Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

FEŠTA

[FOTO] Kraljica mora – dagnja, u Novigradu je još jednom imala svoj zasluženi dan

Autor: Nikolina Lucić

30.06.2024. 15:46
[FOTO] Kraljica mora – dagnja, u Novigradu je još jednom imala svoj zasluženi dan

Foto: MATE KOMINA



Frigana, pohana, s manistrom i njokima, na buzaru i na paprikaš. Kraljica mora – dagnja, u Novigradu je još jednom imala svoj zasluženi dan. Ovo skromno blago iz mora stoljećima je hranilo novigradske ribare i njihove obitelji, a i danas je njihov zaštitni proizvod i najveća čast. Novigradska dagnja, s oznakom izvornosti Ministarstva poljoprivrede, predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje morskih plodova. Njezina specifična tekstura, bogatstvo okusa i nutritivna vrijednost čine je nezaobilaznom delicijom na našem obalnom stolu. “Okusi Novigradske dagnje” zato nije samo prilika da se kušaju razna jela pripremljena od dagnji, već i da se okupljeni upoznaju s njihovom važnošću za lokalnu zajednicu.


Novigrad nije samo poznat po svojoj prirodnoj ljepoti kulturno – povijesnom naslijeđu, već i po autentičnoj arhitekturi koja se nije mijenjala tijekom godina. Upravo je Novigradska dagnja jedan od ključnih elemenata koji čini ovu destinaciju posebnom. Projekt “Okusi Novigradske dagnje” sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, što dodatno potvrđuje važnost očuvanja i promocije ovog iznimnog morskog blaga.


Školjkarski raj


Dagnja je najzastupljenija školjka u Novigradskom moru, ujedno najukusnija na istočnoj Jadranskoj obali, a jeli su je i na carskom dvoru Hasburgovaca u Beču tijekom razdoblja Habsburške monarhije u čijem sastavu se Novigrad nalazio. Svrha manifestacije “Okusi Novigradske dagnje zato je valorizacija Novigradske dagnje kao vrhunskog gastro proizvoda karakterističnog za Novigradsko more, ali i Zadarsku županiju, te jedinstvenog u Hrvatskoj. A da se radi na njezinoj daljnjoj popularizaciji i turističkoj prepoznatljivosti potvrdila nam je i voditeljica Turističkog informativnog centra u Novigradu Petra Bolanča.




– Novigradska dagnja ima veliki značaj za našu lokalnu turističku priču, naročito u naporima za boljom eno – gastro prezentacijom naše regije, gdje Novigradska dagnja, kao proizvod sa zaštićenom oznakom izvornosti igra jako važnu ulogu. Novigrad je ponajprije ribarsko, a tek onda turističko mjesto. Manifestaciju zato iz godine u godinu nadopunjujemo različitim dodatnim aktivnostima i programima, a ove je godine to, osim najvažnijeg dijela – onog gastronomskog, bila radionica izrade vijenaca s Novigradskom dagnjom, poručila je Bolanča.


Posebnost ovog proizvoda je u načinu uzgajanja same školjke, gdje se proces uzgajanja većinom svodi na ručni rad i ne koriste se automatizirani strojevi što školjku i način uzgajanja pretvara u tradicionalni i autohtoni proizvod karakterističan isključivo za Novigradsko more. Ovim događajem pridonijet će se razvoju gastronomije Novigrada koja doprinosi razvoju cjelokupne turističke ponude, te je dugoročni cilj da se Novigrad pozicionira na gastro karti RH te da se prezentira cijeli proizvodni proces od sirovine do krajnjeg proizvoda tj. gastronomske ponude.


– Turisti nas i dalje još uvijek prepoznaju prvo kao ribarsko mjesto da stoljetnom tradicijom života i rada, ali još se nedovoljno zna da je upravo dagnja, a ne riba, kraljica našeg stola. Kada dolaze u Novigrad dosta se ugodno iznenade kada saznaju kako smo mi zapravo školjkarski kraj, tako da sve češće bilježimo turiste povratnike, koji nas posjećuju upravo za vrijeme ove manifestacije. Ona je jako prepoznatljiva i velikom je broju naših posjetitelja glavna točka oko koje planiraju vrijeme svog odmora na našoj obali, rezimirala je Bolanča.


