Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

dan ekoškole

Tvrtka Eko d.o.o. educirala obrovačke mališane o razdvajanju otpada

Autor: Goran Šimunov

25.06.2024. 08:45
Tvrtka Eko d.o.o. educirala obrovačke mališane o razdvajanju otpada

Foto: Ljiljana Jurjević



U povodu obilježavanja Dana ekoškole 21. lipnja, Dječji vrtić Obrovac posjetio je gospodin Otpadić, maskota napravljena od recikliranog materijala. Obrovačka djeca s oduševljenjem su dočekale Otpadića i edukatoricu Mirtu Matić iz tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije koja već dugi niz godina educira djecu o pravilnom razvrstavanju i načinima recikliranja otpada.


Riječ je o edukaciji o korisnosti otpada koja se provodi po dječjim vrtićima i školama na području obuhvata novoizgrađenog Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.


Djeca sa svojim tetama i ravnateljicom Marijom Šimičević, inače ovogodišnjom dobitnicom Nagrade Grada Obrovca za doprinos na području predškolskog odgoja, aktivno su sudjelovala u radionici s mnoštvom pitanja i zapažanja upravo u vezi gospodarenja otpadom, budući da je vrtić u Obrovcu, osim što je najljepši od malih gradova u Hrvatskoj prema glasovima čitatelja portala Gradonačenik.hr, besplatan je za svu djecu, nositelj i zelene zastave ekovrtića.




Vrtić trenutno pohađa 77 djece u 4 odgojne skupine, a za svaku odgojnu skupinu imamo dva odgojitelja, a ove godine imali smo i dvije pripravnice. Važan dio vrtića je kuhinja i kuharica teta Manda Jurjević koja bi ove godine trebala u zasluženu mirovinu, ali izgleda da ćemo je trebati i malo duže, jer nju trenutno jednostavno nema tko zamijeniti, kaže ravnateljica Šimičević koja nam je pokazala i vrt o kojem se brinu djeca i njihove tete, a taj dan na jelovniku je upravo bila blitva iz vlastitog vrta.


Inače, Dječji vrtić Obrovac osvojio je i nagradu za Najljepši vrt u 2023. godini prema izboru stručnog žirija na natječaju HRT-a za »Najljepše školske vrtove 2023. godine«.


Obrovčani ove godine, nažalost, nisu mogli prijaviti svoj vrt na prethodno navedeni natječaj, budući da još uvijek saniraju vrtić od prošlogodišnje poplave, ali jedva čekaju iduću pedagošku godinu, kada planiraju obraniti svoju titulu.


Unatoč svim prirodnim nepogodama, uprava dječjeg vrtića ipak se svojim projektom »Smokva i maslina« javila na natječaj Inin Zeleni pojas, pobijedila i dobila određeni iznos kojim su kupili sadnice maslina i smokava koji također krase veliko dvorište vrtića na samoj obali Zrmanje.


Proizvode maslinovo ulje, od smokava će praviti džemove, a u stakleniku već dozrijevaju tikvice, kupus, krastavci, rajčice – pravi samoodrživi vrtić u gradu na Zrmanji.


Upravo zato im se i ekološka radionica o načinu razdvajanja otpada, ispričana kroz avanture gospodina Otpadića, baš lijepo uklopila u njihov veseo i aktivnostima prepun vrtićki dan. Na kraju radionice edukatorica Mirta im je podijelila bojanke, blokiće, olovke i bojice.


Dogovoren je i sljedeći susret, jer, Otpadić je, naime, poželio probati obrovačko maslinovo ulje, pa su ga djeca na jesen pozvala na kušanje, a prije toga možda svrati i na eko ručak kod tete Mande.