Subota, 28. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

BILI BRIG

ĐIR PO KVARTU (15) Bili brig, najzeleniji zadarski kvart, ima sve osim dovoljno...

Autor: Nina Vigan

20.06.2024. 08:30
ĐIR PO KVARTU (15) Bili brig, najzeleniji zadarski kvart, ima sve osim dovoljno...

Foto: MISLAV KLANAC



Nekadašnja periferija grada danas je jedan od najnaseljenijih kvartova u Zadru. Bili brig je kvart koji je planski osmišljen još sedamdesetih godina prošlog stoljeća, zamišljen kao prostor u kojem će zgrade biti izgrađene kao blokovi s unutrašnjim dvorištima, koji će imati prometnu i pješačku komunikaciju.


Bilobriška Kalelarga


Tako se u Šibenskoj ulici nalazi i bilobriška Kalelarga, šetnica koja izgledom i namjenom podsjeća ona onu u gradskoj jezgri, doduše, s puno manje živosti. Iako je ovaj kvart osmišljen planski i funkcionalno, govorilo se o tome kako nije u potpunosti dovršen, a kako je jedan od projekta koji nije zaživio bila izgradnja podzemne garaže. Ono što smo zamijenili u šetnji kvartom, ali mimo prometnica, su male, šarmantne mikrolokacije koje su mještani uredili. Većinom su to mjesta druženja u onim poznatim dvorištima zgrada, šareno obojeni zidovi, postavljeni pitari s cvijećem, sprave za igranje. Morali smo primijetiti i kako smo tijekom našeg boravka, skoro cijelo vrijeme šetali u hladu zelenila. Bili brig, jedan je od rijetkih kvartova u kojem ne nedostaje zelenila, a Josipa koja se doselila u kvart prije dvije godine to nam je i potvrdila.


– Zatražili smo jednom prilikom da se posade dva, tri stabla ispred ulaza naše zgrade jer je jedna od rijetkih koja nije imala zasađena ni stabla, ni bilje. U roku od dva tjedna, došli su Nasadi i zasadili su nama dva stabla i susjedima jedno, tako da baš super. Općenito, mislim da je ovaj kvart jedan od boljih po pitanju zelenila, uvijek ima prostora za više, ali za razliku od drugih kvartova mislim da smo ok. Evo, sad su tu kod ovog kružnog toka posadili što su mogli, dosta se pazi na takve stvari. Zanimljivo, uvijek kad smo gledali stanove, izbjegavala sam Bili brig kao kvart, ali igrom slučaja tu smo već dvije godine i jako mi se sviđa. Ima nekih nedostataka, ali di ih nema? Sve mi je na ruku, relativno je mirno, imamo sve što nam treba. Ne moram preko tjedna uopće izaći iz kvarta, kazala nam je Josipa dodavši kako bi samo možda trebalo urediti stare fasade u kvartu i par divljih makadamskih parkinga.


Damir i Kyra


Svi danas imaju aute




Damira smo sreli u šetnji sa psom, Kyrom, a kazao nam je kako je u ovom kvartu zamjetan nedostatak parkirališnih mjesta.


– Najveći problem je u ovom kvartu parking, živim u zgradi i navečer poslije 8 sati nema mjesta za parking. Bilo je govora da će se izgraditi javna garaža, ali to se nije dogodilo, kazao nam je Damir dodavši da je sve osim toga sasvim u redu, mirno i lijepo.


Da je ovo »kvart po mjeri« potvrdila nam je i Helena, koja je zadovoljna životom u kvartu.


– Jedino što je problem, to je parking kojeg ima samo kroz jutro kad su svi na poslu. Osim toga, sve je super, skoro svaka zgrada ima unutarnje dvorište, imamo ljekarnu, poštu, školu, vrtiće, sve, naglasila je Helena.


Iako nam je većina koju smo susreli rekla kako je u kvartu problem s parkingom, Boris smatra kako to i nije toliko velik problem.


– Ovo je u biti jedini kvart u gradu gdje ima parkirališta, jer pogledajte druge kvartove. Ipak parkirališno mjesto može se naći, čak neke zgrade imaju i garaže, toga nema drugdje. Ono što nemamo, to je banka, ali imamo bankomate, pijacu, apoteku, dućane, škole, vrtiće i poštu. Kvart je odličan, samo moraš imat dva auta jer je ipak daleko. Interesantno je to, kad sjedim gore u kafiću i kad dođe autobus vidim da ima samo par putnika. Ja ne znam kako to opstaje, slabo je popunjen jer svi imaju aute danas, kazao nam je Boris.


U šetnji kroz kvart, susreli smo jednu gospođu koja živi na Bilom brigu već 18 godina, a ovaj kvart, kaže, nikad ne bi mijenjala.


– Zrak, čistoća, uredno dvorište, ne razbacuje se okolo …. to je nešto super. Bolje mi je tu sto puta nego di sam odrasla, na Poluotoku. Tu su nam dvorišta unutar zgrada, djeca se igraju, tu su ljuljačke, stolice za sjesti i sve je krasno. Nije nam loša ni povezanost autobusna, iako nekima to smeta, samo putevi nisu napravljeni koji su započeti pa se vozimo okolo dugo. Proračun nešto ne štima pa to traje, kazala nam je gospođa koja je željela ostati anonimna.


Dragica i Stjepan


Sve je bilo makadam


Stjepana smo sreli u Vukovarskoj ulici, a imali smo sreću da smo naišli na jednog od prvih stanara ovog kvarta koji nam je kazao kako se s vremenom kvart mijenjao.


– Ovo je dobar kvart za život, sve je blizu, sve imamo! Ja sam ovdje starosjedilac, kad su se još ove prve zgrade ziđale. Ovo prije kad se gradilo, sve je bilo makadam. Ničeg nije bilo! Stvarno je dobro ispalo, a ide sve bolje i bolje. Kao klasika, jedino se može izdvojiti parkiralište! Slabo ima mjesta za parking, a ne može ga ni biti. U kvartu ima dosta zelenila, ali igrališta neka, kao što je ovo gore na garažama, bi trebalo dodatno urediti. Čak sam ja s kolegom opiturao jednom te sidalice, klackalice i ostalo. Znate, inače, o kvartu se vodi računa, kosi se, čisti se i što je najbolje to je što u odnosu na druge kvartove ima zelenila. Svugdje se u gradu ziđa na sve strane, a zelenila slabo… kazao nam je Stjepan pokazavši nam par stabala koje on pamti kao mala stabalca prije tridesetak godina, a koja mu sad rade hlad na balkonu.


Našem razgovoru se pridružila i Stjepanova žena Dragica, koja nam je potvrdila kako u kvartu ima sve što im treba. I zaista, samo na tom mjestu gdje smo se zatekli brojne su radnje poput frizerskih salona, ključara, servisa za klimu, za centralno grijanje, za fotokopiranje.


– Imamo sve to, jedino što mi nije lijepo je što se ljudi parkiraju na zelenilo. Neke površine samoinicijativno naspu šljunkom pa se parkira. Inače je jako lijepo, možemo samo pozitivno pričati jer se u kvartu sade nova stabla i uređuje se okoliš, kazala nam je Dragica objasnivši nam da nije bilo ničeg kad su se doselili, a sad se nikad više ne bi vratila u svoj rodni kvart.


Kako smo sa sugovornicima zaključili, ovaj kvart, iako nije dovršen prema prvotnom planu, stanovnicima nudi sve što je potrebno za kvalitetan život, kvart se razvija i diše punim plućima, kao najzeleniji kvart ovog grada.


Boris


FOTO: MISLAV KLANAC


FOTO: MISLAV KLANAC