Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

REDUKCIJE VODE

Na Ugljanu započele noćne redukcije vode

Autor: Nina Vigan

15.07.2024. 07:00
Na Ugljanu započele noćne redukcije vode

Foto: LUKA JELIČIĆ



Na otoku Ugljanu, kako javlja komunalna tvrtka Otok Ugljan d.o.o., započele su noćne redukcije vode, u periodu od 23 do šest sati ujutro, kako bi se vodospreme u Lukoranu i Kalima mogle potpuno napuniti. Stanovnici cijelog otoka pozivaju se na odgovorno ponašanje i smanjenje potrošnje vode, koristeći je isključivo za osnovne potrebe. Preporučuje se izbjegavanje upotrebe vode za zalijevanje vrtova, pranje automobila, motora, supova, dvorišta i slične aktivnosti kako bi se izbjegle i dnevne obustave isporuke vode. Gornje zone mjesta posebno će biti pogođene redukcijama, stoga se stanovnicima nižih zona preporučuje pridržavanje mjera štednje vode, a jedna od mjera štednje uključuje zatvaranje javnih tuševa na plažama dok se vodoopskrba ne stabilizira.




Napomenimo da na otok Ugljan voda stiže s crpne stanice Borik u Zadru putem cjevovoda koji puni vodospreme Starešin iznad Lukorana i vodospreme u Kalima. Postojeća vodna infrastruktura na otoku Ugljanu, koja uključuje vodovodnu mrežu i dvije vodospreme kapaciteta po 1000 m³, dostatna je za potrebe stanovništva i gospodarstva, no problem predstavlja dobava vode iz Zadra putem podmorskog cjevovoda s maksimalnim protokom od 50 litara u sekundi. Potrošnja na otoku u određenim satima dostiže i 70 litara u sekundi, što premašuje kapacitet dobave.


Planira se da će do kraja godine vodoopskrba na otoku biti objedinjena pod upravom zadarskog Vodovoda koji već planira izgradnju novog cjevovoda uz apliciranje za sredstva iz fondova Europske unije čime će se osigurati bolja i stabilnija opskrba.