Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

NIJE NEGO

KK Zadar stao u obranu svog trenera i najboljeg igrača: U Zadru junak, u domovini izdajnik

Autor: Andrija Dešpoja

12.07.2024. 15:51
KK Zadar stao u obranu svog trenera i najboljeg igrača: U Zadru junak, u domovini izdajnik

Foto: LUKA JELIČIĆ



S obzirom na lipanjske dane u kojem se PR služba Košarkaškog kluba Zadar svako malo javljala putem službenih klupskih kanala i obavještavala svoje navijače o novinama, pretežito vezanima za svlačionicu, prvu trećinu srpnja obilježio je intermezzo koji je prekjučer navečer prekinut pomalo neočekivanim priopćenjem, a ono se pak ne odnosi na mnoge tekuće probleme koji u stopu prate u posljednje dvije godine daleko najjači košarkaški kolektiv u Hrvata. Posrijedi se našla već sad stara i izlizana tema o neodazivanju ponajboljih štićenika Danijela Jusupa na poziv izbornika reprezentacije Hrvatske koja je u nedjelju neslavno završila kvalifikacije za Olimpijske igre porazom u finalu pirejskog turnira od domaće Grčke.


Momčad pod vodstvom izbornika Josipa Sesara nije na koncu uspjela izboriti vizu za Pariz, unatoč časnom otporu ostala je kratka u srazu s Grcima, a mnoge analize koje su potom uslijedile od strane nekadašnjih reprezentativaca i košarkaških djelatnika u Lijepoj Našoj ukazale su na činjenicu da Sesar nije ni imao pravu šansu dočepati se Olimpijade s tanašnim rosterom u kojem se našlo mjesta za dvoje NBA i troje euroligaških igrača. Ostatak momčadi nije mogao kvalitativno pratiti zahtjeve snažne konkurencije u Pireju i taj je logičan zaključak ponovo otvorio Pandorinu kutiju iz koje su počeli izlaziti »izdajnici« koji su okrenuli leđa reprezentativnoj vrsti u krucijalnom trenutku.


Privatni rat


Takav narativ mogao se primijetiti kod nekoliko pojedinaca poput Franje Arapovića i Mateja Mamića koji su bez dlake na jeziku za net.hr istaknuli da neodazivanje Luke Božića ili pak Marka Ramljaka zbog premorenosti i nezaliječenih ozljeda ne drži vodu i da se njih više ne bi nikad smjelo zvati u najbolju vrstu, a član sastava Hrvatske na OI-u u Barceloni 1992. je otišao još dalje s izjavom da je Božića spriječio trener Jusup da se odazovu Sesaru i pomogne reprezentaciji na putu do Pariza. Takav jedan preizravan izričaj od strane Arapovića nisu na Višnjiku htjeli ignorirati, već su reagirali putem službenog priopćenja koje iako jasno u svojoj poruci nije običnom čitatelju dalo ni izbliza naslutiti da se zapravo radi o odgovoru na objede koje su im nekadašnji članovi nacionalne A vrste adresirali. Sami početak priopćenja u kojem se nevažnim smatralo istaknuti na čije se medijske istupe odnosi odgovor KK-a Zadra koji je pak bio sav u svojstvu svojevrsne obrane časti kako trenera Jusupa, tako i njegovih štićenika Božića i Ramljaka, ispao je potpuno šlampav, te se stvorio dojam da se na Višnjiku brane dok ih zapravo nitko ne napada. U tome svakako ima službene istine, jer komentara na tu jednu vrlo škakljivu temu nije ni bilo od strane izbornika kao ni HKS-a, ali se očito nije znalo, htjelo ili moglo prešutjeti sporadične izjave dvojice bivših reprezentativaca koji su išli toliko daleko da su cijelu ovu priču s negativnim predznakom svalili na leđa najtrofejnijeg trenera Zadra koji već podulje vrijeme vodi svoj privatni rat sa Savezom nezadovoljan činjenicom da ga se dosad uvijek zaobilazilo kada je u pitanju izbornička funkcija.




