Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

općina poličnik

Društveni domovi u Dračevcu Ninskom i Lovincu uskoro u funkciji

Autor: Doris Babić

24.06.2024. 08:23
Društveni domovi u Dračevcu Ninskom i Lovincu uskoro u funkciji

Foto: Mislav Klanac

Društveni domovi imaju značajnu ulogu u životima žitelja jer pružaju podršku i resurse koji doprinose još boljoj kvaliteti života. Središta su zajednice u kojima se organiziraju razne aktivnosti što doprinosi jačanju socijalnih veza i osjećaja pripadnosti. Često nude važne usluge poput zdravstvene skrbi, savjetovanja i edukativnih programa, a osim toga, društveni domovi omogućuju lakšu integraciju svih društvenih skupina i pružaju im priliku za aktivno sudjelovanje u životu zajednice.


Svjesna važnosti društvene infrastrukture, Općina Poličnik izgradila je, između ostalog, društveni dom Dračevac Ninski i društveni dom Lovinac.


Obavljen tehnički pregled


Prije par dana obavljen je, saznajemo od načelnika Davora Lončara, tehnički pregled tih dvaju društvenih domova.


Ustanovljene su sitne primjedbe od strane povjerenstva koje će se ukloniti u zadanom roku, čak i prije jer nisu velike, uglavnom je riječ o ispitivanju buke, o uzimanju uzoraka vode i o invalidskim rampama.



– To ćemo odraditi što prije i predati potrebnu dokumentaciju s nužnim potvrdama, iza toga slijedi uporabna dozvola te će se prostori dati na korištenje mještanima Dračevca Ninskog i Lovinca. U međuvremenu smo za ta dva doma raspisali javni natječaj za prostore namijenjene za rad kafića.


Natječaj je u tijeku, vidjet ćemo koliko će biti prijava, nakon dobivanja uporabne dozvole sklopit ćemo ugovore s ponuditeljima, govori Lončar i ističe da će oba doma vrlo brzo biti u funkciji.


Također, oko obaju društvenih domova uređen je okoliš predviđen projektom; osigurana su parkirna mjesta i uređen je dio zelenih površina. U planu je i opremanje dječjeg igrališta što dodatno pokazuje posvećenost Općine sveobuhvatnom razvoju zajednice.


Aktiviranje mještana


– S obzirom na to da smo dobili potporu Središnjeg ureda za demografiju ili sadašnjeg Ministarstva demografije da opremimo dječje igralište u blizini, ostavili smo prostor u sklopu doma namijenjen za to. Javni je poziv već raspisan i čim odaberemo izvođača radova, završit ćemo i taj dio, kaže Lončar.



Općina Poličnik, kao i druge općine, radi društvene domove isključivo radi dodatnog podizanja kvalitete života mještana. No, napominje Lončar, ne može organizaciju događaja uvijek preuzimati Općina, kako bi ovi prostori zaživjeli u punom potencijalu, ključno je da i sami mještani aktivno sudjeluju u predlaganju i organizaciji događaja čime će doprinijeti dinamičnoj i povezanoj zajednici.


– U našoj općini, u Murvici je kompletan društveni dom u funkciji, u Suhovarima isto tako, unutar njih su ambulante, rade kafiće, a u Briševu imamo čak i manju sportsku dvoranu, naglašava Lončar primjer dobre prakse.


Podsjetimo, dom u Lovincu sastoji se od prostorije za sastanke, sanitarnog čvora i ugostiteljskog prostora, ukupne površine 140 kvadrata. Onaj u Dračevcu ima dva ureda, ugostiteljski prostor, sanitarne čvorove i natkrivenu terasu. Površina zatvorenog dijela tog doma iznosi 114 kvadrata, a s natkrivenom terasom 169 kvadrata.


IZGLED DOMOVA


Dom u Lovincu sastoji se od prostorije za sastanke, sanitarnog čvora i ugostiteljskog prostora, ukupne površine 140 kvadrata. Onaj u Dračevcu ima dva ureda, ugostiteljski prostor, sanitarne čvorove i natkrivenu terasu. Površina zatvorenog dijela tog doma iznosi 114 kvadrata, a s natkrivenom terasom 169 kvadrata


 


Ovaj sadržaj je sponzoriran te je nastao u suradnji s Općinom Poličnik.