stijene. Glavne plaže prostiru se u odnosu na trajektnu luku s lijeve strane sve do kraja otoka na kojem se nalazi FKK kamp Sovinje. Prva plaža naziva se Južna a povezana je šetnicom koja spaja živahniji dio plaže s Ga-Ga barom, molom uz kojeg je lako pristati i brodom i pješčanom plažom kojoj hlad rade stogodišnji borovi ali i posebno dizajnirani suncobrani. Pješčana plaža je u jednom dijelu plitka pa je kao takva idealna za obitelji s malom djecom.  Nakon Južne plaže je plaža Studenac (pješčana, dobila ime po izvoru pitke vode/ probajte na nekim je mjestima voda manje slana), nakon kojih je plaža Plažine jedna od većih plaža obuhvaća betonski i pješčani dio, te je zbog svoje plitkoće idealna za djecu (ali i one koji vole picigin).  Za ljubitelje instagramskih fotografija tu je Hawaii beach Poljane koje su prirodno sakrivene trstikom koja buja na ovom mjestu. Ulazak u plažu je s polja bogatih podzemnom vodom koja pomaže da trstika stvori prirodnu ogradu. Sredinom ljeta na ovoj se plaži organizira i velik techno party. Kraj otoka, što se tiče plaža rezerviran je za pješčanu uvalu Bartovicu i oku skrivenu plažu Sovinje koja je vezana za FKK kamp. Za one koji se žele na brzinu osvježiti kad stignu u Tkon je desna strana trajektne luke i tri lijepe plaže – Vruljice, Mrvisko i plaža Ugrinić!




Krenite u razgled mjesta u društvu vodiča!
Domaćini su u Tkonu jako dobri domaćini i svi se trude ispričati neku od priča vezanih za mjesto u kojem žive. Sve priče skupio je i redovito ih priča licencirani turistički vodič Dražen Pribilović. Njega angažirajte u TZ Tkon (nalazi se na samoj rivi) i poslušajte što sve zna o Tkonu. Ispričat će vam priču o položaju Tkona, njegovom prvom spominjanju 950.godine pod nazivom Katan, ali i nešto kasnije 1067.godine kao Katun, što znači pastirsko naselje,pasište. S Draženom napravite ‘đir mjestom’ čujte priču o kolešću gdje se nalazi bunar još iz rimskog doba i veliki plac s gusternom izgrađenom početkom 20 st. Na zanimljiv način će ‘zagrebati’ u zanimljivu povijest ovog mjesta (zamislite u centru mjesta se nalazi ladanjski sklop plemićke obitelji De Erco iz 18/19 st.) otkrivajući kako općina Tkon ustrojena tek 1997 obuhvaća naselja Tkon i Ugrinić i broji oko 800 stanovnika.


Znate li da je Tkon i brdovit?
Približavajući se Tkonu s mora vidjet ćete kako je mjesto brdovito. Čak se i stara jezgra mjesta nalazi na brdašcu Kalvarija iznad kojeg bdije danas crkva Gospe od sedam žalosti. Iz centra Tkon pogled se zaustavlja na brdašcu na čijem je vrhu danas jedini benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana u Hrvatskoj, Ćokovac. Oku nevidljivo iz centra mjesta ali jedinstveno mjesto s pogledom na Tkon je vidikovac Straža, ali i Pustograd nekadašnja Bizantska utvrda iz 6.stoljeća koja je služila kako vojna utvrda sa zadatkom čuvanja Pašmanskog i Zadarskog kanala od napada gusara. Utvrda, od koje je danas ostao samo obris građena je od kamenih blokova širine više od dva metra s izrazito malim prozorima. Pustograd upisan u Registar kulturnih dobara RH i kad ste u Tkonu svakako je posjetite. Ne zaboravite dobre tenisice i vodu, a u podnožju Pustograda odaberite planinarsku ili turističku rutu. Kad se popnete na vrh prepustite se prekrasnoj panorami – s jedne strane se vidi sjeverni Velebit, Sveto brdo i Crnopac,  Biograd n/m i Vransko jezero a na desnoj strani otočić Gnalić između kojeg je još jedan važan podmorski lokalitet. Naime kraj otočića Gnalića krije ostatke brodoloma galije “Gagliana grossa”, mletačkog broda koji je potonuo 1583.godine nakrcan raznovrsnom skupocjenom robom za obnovu harema Murata III u Carigradu. Dio pronađenog tereta danas se čuva u gradskom muzeju Biograd n/m.


