Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Aramis Naglić

"Nedostaje širina i više igrača koji igraju na višoj razini"

Autor: Katarina Blažević

09.07.2024. 09:07

Foto: Aramis Naglić/Foto V. KARUZA

Pretpostavio sam da bismo mogli biti dobri jer je naš najjači trokut Šarić, Zubac i Hezonja u formi - kaže nekadašnji hrvatski reprezentativac



RIJEKA Hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji nedostajala je tek jedna pobjeda. Ipak, domaćin kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre zasluženo je osvojio jednu od posljednje četiri vize za Pariz, a Hrvatska će morati pričekati još barem četiri godine do nove prilike da sudjeluje na najvećem sportskom događaju na svijetu. Giannis Antetokounmpo se rasplakao nakon pobjede nad Hrvatskom. Grčki košarkaši su zadnji put na Igrama nastupili prije dugih 16 godina…


A za otprilike mjesec dana bit će točno 32 godine otkako su se hrvatski košarkaši okitili srebrom na Olimpijskim igrama u Barceloni. Među njima je bio i Riječanin Aramis Naglić. Aktualni izbornik slovačke reprezentacije te odnedavno ponovo trener Intera iz Bratislave pratio je sve utakmice Sesarove momčadi.


– Ja sam i pretpostavio da bismo na ovom turniru mogli biti dobri jer je naš najjači trokut Šarić, Zubac i Hezonja u formi. Svi su bili zdravi, tako da su oni i vukli reprezentaciju, uz Smitha i još nekoliko momaka. Nisam očekivao da ćemo proći Grke jer su igrali na domaćem terenu, a ujedno su jako kvalitetna i iskusna momčad, ali odigralo se dosta korektno. Ono što uvijek govorimo, problem je što nam nedostaje širina i više igrača koji igraju na višoj razini. Osim Hezonje nemamo euroligaških igrača, dok Grci, uz NBA zvijezdu Giannisa, imaju niz vrlo istaknutih euroligaških igrača. I to čini razliku. Ali, kapa dolje. Ovo u Grčkoj nije izgledalo loše – govori Aramis Naglić.


Čvrsto na zemlji




Na turniru u Grčkoj istaknuo se Ivica Zubac koji je bio najkonstantniji, a odlične je kapetanske partije imao i Dario Šarić. Mario Hezonja je zabio 39 poena Brazilu u Opatiji, očekivalo se da će barem jednu sličnu utakmicu odigrati i u Pireju. Na kraju je dojam da je igrač Real Madrida podbacio.


– Nije lako igrati ovakve utakmice. Sa strane uvijek mislite da ti igrači mogu imati iste učinke kao i u klubovima, ali to nije jednostavno. Treba stvoriti hijerarhiju i zadovoljiti niz kriterija unutar momčadi. Ovisi iz dana u dan kako će se netko prezentirati. Mislim da nije bilo loše, moramo biti s dvije noge na zemlji i razgovarati o tome da je svaki plasman na velika natjecanja mali uspjeh, a do medalje je onda još teži put. Ovoga puta nismo otišli na Igre, turnir je bio u Grčkoj i jednostavno će trebati priliku tražiti negdje drugdje. Treba se okrenuti kvalifikacijama za EuroBasket.


Sada je poznato svih 12 reprezentacija koje će nastupiti u Parizu i već se jedna skupina ističe nevjerojatnom kvalitetom. U skupini A igrat će Grčka, Australija, Kanada i Španjolska. Ali prvi favorit je dobro poznat. SAD na Olimpijske igre putuje s najjačim snagama, predvođen NBA veteranom LeBronom Jamesom. Hrvatska 1992. godine u finalu nije uspjela iznenaditi Dream Team, može li netko to napraviti ove godine?


SAD i Europa


– Osobno nisam za SAD jer više volim kada europske momčadi dolaze do vrha. Ali oni će sigurno biti favoriti. Nezahvalno je ipak govoriti o tome, a to je pokazalo i Svjetsko prvenstvo jer puno ljudi nije računalo da će Njemačka doći do titule. Košarka je jako široka, vidjeli smo da i neke egzotične zemlje dolaze do izražaja, poput Bahama, Dominikanske Republike, Senegala… Bit će to zanimljivo natjecanje, ali i po mojem mišljenju slabije od svjetske smotre. Uglavnom, svatko može iznenaditi. SAD je favorit, ali volio bih da ih netko iznenadi.


Naglićeva Slovačka će u studenome dva puta odmjeriti snage sa Španjolskom u kvalifikacijama za EuroBasket. Španjolci su aktualni europski prvaci, ali na zadnjem SP-u su podbacili, kao i na startu kvalifikacija za EP. Slovačka i Španjolska su startale s dva poraza. Hrvatska igra ključne utakmice s Bosnom i Hercegovinom, nakon pobjede nad Ciprom i poraza od Francuske.


– Što može Hrvatska protiv BiH? Bez glavnih igrača Šarića i Zupca bit će teže, ali morat će se pronaći druga imena i mislim da može proći. Sve snage trebaju se baciti na te dvije utakmice.


Riječki trener nedavno je ponovo preuzeo Inter iz Bratislave u nadi da ga može vratiti u sam vrh slovačke košarke. Prošle sezone ekipa je stigla do četvrtfinala domaćega prvenstva, a s Naglićem su već osvojene titule 2013. i 2019. godine.


– Slažemo momčad, uspjeli smo dovesti kvalitetne igrače, tu su i dva reprezentativca Slovačke… Čeka me naporan posao i nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat – zaključio je Aramis Naglić.