Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

MIMOHOD

[FOTO] Mimohodom "Srebrenica svijetom hodi" podsjetili na važnost sjećanja na ubijene

Autor: Nikolina Lucić

11.07.2024. 21:11
[FOTO] Mimohodom

Foto: MATE KOMINA



U povodu 29. obljetnice genodica u Srebrenici nad Bošnjacima 1995. godine zadarska se bošnjačka zajednica okupila u zajedničkom, tužnom mimohodu “Srebrenica svijetom hodi” za više od osam tisuća ubijenih muškaraca i dječaka. Hodajući od Branimirove obale do Pozdrava Suncu podsjetili su na važnost komemoriranja i poštivanja srebreničkog genocida. Godina je ovo u kojoj je izglasana i Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je UN donio prije nekoliko tjedana, a kojoj se oštro protivila Srbija na čelu s Aleksandrom Vučićem. Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice iz srpnja 1995. godine pokopani su danas u tom gradu, a sudionici komemoracije koja je održana u povodu 29. obljetnice tog zločina podsjetili su na važnost sjećanja na ubijene, ali obvezu borbe protiv nijekanja zločina i veličanja počinitelja.


– Oni koji znaju što je genocid, a Bošnjaci su su ga nažalost iskusili na svojoj koži, znaju koja je to patnja i gubitak. Zato se i okupljamo svake godine kako bismo komemorirali više od osam tisuća nevinih izgubljenih života. No, patnja se iz godine u godinu produbljava jer kao što je ove godine održano 14 dženaza, svake se godine pronalaze nove žrtve, što obiteljima ubijenih ponovno otvara rane, ali i daje nadu u miran počinak njihovih najmilijih, kazao je predsjednik Udruge Bošnjaka Zadarske županije, profesor Hase Salihović, dodavši kako se i ove godine, kao i uvijek, s jednakim pijetetom prisjećaju nevinih žrtava Škabrnje i Vukovara.


– Škabrnjsku sam tragediju, kao i mnogi Zadrani, slušao iz daljine, relativne sigurnosti grada, jer krici koji su se tog mirnog, uspavanog dana prolomili, čuli su se sve do Zadra. U Škabrnji sam izgubio drage učenike i njihove roditelje koje sam poznavao, tako da i tu patnju i sjećanje nosim sa sobom. Suosjećamo zato sa svim nevinim žrtvama, ne zaboravljamo ni patnju Vukovarčana. Naše narode povezuje puno toga dobroga, no nažalost povezuje nas i ova kolektivna patnja, koje se uvijek s pijetetom sjećamo, poručio je Salihović.




Foto


Mimohod "Srebrenica svijetom hodi"


avatar

Snimio: Mate Komina


11.07.2024. 21:05
















Galerija

Foto: Mate Komina