Sakralna ruta koja oduševljava!
Boravite li više dana u Tkonu, jedan dan odaberite za sakralnu rutu ovim mjestom. Prva stanica neka bude Ćokovac, za turiste otvoren svaki dan od 16-18 sati. Do njega možete doći pješice,glagoljaškom stazom, biciklom ili automobilom. Koji god način odaberete pazite na odjeću – u samostanu vrijede jasna pravila i nije dopušten ulaz u majicama bez rukava  kratkim hlačama. Po čemu je ovaj samostan toliko poseban? Dolazak benediktinaca na brdo Ćokovac dogodio se nakon mletačkog rušenja benediktinskog samostana u Biograda na moru 1125.godine. Brdo iznad Tkona postalo je novi dom samostana sv. Kuzme i Damjana koji je danas nulte kategorije i jedini je preostali muški samostan u Hrvatskoj.Jaki su centar glagoljaštva u Hrvatskoj i imaju najviše kamenih spomenika s rukopisom pisanih glagoljicom. Monasi s Ćokovca u Pragu su utemeljili glagoljaški benediktinski samostan “Emaus” kao zametak Praškog sveučilišta. U sakralnu turu dalje krenite u samom Tkonu. Kroz nju će vas provesti vodič Dražen kojem najavite da želite vidjeti crkve iznutra. Posebno će vas oduševiti mala crkvica Sv. Ante podignuta 1672.godine po oporuci glagoljaša mještanina Ante Palaškova. Oltarnu palu oslikao je poznati hrvatski slikar Celestin Medović u  Firenci 1883 a upravo ona oduševljava. Naime na oltarnoj slici je  prikazan lik Gospe kojoj noge obavija svijetli oblak a ispod nje u sredini je Sv. Ante.Njemu desno je sv. Metod a lijevo sv. Ćiril.  Ova crkvica je otvorena svega nekoliko puta godišnje, ali njezino zvono svakog dana označava podne. Od crkve Sv. Ante laganom šetnjom možete doći do Župne crkva sv. Tome koja je podignuta  na temeljima crkve sv Marije u 11st.U današnjem obliku trobrodne  bazilike sagrađena je 1742 a obnovljena 1938.godine. I na kraju – spomenuta ‘čuvarica’ Tkona, crkva Gospe od sedam žalosti s križnim putem ‘Kalvarijom’ nalazi se na brdašcu s kojeg puca pogled sve do Zadra. Jedna od legendi ovog kraja kaže kako se brdo nazvalo Kalvarijom zbog mnogih djevojaka koje su brdo posjećivale želeći vidjeti dolazi li njihov mornar s daleke pučine.  S ovog mjesta se kamenim stepenicama lako spustiti u strogi centar Tkona.


Gdje je najbolji zalazak sunca?
Tkon je jako romantičan reći će mnogi koji uživaju u zalascima sunca. Ono posebnom mekanom žućkastom bojom obasjava mjesto najavljujući prolaznost još jednog dana. No postoji i jedinstveno mjesto iznad samog centra Tkona gdje je zalazak sunca najljepši. Krenite put Straže vidikovca udaljenog nekoliko kilometara (12 minuta automobilom) s kojeg puca pogled na Kornate, Žut,Iž, Dugi otok, Biograd n/m, Vransko jezero, Ravne kotare sve do Zadra. Prije nego li sunce zađe istražite ovo mjesto. Nekadašnja vojna utvrda, osmatračnica u drugom svjetskom ratu s koje su njemački vojnici čuvali Pašmanski kanal i ovaj dio Dalmacije danas je vrlo zanimljiv turistički lokalitet. Na samom vrhu nalazi se u živoj stijeni ukopan rov i vidikovac s kojeg se danas pazi na požarni put.


