Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRED IZAZOVOM

Leo Zorica danas preuzima dužnost ravnatelja Srednje škole Biograd

Autor: Goran Šimunov

12.07.2024. 12:00
Leo Zorica danas preuzima dužnost ravnatelja Srednje škole Biograd

Foto: Luka Jeličić



Leo Zorica trebao bi danas službeno preuzeti dužnost novog ravnatelja Srednje škole Biograd na Moru. Zorica, profesor tjelesne i zdravstvene kulture, bio je jedini kandidat na natječaju za izbor novog ravnatelja, što i ne čudi s obzirom na probleme s kojima se ova škola godinama suočava.


Odjava iz Gračaca


Bivši ravnatelj ove škole Ivica Kero 2021. godine donio je odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu pedagoginji i jednoj profesorici, a koje su zbog toga sa školom pokrenule sudski spor. Iako je Školski odbor prihvatio 2023. kandidaturu Kere za još jedan mandat ravnatelja, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je prije godinu dana uskratio suglasnost o davanju novog mandata Keri, a koji nije mogao ostati zaposlenik škole, već je s njim raskinut ugovor o radu.


Školski odbor je na tu dužnost imenovao prof. Davorku Demo kao v.d. ravnateljice. U međuvremenu je 21. lipnja 2024. Općinski sud u Zadru donio nepravomoćnu presudu da su otkazi ovim dvjema zaposlenicama škole bili nezakoniti te ih se mora vratiti na posao.




– U srijedu je istekao rok da ministar Fuchs eventualno donese odluku o potvrdi mene kao ravnatelja, a on je iskoristio zakonsku mogućnost i nije donio odluku, što se smatra prešutnom potvrdom. Školski odbor se još jednom sastao kako bi proveo potvrdu o mojem imenovanju.


Bio sam u četvrtak u OŠ Gračac u kojoj sam bio zaposlen zadnjih 11 i pol godina, da se odjavim.


Radio sam tamo kao profesor TZK-a, bilo je izazovno, osobito ranijih godina kada su zime bile žešće nego je sada, put je bio teži dio posla, a ostalo je bilo ugodno, otkriva prof. Zorica koji nam je potvrdio kako nije bilo lako donijeti odluku da se kandidira za ravnatelja Srednje škole Biograd, s obzirom na sve probleme s kojima se ova škola suočava.


– U jednom trenutku je trebalo prelomiti, odlučiti. Nije bilo ugodno slušati o svemu tome što se događa u školi.


Ministarstvo: Šimunić nije izvršio pritisak na školu


Nakon što je Općinski sud u Zadru donio nepravomoćnu presudu za dvije bivše zaposlenice Srednje škole Biograd, o tome je izviješten županijski pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić od kojeg je zatražena uputa o postupanju. No pročelniku se tada dopisom obratio i bivši ravnatelj Kero tražeći od njega da potakne v.d. ravnateljice i druge u školi da se uloži žalba na presudu, a pročelnik je to i učinio.


Zbog nepravomoćne presude sazvana je sjednica Školskog odbora na kojoj je v.d. ravnateljica ustupila članovima Odbora dopise Šimunića i Kere. U raspravi je pročitan dopis pročelnika Šimunića koji je, kako je rečeno, izričito tražio da se v.d. ravnateljice očituje o Kerinom dopisu i zahtjevu da se žali na presudu, a s druge strane je, kako je rečeno, napomenuo da Školski odbor nema ovlasti donositi ikakve odluke o ovoj presudi, već da je to isključivo na ravnateljici.


Komentirajući ovakvo postupanje pročelnika Šimunića u vezi ovog slučaja Srednje škole Biograd iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam kako nisu upoznati s detaljima Šimunićeva dopisa.


– Međutim, ako se radi o tome da je osnivač inzistirao na ulaganju žalbe na nepravomoćnu presudu jer bi neulaganje žalbe prouzročilo financijsku štetu školi, u tom slučaju ne radi se ni o kakvom, nego o zakonskoj obavezi škole da iskoristi sve moguće pravne radnje kako bi se eventualna financijska šteta smanjila, ističu iz Ministarstva.


Osjete se ti problemi i na upisima djece i na atmosferi u kolektivu, ističe novi ravnatelj koji nam je rekao kako se, prema njegovim saznanjima, v.d. ravnateljice Demo nije žalila na prvostupanjsku presudu dvjema bivšim kolegicama. Dodao je kako je zadnji dan za žalbu bio 8. srpnja, čime ova presuda postaje pravomoćna.


Treba graditi ljudske odnose


– Prvi put se danas trebam susresti sa svim kolegama u školi, a zaista nemam namjeru trošiti vrijeme i energiju na to što je bilo prije.


Kad provedemo što treba provesti, mislim ono što se događalo staviti pod zaključeno te graditi atmosferu i priču da se u medijima i u javnosti škola pojavljuje po pozitivnim stvarima, po uspjesima djece, primjerima po kojima se škola može pohvaliti.


Od onog što se događalo nitko nema koristi i što prije to shvate svi koji su uključeni u proces, to će svima biti bolje. Ljudski odnosi su nešto na čemu se radi svaki dan, nažalost, puno je teže izgraditi nego srušiti. Ove dvije kolegice vraćaju se u školu nakon tri godine, ja se pojavljujem tamo prvi put, ni meni neće biti lakše nego njima.


Svatko treba odrađivati svoj dio posla, dati najbolje što možemo od sebe. Nadam se da su svi u školi dovoljno odrasli ljudi da nejasnoće riješe između sebe ako ih imaju.


Nastojat ćemo da se stvari više ne prelamaju preko djece i preko škole, najavljuje Zorica koji je već godinama nezavisni oporbeni vijećnik u Gradskom vijeću Biograda u kojem većinu ima HDZ, iz čijih redova je i gradonačelnik.


Na školu snažan utjecaj ima i Zadarska županija koja je osnivač škole te koja imenuje troje od sedmero članova Školskog odbora.


– Svjestan sam pozicije u kojoj jesam. U Hrvatskoj se gleda tko pripada kojoj političkoj stranci i onda se stvari postavljaju na takav način da se razmišlja tko je čiji. Dužnost ravnatelja obnašat ću maksimalno profesionalno, a radit ću sve po zakonu.


Ako netko to ne želi, to će se rješavati na nekakav drugačiji način. Trebam i hoću surađivati s Gradom Biogradom i sa Županijom, bez obzira volimo li se i imamo li ista mišljenja. Ego pojedinca na dužnosti ravnatelja škole ne smije biti ispred svega, ne moram biti na funkciji ravnatelja za dvije godine.


Ne želim razmišljati hoće li netko nastupati prema meni s figom u džepu, budući da ne bih ni ulazio u ovu priču da sam se time vodio. Mislim da je puno bitnije da funkcije moraju surađivati sa željom za dobrobiti škole, zaključuje novi ravnatelj ove škole.