Subota, 5. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Dragocjen

Koncentrat zdravlja i okusa: 5 dobrih razloga zašto jesti avokado

Autor: Šarlota Brnčić

02.06.2024. 10:50
Koncentrat zdravlja i okusa: 5 dobrih razloga zašto jesti avokado

Foto: Pixabay

Svestrana je namirnica u kuhinji, a donosi niz dobrobiti za organizam



Zašto je avokado toliko važan za naše zdravlje?


Kao odgovor na ovo pitanje moglo bi se navesti bezbroj razloga, ali mi ćemo se ograničiti na samo 5, najvažnijih:


1. Za regulaciju krvnog tlaka


Konzumiranje avokada pomaže u regulaciji krvnog tlaka, zbog visokog udjela magnezija i kalija (ekvivalent 2-3 banane ) i mononezasićenih masnoća koje pomažu u smanjenju razine kolesterola u krvi, osiguravajući pravilan rad krvožilnog sustava i čuvajući zdravlje srce i arterije.


2. Zato što je bogat vlaknima




Avokado je bogat vlaknima. Dovoljno je reći da se u avokadu srednje veličine nalazi 10 grama vlakana, od kojih je 75% netopivo, a preostalih 25% topivo.


To znači da je konzumacija avokada posebno pogodna za olakšavanje crijevne pokretljivosti i za poticanje osjećaja sitosti tijekom niskokaloričnih dijeta.


3. Zato što je snažan prirodni antioksidans


Zahvaljujući značajnom doprinosu vitamina A i E koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala i usporavaju starenje kože.


Pulpa avokada također se može koristiti na koži kao ovlaživač, u obliku maske koja suhoj koži vraća sjaj i hrani ju te odgađa pojavu prvih bora.


Prirodni “botox” učinak, dakle, ali po znatno pristupačnijoj cijeni!


Pokušajte pomiješati pulpu avokada s medom i jogurtom i smjesu nanesite na lice najmanje 20 minuta…


4. Savršen za aromatiziranje jela


Umjesto maslaca i ulja, avokadom začinite jela ili salate. Pulpa se savršeno maže na vrući kruh i može se koristiti u raznim slatkim receptima kao zdrava i povrtna alternativa maslacu.


Zatim, tu je i ulje avokada koje je uz redovitu upotrebu u kuhinji izvrstan saveznik u prevenciji bolesti srca, starenja kože i lošeg kolesterola.


5. Pomaže u apsorpciji hranjivih tvari


Jesti avokado znači pomoći tijelu da apsorbira hranjive tvari prisutne u drugim namirnicama.


Naime, ako se doda u salatu, avokado povećava apsorpciju beta-karotena iz mrkve za otprilike 14 puta, a alfa-karotena iz zelene salate za 4 puta.