Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

OSVJEŽENJE I REKREACIJA

Neki Zadrani spas od vrućina našli i na bazenu u ŠC Višnjik

Autor: Nina Vigan

16.07.2024. 16:46
Neki Zadrani spas od vrućina našli i na bazenu u ŠC Višnjik

Foto: Luka Jeličić



Mnogi sretnici koji žive na Jadranu osvježenje ovih dana pronalaze na plažama, po mogućnosti s dubokim hladom borovih šuma, dok su u kontinentalnoj Hrvatskoj mnogima spas od vrućina – javni bazeni. Plivanje je jedna od najzdravijih aktivnosti kojom se možete baviti, a brojne su dobrobiti i plivanja i vode koja instantno umiruje.


U Zadru je Zatvoreno bazensko plivalište Višnjik lokacija koju mnogi posjećuju i zimi i ljeti. Očekivano, ljeti se broj posjetitelja smanjuje, ali na bazenu je i dalje aktivno što nam je potvrdio i direktor Športskog centra Višnjik Tomislav Zubčić.


Brojni programi


– Građani manje koriste bazen u ljetnim mjesecima jer se naravno više kupaju na moru. Draže im je more, kao i priroda od zatvorenog prostora, ali uvijek ima zainteresiranih građana i bazen nikad nije prazan. Također, uz škole plivanja, i klubovi koriste prostor za svoje treninge tako da je uvijek živo, kazao nam je Zubčić.




Zatvoreno bazensko plivalište je športskog karaktera. Natjecateljski bazen licenciran je za održavanje službenih plivačkih natjecanja, natjecanja skokova u vodu i vaterpolskih utakmica, a bazen za rasplivavanje prikladan je za organizaciju škola plivanja, programa vrtića u vodi, aqua aerobica, aqua gimnastike, zdravstvenog i rekreativnog plivanja i drugih sličnih programa.


Na Višnjiku postoji i program rekreativnog plivanja namijenjen osobama starijim od 15 godina koje žele naučiti i usavršiti plivačke tehnike te poboljšati opće psihofizičko stanje, a tu je i program zdravstvenog plivanja koji se sastoji se od korektivnog vježbanja ili kineziterapije i plivanja s ciljem terapeutskog djelovanja pokretima u vodi.


Namijenjen je svim populacijskim skupinama i provodi se pod stručnim vodstvom kineziologa koji za svakog korisnika izrađuje preventivni, terapijski program rada prema liječničkoj dijagnozi.


Hit zimi


Svima je dobro poznato kako, dok plivamo, aktiviramo svaki mišić u tijelu. Stoga, ni ne čudi da brojni građani odabiru bazen i plivanje kao omiljenu rekreativnu aktivnost.


Zubčić nam je istaknuo kako se interes građana za korištenje bazena povećava iz godine u godinu što je osobito primjetno tijekom hladnih zimskih dana.


– Interes građana raste. Zimi je bazen zatvoren, topao i ugodan za korištenje tako da dosta ljudi rekreativno pliva prije posla. Na primjer, često nam dolaze građani već u šest ujutro kako bi otplivali do osam sati.


Odgovara im to da se opuste prije početka radnog dana i radnih obveza. Postoji velik interes i posjećenost je vrlo dobra u zimskom periodu, zaključio je Zubčić.