Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

EURO 2024.

Izabrali smo najboljih 11 Europskog prvenstva: Očekivano dominiraju Španjolci

Autor: Robert Hrkać

15.07.2024. 14:43
Izabrali smo najboljih 11 Europskog prvenstva: Očekivano dominiraju Španjolci

Foto: REUTERS/Lisi Niesner



Sinoćnjim trijumfom Španjolske u Berlinu završilo je Euro 2024., a tim smo povodom odabrali najboljih 11 njemačkog turnira.




JORDAN PICKFORD


Vratar Evertona odradio je još jedan veliki turnir na iznimno visokoj razini. Do finala protiv Španjolske Pickford je skupio 14 obrana, a veliku ulogu imao je i u pobjedi protiv Švicarske, kada je tijekom raspucavanja penala zaustavio udarac Manuela Akanjija, što je trasiralo put Engleskoj prema polufinalu. U finalu je nekoliko puta fantastično intervenirao, pogotovo kada se nalazio oči u oči s Yamalom.


DANI CARVAJAL




Iskusni desni bek madridskog Reala otključao je Borussiu Dortmund u finalu Lige prvaka na Wembleyju, a zabio je i na otvaranju Eura protiv naše reprezentacije. U obrani su mu se rijetko zalomile greške, što nam govori da je Carvajal trenutno u najzrelijoj fazi karijere.


JOHN STONES




Obrambeni segment engleske reprezentacije zasjenio je napadački dio, a u tome je ogroman doprinos dao John Stones. Iako se u Cityju često zna naći u sredini terena, na ovom turniru je pokazao da se u obrani ipak najbolje osjeća. Bio je pravovremen, čvrst, s izuzetnim osjećajem za igru.


WILLIAM SALIBA


Granitna francuska obrana pokleknula je tek u polufinalu protiv raspoložene Španjolske, ali to ne može izbrisati odlične predstave Williama Salibe u prethodnih pet utakmica. Saliba, koji se nije nešto naigrao pod Deschampsom prije turnira, ‘kupio’ je svoje mjesto lidera francuske obrane sigurnim nastupima u mečevima protiv Austrije, Nizozemske, Poljske, Belgije i Portugala.


MARC CUCURELLA


Gary Neville je prije turnira izjavio da Španjolska ne može osvojiti Euro zbog lijevog beka Marca Cucurelle. “Mislim da je on jedan od razloga zašto Španjolska vjerojatno neće otići do samog kraja,” kazao je Neville. Legenda Uniteda je sigurno požalila zbog ove izjave, jer je upravo Cucurellin ubačaj bio presudan za poraz Engleske u finalu. Cucurella je cijeli turnir fantastično surađivao s Williamsom, podsjetivši na dane iz Brightona koji su ga lansirali u orbitu.


N’GOLO KANTE


Kante je bio Deschampsovo iznenađenje na popisu, ali bivši veznjak Leicestera i Chelseaja nije došao u Njemačku skupljati mrvice. Kantea je bilo po cijelom terenu u svakoj utakmici, čime je dokazao da odlazak u Saudijsku Arabiju ne znači nužno i odlazak na nogometne margine.


RODRI 


Rodri je proglašen za najboljeg igrača turnira. S razlogom. Ako španjolski veznjak završi sa Zlatnom loptom u rukama, sigurno neće biti nezasluženo.


FABIAN RUIZ


O Ruizu se nije puno pisalo prije turnira, ali veznjak PSG-a konačno je potvrdio vrijednost na najvećoj sceni. Zabio je Vatrenima i Gruziji, a svojim elegantnim potezima podsjetio je na čarolije sunarodnjaka Andresa Inieste i Xavija.


LAMINE YAMAL


Yamal je ‘eksplodirao’ na sličan način kao i Mbappe u Rusiji 2018. godine. Postao je najmlađi strijelac u povijesti europskih prvenstava, ali njegov nastup u Njemačkoj nadilazi samu statistiku. Njegova direktnost, okomitost i odlučnost donosila je ključnu prevagu u najtežim utakmicama.


NICO WILLIAMS


Yamalov kolega s druge strane, Nico Williams, jednako je terorizirao protivničke obrane. Turnir je završio s dva pogotka na kontu, a sasvim sigurno će biti vruća roba na ljetnom Mercatu.


DANI OLMO


Olmo se u turnir ‘uključio’ nakon ozljede Pedrija protiv Njemačke, a onda je počeo njegov show. Pogađao je gruzijsku, njemačku i francusku mrežu, a samo pukom (ne)srećom nije probio Pickforda u finalu što bi ga osamilo na vrhu ljestvice strijelaca. I on bi, kao i Williams, mogao promijeniti sredinu nakon Eura. Ponuda sigurno neće manjkati.