Nedjelja, 6. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

OZBILJNE OPTUŽBE

Strasti se ne smiruju. U SŠ Biograd pročelnika Šimunića optužuju za pritiske

Autor: Goran Šimunov

08.07.2024. 08:17
Strasti se ne smiruju. U SŠ Biograd pročelnika Šimunića optužuju za pritiske

Foto: Arhiva ZL/Luka Jeličić



Srednja škola Biograd na Moru već je nekoliko godina i to najprije zbog otkaza pedagoginji Anđeli Vulin i profesorici Zrinki Škara, a potom i zbog odluke ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da uskrati suglasnosti na odluku Školskog odbora o davanju novog mandata ravnatelju ove škole Ivici Keri u žarištu zadarske, pa čak i hrvatske javnosti.


Slučaj ove škole dobio je nedavno novu stranicu kada su nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zadru od 21. lipnja Vulin i Škara vraćene na svoja radna mjesta u Srednjoj školi Biograd, nakon gotovo tri godine sudovanja. Sud je presudio kako otkazi koje im je potpisao sada već bivši ravnatelj Kero nisu imali uporište u zakonu.


V. d. ravnateljice škole Davorka Demo dostavila je ovu presudu članovima Školskog odbora koji su o tome raspravljali na prošlotjednoj sjednici. Demo je potvrdila kako još nije donijela odluku hoće li se, što je po zakonu isključivo u nadležnosti ravnatelja, žaliti na odluku Suda, a rok za odluku istječe danas, 8. srpnja.




Članovima Školskog odbora kazala je i kako joj se putem e-pošte obratio županijski pročelnik za obrazovanje Ivan Šimunić proslijedivši joj dopis bivšeg ravnatelja Kere, a koji već gotovo dana nije zaposlenik Škole. I ne samo to, otkrila je v. d. ravnateljice, već je pročelnik Šimunić tražio i da se v. d. ravnateljice očituje o tom Kerinom dopisu.


Šimunić tražio očitovanje


Komentirajući zahtjev bivšeg ravnatelja Kere, predsjednica Školskog odbora Jelena Jelić smatra kako je suština onoga što im Kero poručuje to da će za ishod sudskog spora i eventualnu štetu biti kriv onaj tko se možda ne odluči na podnošenje žalbe, a da je razlog zbog čega je ovako presuđeno to što nije svjedočilo još svjedoka.


– No, u nepravomoćnoj presudi se navodi nešto posve drugo, sva svjedočenja su proglašena irelevantnim, budući da je proces davanja otkaza napravljen protuzakonito. Pročelniku Ivanu Šimuniću, kao predstavniku osnivača naše škole, Županije, sam se obratila putem maila odmah po primitku predmetnih presuda, proslijedila sam mu ih i zatražila uputu o postupanju.


Gospodin Šimunić mi je u svom odgovoru izričito napisao da Školski odbor nema ovlasti donositi ikakve odluke o ovoj presudi, već da je to isključivo na ravnatelju. Čudi me da se iz perspektive pročelnika Šimunića Školski odbor nema nikakva prava izjašnjavati vezano za ovu presudu, a s druge strane Kero, osoba koja nije zaposlena u Srednjoj školi Biograd, izgleda, ima pravo davati mišljenja o ovoj temi, i čak se od strane osnivača traži naše očitovanje na navode ove osobe



To je za mene neprihvatljivo i vrlo diskutabilno. Slažem se da odluku o daljnjem tijeku postupka donosi ravnatelj, Zakon i Statut su u tome jasni, no to ne znači da Školski odbor o ovoj temi ne može raspravljati, ističe predsjednica Odbora dodajući kako misli da ovaj Kerin dopis samo govori da netko pokušava sa sebe skinuti odgovornost za ono što je učinjeno i za eventualne štete koje su nanesene Županiji ili samoj školi.


– Potaknuta ovim e-mailom moram reći sadašnjoj v.d. ravnateljici, a svakako to treba uputiti i budućem ravnatelju, ako ga Ministarstvo odobri, da ako dođe do štete koju bi pretrpjele Škola ili Županija, onda zaista treba naći pravog krivca, iako smatram da je to vrlo jasno iz ove presude.


Ta osoba ne bi trebala na ovakav način pisati o Školskom odboru, a kamoli o v.d. ravnateljice koja je u trenutku kada je bilo najgore preuzela vođenje Škole i koja je u prošlom razdoblju sanirala jako puno stvari. V.d. ravnateljice je ispravila jako puno pogrešaka koje su ostale iza njezina prethodnika.


Ovo je jedan jako ružan odnos prema nekome tko je preuzeo nered u Školi, po inspekcijskim nadzorima je jasno koliki je taj nered bio i ovo je nekolegijalno i bezobrazno, poručuje Jelić koja je rekla kako bi bilo dobro da v.d. ravnateljice sastavi izvješće o onom što je zatekla i što je napravila.


Prebacivanje krivnje


– S druge strane uopće ne želim izražavati mišljenje o nekome tko nije zaposlenik ove škole, o Keri. Jedino što me šokira je da jedan pročelnik na ovakav način pokušava utjecati na odluku v.d. ravnateljice hoće li se žaliti na odluku Suda.