– Prekrižio bih Luku Božića zauvijek. Svi znaju da ga Jupe ne pušta u reprezentaciju. Takvo što je nedopustivo – kazao je između ostalog Arapović u intervjuu za net.hr i time se dotaknuo sapunice koja traje još od veljače prošle godine kada je tadašnji izbornik Aleksandar Petrović »zaboravio« staviti Božića na listu od 15 igrača za utakmice sa Švicarskom i Austrijom u pretkvalifikacijama za Eurobasket, iako je Bjelovarac bio na putu k svojoj prvoj MVP tituli ABA lige i logički je bilo pozvati ga u reprezentaciju u kojoj nije bilo NBA i euroligaških aduta. Shvatio je i Aco potom da je napravio grešku u koracima pa se posuo pepelom i uputio naknadni poziv Božiću, ali ponos bjelovarskog asa je bilo teško slomiti te je taj poziv glatko odbio, dok je u preostala dva buduća slučaja isti odgovor dobio i Sesar koji ga je zvao ove veljače pred utakmice s Ciprom i Francuskom kao i na pripreme za kvalifikacijski turnir u Pireju. Operacija umnjaka kao i istrošenost nakon naporne sezone stajalo je u Božićevoj ispričnici za te dvije posljednje reprezentativne kampanje, a Sesar je na cijelu situaciju, mora se priznati, reagirao džentlmenski, prihvativši opravdanja bez ikakvih prijetnji s nekakvim reperkusijama za Bjelovarca koji je zapravo napravio ono što su u bližoj ili davnijoj prošlosti također napravili i jedan Ante Toni Žižić, Dragan Bender, Mario Hezonja, Tomislav Zubčić, Damjan Rudež…. Ta lista otkaza gledajući u prošlost uistinu je preduga, ali nijedan od tih igrača nije pribijen na stup srama kao Božić koji, kako se i navodi u priopćenju KK-a Zadra, isključivo sam donosi odluku o igranju za reprezentaciju i u tome sigurno nema podršku svog trenera i mentora. U Jusupovu obranu sigurno ide i činjenica da je u Pireju, kao i u svim dosadašnjim Sesarovim akcijama bio prisutan također igrač Zadra Dario Drežnjak, pa se zato još manje logičnom čini Arapovićeva izjava da trener Zadra upravlja i tim procesom unutar svoje svlačionice.


Otvorena vrata


Svakako, sumnje u iskrenost dvostrukog regionalnog MVP-ja teško će preko noći nestati iz medijskog prostora, i trajat će sve dok se Bjelovarac konačno ne odazove na neku od budućih reprezentativnih akcija i tako zatvori usta svim kritičarima koji sumnjaju u njegovu odanost prema dresu Hrvatske. A te obaveze koja često zna biti jako teška, naporna i nezgodna, dotaknuo se i Matej Mamić u svom istupu također za net.hr u kojem je, doduše neizravno, uputio poruku izborniku, ali i samom Božiću, da je kontinuirano odbijanje reprezentacije najveća sramota koja se može dogoditi i da takvim stvarima treba stati na kraj. Sesar zasad nije pobornik takvog razmišljanja i koliko god košarica dobio od strane Bjelovarca, sigurno će mu sve znati oprostiti ako se odazove u reprezentaciju u ključnom trenutku hrvatske košarke koji slijedi u studenom kada će se preko Bosne i Hercegovine tražiti prolaz na Europsko prvenstvo. Svjestan je izbornik da u situaciji kada je svaki igrač bitan i kada neće moći računati na pomoć NBA-ovaca da će mu ta misija biti umnogome otežana pa si ne može i da hoće priuštiti luksuz da potpuno zatvori vrata reprezentacije igraču koji posljednje dvije sezone uistinu dominira ABA ligom. A do tada će ponovo na servisu biti Božić koji će htio ili ne htio morati dokazati svoju lojalnost nacionalnoj vrsti ili pak reći konačno zbogom kockastom dresu.


Božićevi otkazi


2018. veljača – kvalifikacije za SP (izbornik Ivica Skelin)


2023. veljača – pretkvalifikacije za EP (izbornik Aleksandar Petrović)


2024. veljača – kvalifikacije za EP (izbornik Josip Sesar)


2024. srpanj – kvalifikacije za OI (izbornik Josip Sesar)