Hrana o kojoj ćete pričati mjesecima (i rado se vraćati u Tkon) !
Tkon u kojem se jedu ‘kunjke’ vrsta aromatične školjke koja se sprema na buzaru mjesto je u kojem gastronomija ostavlja dubok trag na svakog posjetitelja. U Tkonu možete jesti tradicionalno i moderno, puno svježe ribe po izuzetno povoljnim cijenama, uživati u kruhu ispod peke uz  kojeg će vam servirati domaće maslinovo ulje. Kako su konobe i restorani skriveni, a eno gastro preporuke se često prenose ‘od usta do usta’ evo gdje što jesti kad ste u Tkonu. Najstarija eno gastro adresa je konoba i pizzerija Trta Mrta. Otvorena je prije više od 30 godina, prvi su pekli picu u krušnoj peći, a uz picu koja je tada bila hit, a do sada i dalje ostala slasna i hrskava, rado poslužuju svježu ribu. Tu nećete pogriješiti pojedete li maneštru od sipe i tjesteninu s plodovima mora među kojima će se, ako im je sezona, naći i kunjke. Volite li meso – kušajte pršut koji će izrezati pred vama i poslužiti ga s čašom domaćeg merlota. Restoran Sovinje druga je adresa u Tkonu. Njega ćete vidjeti u centru, a iznenadit ćete se kad sjednete na terasu s pogledom na more. Restoran za svakog nudi ponešto, poslužuju doručak, ručak i večeru a na vama je samo reći što više volite – ribe ili meso. Za ljubitelje ribe tu je brudet koji se jede s ručno rađenom palentom, odlična plata s predjelima, riblja plata za dvoje, a za ljubitelje mesa jedinstvena plata od pet komada različitog mesa s prilogom. Ovu platu gosti uvijek ocjenjuju odličnom ocjenom a mi smo shvatili i zašto. Tradicionalne plate, ali i gradele po Dalmatinski kušaju vas u konobi Leut. Sakrivena u staroj gradskoj jezgri Konoba Leut nudi doživljaj stare otočke konobe s domaćom ‘spizom’. Na ovom mjestu pitajte što bi vam preporučili, sjednite i pričekajte hranu. Zamirisat će vam hobotnica na gradele, blitva iz vrta, dnevno ulovljena riba, a dok to čekate započnite svoju gastro avanturu varivom od boba i sipe. Uz sve to ljubazni konobar Ljubo poput vinskog znalca sljubit će vam lokalna vina. Na ovom mjestu ne zaboravite na desert – slasticu Šljivu. Uz tradicionalne specijalitete Tkon nudi i moderne eno-gastro doživljaje.U restoranu Đardin zamirisat će vam burgeri čija je baza sočno juneće meso, sve posluženo s domaćim krumpirićima. Đardin nudi pizzu po uzoru na one u Napulju. Kako bi doživljaj bio jedinstven preporuka je ili pizza Napoletana ili Mortadela. Od ovog ljeta Tkon još bogatiji za još jedan eno-gastro kutak. Tik uz plažu nalazi se konoba Pinkovac u kojoj će vas oduševiti mesne i riblje plate, domaće vino i jedinstvene plate sa steake-om.


Sajam otočnih proizvoda koje ćete rado ponijeti kući…
Kad prošećete centrom Tkona vidjet ćete modernu zgradu u kojoj se nalazi Interpretacijski centar pomorske baštine Tkon u kojem se (ili uz njega) svaki tjedan održava Sajam otočnih proizvoda. Riječ je o jedinstvenoj manifestaciji na kojoj se predstavljaju lokalni OPG-ovci, kreativci i zaljubljenici u tradiciju sa svojim proizvodima koji nose oznaku HOP (hrvatski otočni proizvod). Na taj se način promiče tradicija, potiče ručna proizvodnja ali i predstavlja destinacija kroz proizvode koji su najbolji suvenir kojeg iz Tkona možete ponijeti kući. Ne stignete li na sajam, u blizini pošte potražite vrata OPG-ovke Katice Mušćet. Tu ćete čuti priču o Tkoneti (začinu koji se radi jedino u Tkonu), ali i probat ukiseljeni motar, nazdravit danu rakijom od smokava. Volite li modu kod Katice kupite torbu napravljenu od recikliranih traperica.


Naučite pjevati, plesati, nahranite magarce, naučite raditi fritule…
Tkon kao mjesto živi cijelu godinu, a žila kucavica je K.U.U. Kunjka. Ova kulturno umjetnička udruga broji skoro trideset članova koji svaki tjedan vježbaju pjesmu i ples. Tijekom ljeta uključuju se u ljetne manifestacije, pozivajući goste da s njima zapjevaju ili zaplešu. Vidite li ih na rivi, pridružite im se. Nešto dalje, na farmi magaraca Marin krč dočekat će vas nasmijana Rajna Brzić s kockama šećera i kruhom. Doživljaj hranjenja i draganje magaraca je jedinstven doživljaj za cijelu obitelj a o detaljima se raspitajte u Turističkom uredu Tkon. Kad magarci odu na spavanje vrijedna gazdarica Rajna odijeva nošnju i kreće na rivu kako bi turistima ispekla i poslužila svježe fritule.


U Tkonu je najstariji FKK kamp u Hrvatskoj!
Kad je 1972 na kraju Tkona otvoren FKK kamp Sovinje bilo je to, kako se danas priča ‘svjetsko čudo’. ‘Golaći’ kako su ljubitelje nudizma prozvali stari ‘Kunjani’ dali su posebnu dimenziju turizma ovog otoka. Kamp je od male parcele s vlastitom plažom danas jedan od značajnijih kampova u Hrvatskoj s posebnom ponudom – divnih parcela za kampiranje, glamping kućicama i plažom zaklonjenom od pogleda na kojoj se nalaze ostaci nekadašnje rimske vile i kameni gat iz Rimskog doba.


(Alma Premerl Zoko)