Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

MITOVI I LEGENDE

"MYSTICAL DANUBE" Mitovima, legendama i prirodnim ljepotama do "storytelling" turizma

Autor: Nikolina Lucić

15.05.2024. 15:29

Foto: MISLAV KLANAC



Početnom konferencijom u novom zadarskom studentskom centru predstavljen projekt “Mystical Danube”, koji za cilj ima odgovoriti na izazove i potrebe u Dunavskoj regiji, fokusirajući se na valorizaciju prirodne i nematerijalne kulturne baštine za razvoj turizma i regionalni gospodarski rast.


Projekt je usmjeren na ruralna i manje posjećena područja suočena s visokom nezaposlenošću i socijalnom isključenošću, posebice među ranjivim skupinama. Iskorištavajući bogatu prirodnu i kulturnu baštinu ovih regija, projekt nastoji potaknuti razvoj zajednice kroz transnacionalnu suradnju i stvaranje tematske turističke rute – “Green and Mystical Danube Storytelling Route”.


Razvoj tematskih ruta


Matej Mikulić, voditelj projekta “Mystical Danube”, kazao nam je kako su ideju oblikovali na prirodnim ljepotama te legendama i mitovima našeg kraja, koji su spojeni u jednu priču i turistički proizvod inovativnim pristupom i razvojem tematskih ruta u zemljama članicama dunavske zajednice.




– Koristeći mitove i legende ukorijenjene u prirodnim ljepotama, želimo razviti “storytelling” turizam, a projekt se paralelno razvija u devet zemalja, s tim da je AGGRA idejni kreator i nositelj projekta. U našoj će se županiji, u općini Kolan osmisliti tematska ruta i akcija dalje razvijati u drugim zemljama partnerima, pojasnio je Mikulić, kazavši kako će, osim s mobilnom aplikacijom, budući konzumenti sadržaja na terenu, u Kolanu kod stare gusterne, imati priliku uživo vidjeti rezultate projekta.


– Uz potporu lokalne zajednice obučit ćemo ljude za prezentaciju njihove tradicije i sadržaja. Osim što ćemo kreirati to mjesto, osigurati ćemo im i svu potrebnu opremu kako bismo postigli novi način valorizacije kulturne i prirodne baštine. Projekt je počeo s prvim danom godine, a trenutno radimo na projektoj dokumentaciji, teritorijalnoj analizi i skupljanju mitova i priča, pojasnio je Mikulić.


Ova će ruta pokazati lokalne priče, legende i znanje, angažirajući lokalne zajednice, uključujući ranjive skupine, u razvoju turističkih usluga u zajednici. Glavni cilj projekta je razviti koordinirani zajednički transnacionalni pristup u valorizaciji prirodne i nematerijalne kulturne baštine kao turističkog dobra u ruralnim i manje posjećenim područjima na području Dunavske regije.


Foto


Početna konferencija projekta Mystical Danube


avatar

Snimio: Mislav Klanac


15.05.2024. 15:33














Galerija

Foto: Mislav Klanac


Kolanjsko blato


Glavni rezultati projekta uključivat će jednu zajedničku strategiju za valorizaciju prirodne i nematerijalne kulturne baštine u ruralnim i manje posjećenim područjima Dunavske regije, 10 akcijskih planova za pilot lokaciju za razvoj održivih turističkih usluga i proizvoda u zajednici, 23 partnerske organizacije koje surađuju širom svijeta. Rezultat projekta uključivat će zajednički razvijeno rješenje za razvoj transnacionalnog turizma testirano kao pilot akcija na 10 pilot lokacija kao nova tematska ruta “Green and Mystical Danube Storytelling Route”, s mobilnom aplikacijom koja prikazuje rutu i njezine značajke u smislu lokacija i dostupnih turističkih usluga i kontaktnih točki na pilot lokacijama.


Šime Gligora, načelnik općine Kolan, kratko nam je kazao kako se Općina, kao partner AGGRA-i, potrudila osmisliti im ideju za novu valorizaciju ornitološkog rezervata Kolanjsko blato.


– Po propozicijama proizvodima, “Kolanjsko blato” savršen je lokalitet za ovaj projekt, kako po svojim prirodnim karakteristikama, tako i povijesnom značaju za Kolan. Kroz novo ćemo predstavljanje ovog lokaliteta stvoriti novi turistički proizvod. Nadamo se da će se pokazati reprezentativno i poslužiti za daljnji rast turizma u našem mjestu, istaknuo je Gligora.


Turistička prepoznatljivost


Ivica Pintur, ravnatelj AGGRA-e, u uvodnom je govoru naglasio kako je ovaj, iznimno zanimljiv projekt, prilika da se osmisli novi turistički proizvod, koji će kroz inovativni način prezentacije lokalnim sredinama pomoći u povećanju prepoznatljivosti i turističke vidljivosti.


– Pošto je jedna od najvažnijih potki ovog projekta razvoj turistički manje prepoznatljivih područja u našoj regiji, jako smo ponosni na činjenicu da možemo biti njegovim dijelom, dodao je Pintur.


Ivan Lajtman iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU naglasio je kako je ovaj projekt važan za lokalne zajednice u kojima će se razvijati novi modeli održivog turizma i marketinške vidljivosti na turističkom tržištu.


– Dobra je ovo prilika za bolju prezentaciju ruralnih i manje poznatih dijelova naše regije i njezinih skrivenih priča i prirodnih ljepota. Nadam se zato, da ćemo, zajedničkim radom i diskusijama uspjeti stvoriti zanimljive nove priče i zajedno doprinijeti boljoj realizaciji ovog projekta, naglasio je Lajtman.


Na kraju, Natalia Liholot, projektna koordinatorica, rezimirala je kako se kroz kulturni turizam i razvoj novih turističkih priča uvelike mijenja slika destinacija kakve danas poznajemo.


– “Mystical Danube” projekt je koji spaja mnogo zemalja, njihovu povijest i prirodnu baštinu koju dijele i koja nema granica, poručila je Liholot.


Kontaktne točke s mobilnom aplikacijom bit će mjesto za lokalne priče i mitove koje će ispričati novoobučeni lokalni pripovjedači, ali i za prenošenje te upoznavanje ljudi s drugim pilot mjestima i njihovim pričama i legendama.