Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

mit ili...

Koliko je zapravo štetna kupovna boja za kosu?

Autor: Mija Dropuljić

15.07.2024. 19:04
Koliko je zapravo štetna kupovna boja za kosu?

Foto: iStock/NL



Profesionalno bojanje kose može vas koštati prilično novaca, a ta činjenica čini zaista primamljivim ući u najbližu trgovinu i uzeti kutiju boje za kosu. Bojanje kose kod kuće također je super praktično, jer omogućuje brzo dotjerivanje tu i tamo i promjenu boje po želji. Dugogodišnje uvjerenje u industriji je da je takva komercijalna boja loša za vašu kosu, ali s naprednim formulama i tehnologijama morate se zapitati vrijedi li to još uvijek.


Najveća razlika između kupovne i profesionalne boje je u tome što s prvom dobivate univerzalni proizvod za sve, dok s potonjom dobivate prilagođeni tretman. Povijesno gledano, kupovna boja za kosu također ima tendenciju koristiti agresivnije formule—osobito više razine amonijaka—što može više oštetiti vaše pramenove. To je osobito istinito kada idete na ekstremnu promjenu.


Stvarnost je da nijedna boja za kosu nije “dobra” za vašu kosu. Obje opcije mogu napraviti određenu štetu, ali u salonu imate stručnjaka koji nadzire proces i prilagođava ga vašim potrebama, što bojanje općenito može učiniti manje štetnim.




Zanimljivo je da su stare formule kupovnih boja bile notorno štetne i nepredvidive u smislu rezultata, ali ova nova generacija je daleko dogurala. Moderne verzije često se mogu pohvaliti hidratantnim sastojcima i manje jakim kemikalijama. Međutim, još uvijek se ne mogu prilagoditi vašoj jedinstvenoj teksturi kose kao što to može profesionalna boja.


Glavne prednosti bojanja kod kuće su što je stvarno jeftinije, ne morate čekati termin, na tržištu je mnoštvo boja na izbor i takvo bojanje je odlično za privremene ili brze promjene izgleda. Što se nedostataka tiče, ako ne slijedite upute i niste pretjerano iskusni, vrlo lako možete počiniti greške, što na kraju može biti skuplje ako trebate profesionalni popravak.


Kada se bojite kod kuće, uvijek napravite test pramenova kako biste izbjegli pogrešku s bojanjem i razmislite o tome da potrošite samo malo više na kvalitetnije proizvode. Preporučuje se kupnja u trgovini kozmetičkih proizvoda, gdje ćete pronaći više profesionalnih proizvoda i pronaći stručne savjete prodavača.