Dagnja na puno načina


Lokalno stanovništvo, aktivno uključeno u lokalne udruge koje na svoj način njeguju kulturnu tradiciju općine Novigrad, bi pripremalo različite gastronomske delicije koje veličaju oplemenjuju dagnju kao namirnicu. Posebna briga će se voditi o kvaliteti i podrijetlu sirovine kako bi se posjetiteljima događaja priuštio potpuni gastro doživljaj u prigodnom mediteranskom ambijentu. Prirodno okruženje, kulturno – povijesno naslijeđe, a posebno specifična arhitektura Novigrada koja se nije mijenjala svih ovih godina, te dagnja koja je specifična za ovu destinaciju daju notu autentičnosti karakterističnu za destinaciju. Turizam se sastoji od emocija, doživljaja i priča, a ovom manifestacijom nastavlja se osvještavati kako je Novigradska dagnja najveća prednost u odnosu na konkurenciju.


Veliki se red brzo stvorio oko kotla gdje se radila buzara, ali iskusni kuhar Damir Anzulović nam je kazao kako je paprikaš od Novigradske dagnje prava lokalna delicija.


– Friška dagnja osnova je recepta, koji počinje dinstanjem kapule, češnjaka, peršina i paprike na maslinovu ulju. U to se dodaju dagnje i dodaje krumpir kad se sve dobro zafriži. U odnosu na buzaru razlike su velike. Oba su recepta tradicionalna za ovaj kraj, ali paprikaš i rižot od daganja, uz buzaru naši su tradicijski recepti. Paprikaš i rižot su specifični jer se moraju koristiti friške dagnje izvrtane iz školjke. Nema oparivanja niti korištenja smrznutih proizvoda, samo friško i domaće, poručio je Anzulović.


Za još je jednu deliciju najvažnija svježa dagnja – onu friganu. Recept je s nama podijelila Ivana Matulić.


– Samo brašno i malo soli dovoljni su da ju se pripremi, a poslužili smo je na posteljici od rikole. Ovo nam je treća godina da sudjelujemo u manifestaciji, a primjećujemo kako je atmosfera svake godine sve bolja,a posjetitelji sve zadovoljniji. Za razliku od buzare ili daganja s manistrom, frigana je dagnja još uvijek relativno neprepoznat recept, što nam služi na čast, ali i predstavlja veliku obavezu. Stranci još uvijek ne znaju za sve recepte koji s dagnjom postoje, tako da nam je uvijek drago vidjeti ih kako se vraćaju po repete, poručila je Matulić.


Foto


Fešta u Novigradu


avatar

Snimio: Mate Komina


30.06.2024. 15:54






























Galerija

Foto: Mate Komina


Kraljica Novigrada


Dagnje su bogat izvor minerala te su izvrstan izvor željeza, fosfora i selena, što dodatno naglašava njihovu nutritivnu vrijednost. Bogate su i kalcijem, jodom, kalijem i natrijem. Iz mora se dagnja može vaditi tijekom čitave godine ali su topliji mjeseci pogodniji za takvu aktivnost jer je tada dagnja.punija” nego inače. Novigradska dagnja je dobila europsku zaštićenu oznaku izvornosti 28. lipnja 2023 godine. Postupak zaštite naziva ,Novigradska dagnja” pokrenula je Udruga uzgajivača školjaka. Novigradska dagnja” koja je Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake izvornosti.


A da lokalna zajednica i uzgajivači imaju potporu koja im je potrebna za uspješni rad, potvrdio nam je i općinski načelnik Joso Klapan, domaćin “Okusa Novigradske dagnje” već šestu godinu.


– Sve analize su pokazale da je Novigradska dagnja najkvalitetnija u Hrvatskoj, a vjerojatno i u Jadranu. Ljeto je njezino vrijeme, posvećeno ubiranju plodova prirode i naše novigradske stručnosti. Nema dana ljeti a da se u Novigradu već desetljećima svaki dan ne jede dagnja. Želimo joj se zato na ovaj način zahvaliti i staviti ju u prvi plan. Ona je posebna zbog rijeke Zrmanje, koja ju hrani i daje neponovljive osobitosti i visoku hranjivu vrijednost, pojasnio je načelnik, kazavši kako je ona veća od ostalih vrsta daganja. Novigradski uzgajivači održavaju tu tradiciju i šire je zadarskom regijom.


– Ovakva manifestacija služi i promociji njihova rada, ali i vrijednosti novigradske dagnje za našu opstojnost i povijest. Ova je godina puno bolja od prošle godine. Prošla je bila loša radi velikih kiša. Ova je zato puno bolja i uzgoj se oporavio, zaključio je Klapan.


Ovim događajem kontinuirano se pridonosi proširenju turističke ponude i prepoznatljivosti područja kao top gastro turističke destinacije ali i pozicioniranju Zadarske županije na gastro karti Hrvatske kao županije s ponudom istodobno autohtonih inovativnih gastronomskih turističkih doživljaja.