Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

FEŠTA U MANDRAMA

Janjetina posoljena ljubavlju prema svom rodnom otoku

Autor: Doris Babić

24.06.2024. 13:40
Janjetina posoljena ljubavlju prema svom rodnom otoku

Foto: Luka Jeličić



Kolan nije poznat samo po siru i skuti, ponosi se i svojom janjetinom koja je nagrađena Zaštićenom oznakom izvornosti EU. Paško meso mlade janjetine ima bogat i poseban okus zahvaljujući slobodnoj ispaši ovaca, ovčjem mlijeku i samoniklom začinskom bilju koje raste na neplodnom kamenjaru Paga.


Ovakav način uzgoja daje paškoj janjetini osebujan i prepoznatljiv okus. Srž njihove prehrane, bogate eteričnim uljima, leži u otočkom začinskom bilju poput kadulje, vrijeska i majčine dušice, dok posebnu notu janjetini daje talog soli koji donosi bura.


U čast ovog tradicionalnog specijaliteta, u Mandrama, u općini Kolan, svakog se lipnja, već četiri godine, održava Fešta od janjetine na kojoj se, osim dobrog zalogaja, nude i drugi proizvodi karakteristični za Pag, od likera i soli do jedinstvenih, ručno izrađenih suvenira, a sve uz veselu atmosferu, druženje i dalmatinsku pjesmu.


Simbol Paga




Nakon što su u petom mjesecu imali prvu feštu, Feštu od skute, podsjeća općinski načelnik Šime Gligora, nastavljaju s njegovanjem tradicije i autohtonosti, organizirajući svakoga mjeseca po jednu feštu, posvećenu simbolima Paga.


– Nakon Fešte od janjetine slijedi Fešta od ribe, a završavamo svojom poznatom Feštom od sira. Naši gosti, najčešće obitelji, uživaju u ovakvim manifestacijama.



Broj turista svake se godine povećava, a oni koji jednom dođu, redovito se vraćaju, mi se nismo okrenuli toliko masovnom turizmu, kod nas se i dalje može osjetiti duh Mediterana, čuvamo tradiciju i kulturu, govori Gligora i ističe da je Općina Kolan, uz predivne plaže i dobre smještajne kapacitete, postala omiljena destinacija.


I Nina Paladina, djelatnica TZO-a Kolan, naglašava da je janjetina, uz paški sir i skutu, zaštitni znak Paga i Kolana te da janjetinu jedu – od pamtivijeka.


– Kad ničega drugoga nije bilo na otoku, janjaca je uvijek bilo. Posebni su baš zbog krša i kamenjara, kao i zbog toga što se hrane isključivo majčinim mlijekom koja jede samo travu koja je jako slana.


Janjetina se priprema pod pekom, na ražnju, gulaš od janjetine može se probati na našoj Fešti od sira, kaže Paladina i napominje da se, iako ih redovito prati nevrijeme, janjci uvijek prodaju.


Ove se godine pripremalo čak 20 janjaca, a sudeći prema dugačkom redu i strpljivom čekanju posjetitelja, nije ostalo ni komadića. Također, promatrajući sretna lica i slušajući silne pohvale, sigurni smo i u to da nitko nije otišao gladan, a ni žedan.



»Nigdje nema ovakve«


Potvrdila nam je to Marija Gligora s Paga koja nam je otkrila male tajne velikih znalaca, lokalaca.


– Paška janjetina je najbolja i posebna jer se kolje janje staro 20 dana, teško od četiri do sedam kila, dok je još na majčinom mlijeku. Najčešće spremamo janjetinu lešo, to je obična lešada i juha. Dobra je i s bižima, ma može na razne načine, uvijek je prefina, kaže Marija.


A da nema bolje nigdje, tvrdi i predsjednik kolanjskog Općinskog vijeća, Ante Zubović.


– Janjetina je vrhunska, kao i svake godine! Pag je pun ljekovitih trava koje daju poseban okus našoj janjetini. Probao sam je u puno zemalja diljem svijeta, nigdje nema ovako dobre. Gosti koji nam dolaze kažu nam da je naša janjetina specifična po okusu i mirisu.


Janjetinu jedem otkad imam zube i nikad je se ne bih odrekao, kroz smijeh govori Zubović koji najviše voli janjetinu s gradela, uz povrće, posoljenu paškom soli.


Janjetina traži puno soli, napominje Ivana Fabijanić iz Paške solane, posolite je najboljom!


