Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

jednostavno pravilo

Izbacite jednu riječ iz svakodnevnog života i bit ćete puno sretniji

Autor: Mija Dropuljić

06.07.2024. 15:07
Izbacite jednu riječ iz svakodnevnog života i bit ćete puno sretniji

Foto: Pixabay



Zlatno pravilo za prijateljski, skladan i zadovoljan suživot nije komplicirano: “Ponašaj se prema svima onako kako bi volio da se drugi ponašaju prema tebi.” Zvuči jednostavno, rekli bi. Ali postoji nešto u ovom jednostavnom pravilu što većina nas prečesto predviđa – zaboravljamo na sebe!


Kako možemo imati dobar odnos prema drugima, ako taj isti ne njegujemo prema sebi? Na prvu se možda čini prejednostavnim, no promjena stava može imati pozitivan utjecaj na vašu sveukupnu sreću.


Ako smo u miru sami sa sobom, ne samo da to zračimo prema vanjskom svijetu, već inspiriramo i druge ljude da učine isto. Ali kako točno uspijevamo biti ljubazniji prema sebi?


Riječ koja nas sprječava da budemo zadovoljni sa sobom




“Trebala bih sada završiti prezentaciju”, “Trebala bih odustati od tog komada čokolade” ili “Trebala sam reagirati drugačije.” Tko se osjeća prozvanim? Koliko puta ste ovakve i slične rečenice izgovorili u sebi, i to često više puta dnevno?


Promatrajte sebe i vidite koliko često koristite rečenice s naizgled nevinom riječi “trebalo bi”. Sigurni sam da ćete doći do prilično visoke brojke.


To je sasvim normalni jer veliki broj ljudi funkcionira tako. Te misli dolaze automatski i rađaju osjećaj obveze, koji, međutim, nije svjesno ili racionalno razmotren.


Što se događa kao rezultat? Osjećamo se loše i ponekad čak imamo (nesvjesne) osjećaje krivnje prema sebi.


Evo kako biti sretniji i zadovoljni 


Sljedeći put kada se uhvatite kako koristite glagol “trebati”, trebate se zapitati: “Što se dogoditi ako se ne pridržavate toga trebalo bi? Koje su posljedice? Koje su možda prednosti? Je li to emocionalna ili racionalna odluka?”


Postavljajući si neka od ovih pitanja, svoju ćete odluku odvagnuti svjesnije, umjesto da vas vodi automatski “trebanje”.


Na primjer, umjesto da kažete: “Jutros bih trebala pokositi travnjak”, mogli biste reći: “Jutros kosim travnjak kako bih popodne mogla imati vremena sa svojom djecom.”


No, važno je napomenuti da ne treba svako “trebanje” shvatiti negativno.


Naravno, postoje zadaci ili stvari koje treba obaviti. Ovdje je važno razlikovati obveze ili odgovornosti od nečega što smatrate da morate učiniti. Na primjer, redovito vježbanje je nešto što biste trebali učiniti da biste ostali zdravi.


Dakle, na “trebala bih vježbati danas” treba gledati pozitivno!