Pročelnik Šimunić na ovakav način zadire i u Zakon. Iskreno sam iznimno šokirana onim što navode Kero i Šimunić i smatram kako je ovo okretanje oštrice prema onima koji nisu ništa krivi da bi se sprala ljaga sa svoga imena.


Prebacuje se krivnja na nas koji smo sačuvali koliko toliko novca u blagajni ove škole i zaustavili odlazak dodatnih profesora da svjedoče na sudu, što je vrlo stresno, a iz presude smo vidjeli kako na njen ishod ne bi mogli utjecati.


Vrlo je jasno da je uz stručno vodstvo naše pravnice/tajnice Nade Zrilić, Ivica Kero donosio odluke kako je donosio, da nas to košta i da je svakako na ravnatelju da nađe načina i traži odštetu za ovu školu ako nastanu bilo kakve novčane posljedice. O tome Školski odbor može raspravljati, ističe predsjednica Odbora.


Njezin istup podržao je i član Odbora Ante Fuzul koji je rekao kako politika upravlja školom i kako je bila od početka upoznata što se kod njih događa. Dodao je kako smatra politiku izrazitim krivcem za sve ono što se dogodilo i za posljedice koje škola sada trpi.



– Presudu ovih dvoje bivših zaposlenika škole sam iščitavao kroz svjedočenja i kroz ocjenu kako su u tim svjedočenjima izrečene neistine, zbog čega su Vulin i Škara neke od vaših kolega koji su svjedočili tužile za lažno svjedočenje, a neke od tih tuženih kolega su potom podnijeli otkaz.


Školski odbor je spriječio da još neki profesori svjedoče na sudu i time vjerojatno spriječio još neki otkaz. Po meni su isključivi krivci za ovakvu presudu oni koji su donijeli odluku o otkazu na način na koji su je donijeli.


V. d. ravnateljica treba odlučiti hoće li se žaliti na presudu, Školski odbor se ne smije u to miješati, ali mislim da bi se žalbom samo produljila agonija i školi donijela dodatna šteta, naglašava Fuzul dodajući kako se uoči ove sjednice odbora savjetovao s nekim odvjetnicima, pokazao im je presudu, a odgovorili su mu kako će svi rado prihvatiti zastupanje Škole, budući da je to čisti novac, no da nema šanse za drugačiji sudski ishod.


Kerine insinuacije


Sudjelujući u raspravi v. d. ravnateljice Davorka Demo je rekla kako joj se nije obratio nitko od kolega te kako ne zna je li proglašena neprijateljem ove škole.


– Bez obzira na ono što je bivši ravnatelj Kero naveo u ovom svom dopisu Školi, a što je ispod svake kritike, moram naglasiti kako sam osobno uvijek branila bivšeg ravnatelja, a na sudu sam rekla kako nemam ništa protiv toga da dođe za svjedoka, da bi on sada ovako pisao o meni.


Insinuira također da se tu nešto kuhalo sa strane. To nek ide njemu na dušu, naglašava Demo dodajući kako se o odluci hoće li se kao v. d. ravnateljice žaliti na presudu, s obzirom na dopise Šimunića i Kere, htjela dogovoriti sa Školskim odborom.


– Htjela sam da ne bude sve na mojim plećima, da ne donosim presudne odluke, budući da se nisam nikad mislila kandidirati za ravnatelja. Mislim da je u redu da se dogovaram sa Školskim odborom, budući da ćete vi ostati upravljati školom.


Kero u dopisu navodi i kako nam se obraća »na zamolbu više svojih bivših kolega koji su zabrinuti zbog svega što se događalo u proteklom razdoblju otkad je na scenu stupila v. d. ravnateljice«.


Molim da mi odgovorite što se to događalo da je bilo nezakonito, u čemu sam griješila, što je bilo tako strašno, a da ja toga nisam bila svjesna, zapitala je Demo.


Tehnološki višak


Marina Baradić je također pitala što će se dogoditi s radnim statusom njezine kolegice Petre Kutija i nje, koje su zaposlene na radna mjesta dviju zaposlenica škole koje su odlukom bivšeg ravnatelja dobile otkaz.


– Obratile smo se i sindikatu u vezi naših prava. Iz sindikata su mi rekli kako sam predstavnik Vijeća radnika što znači da treba poštovati proces i potvrditi te otkaze od strane Radničkog vijeća. Želim naglasiti da meni i kolegici Petri Kutiji nije u cilju ići sa školom u sudske sporove, već to riješiti na miran način, a da pritom sve bude zakonito, pojašnjava Baradić.


V. d. ravnateljice joj je odgovorila kako se nakon zaprimanja presude obratila njihovoj pravnoj savjetnici tražeći pomoć. Dodala je kako bi one, ako se škola ne bi žalila, postale tehnološki višak, s tim da kolegica Kutija još ne može postati tehnološki višak, budući da je na porodiljnom dopustu. Jelena Jelić je na to rekla kako se sve treba detaljno provjeriti.