– Paška sol razlikuje se od drugih soli po svojoj kvaliteti, čistoći i prirodnom bogatstvu mineralima. Imamo sol za perilicu, beauty pakete, poklon pakete, ljekovitu slanu vodu za kupku za noge, začinsku sol, klasičnu krupnu i sitnu sol, nabraja Fabijanić.



Zagreb zamijenili Mandrama


A koliko je Pag poseban, miran i za dušu ljekovit, ispričao nam je bračni par, Ljubica i Mato, Gotić iz Zagreba.


– Ovdje se tako opustimo, Mandre su nam uvijek u srcu, prvo smo dolazili kao turisti, ali smo bili toliko oduševljeni da smo kupili svoj prostor i sad smo stanovnici ovog divnog mjesta.


Obožavamo ovakve feštice, sve je divno, atmosfera, a o janjetini da ne pričam, došli smo pola sata ranije kako ne bismo ostali bez svog komada, čekali smo, ali isplatilo se, predivna je, kaže Ljubica.


Iako je još čekao svoj komad janjetine, ipak nije iskusno došao ranije kao prethodna sugovornica, Mario Baričević složio se kako je ova manifestacija prekrasna.


– Sve mi se sviđa, janjetinu još čekam, doći ću i ja na red. Uz janjetinu ide mlada kapulica i bevanda, ništa nam drugo ne treba. Klapa Diadora je vrhunska, naša lijepa dalmatinska pjesma uvijek nas oduševi, ističe te zapjeva klapski hit.


– Nema ovoga na Zrću, doda šaljivo.


I Marijan Fumić iz Mandri, kojeg smo pitali koji mu je način pripreme najdraži, tvrdi nam da uz janjetinu ne treba – ništa, osim čaše bijelog vina.


– Jedan moj prijatelj došao je u gostionu i veli: »daj jedno vareno, jedno pečeno«, nije se mogao odlučiti koji mu je način pripreme draži, tako ću i ja odgovoriti na ovo pitanje kako mi je najdraže pojesti janjetinu, kaže Marijan Fumić, dok njegov rođak Niko Fumić govori da je najbolje lešo sa zrnom soli.



Treba li desert nakon janjetine, upitamo veselo društvo.


– Ma kakvi desert, janjetina je i predjelo, i glavno jelo, i desert!, odgovori spremno Marijan.


Pršut, kolači i likeri


Ipak, naš istraživački duh ili, da budemo iskreni, gladne oči, dovele su nas i do štanda s pršutom, pa do onog s kolačima.


– Ovo je drniški pršut, više puta nagrađen zlatnim medaljama. Dolazimo svake godine iz Drniša na Pag, ovo nam je već četvrta, peta godina za redom, na sve fešte.


Sviđa nam se okolina, sviđaju nam se ljudi, općenito čitava priča koju su Kolanjci stvorili, kazuje Filip Marin i ističe kako se njihov pršut radi u posebnom podneblju, suši se isključivo na buri, zbog čega se i zovu Bura i sol.


Marija Čemeljić pripremila je pitu od jabuke, breskvice, kolače od smokava, razne tradicionalne kolače među kojima se ističe štrudel s paškom skutom.


– Prije nego se stane raditi sir, mi pripremimo skutu, ostavimo u ledenici i ljeti radimo kolače. Nakon janjetine su svi kolači dobri, kako tko voli, ali sve dobro sjedne, kaže nam Čemeljić.


S obzirom na to da rijetko koja fešta prođe bez dobrog likera i rakije, provjerili smo što nudi Paška priča.


– Bavimo se proizvodnjom domaćih likera i rakija, imamo liker od slavuje, odnosno kadulje, Merlotino od vina Merlot, imamo pašku travaricu, liker od maraške, liker od ruže naziva Ružerino.


Trudimo se raditi likere na što prirodnije način, bez »kemije«, sve radimo sami, obiteljski, govori Nera Orešković dok na štandu, sa svojom svekrvom, nudi degustaciju i objašnjava sastojke brojnim zainteresiranim posjetiteljima.


– Živjeli, i do iduće fešte!


Plovidba društvenim mrežama


Obitelj Datković donirala je brodić koji je u Mandrama proveo čitav svoj ribarski vijek. Kako ne bi propadao, postavljen je kao vrijedan simbol pored kojeg se, uz zalazak sunca, fotografiraju brojni turisti. Umjesto morem, sad će zaploviti društvenim mrežama, svatko tko posjeti Mandre, ponijet će sa sobom dio mjesta i tradicije. U uređivanju i postavljanju »foto-kutka« sudjelovali su, između ostalih, Mario Baričević, DVD Kolan, Čistoća…, na čemu im načelnik Gligora i ovim putem zahvaljuje.