Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Premijer liga, doigravanje

Zadar večeras u prvoj utakmici polufinala ugošćuje Dinamo

Autor: Andrija Dešpoja

13.05.2024. 09:08
Zadar večeras u prvoj utakmici polufinala ugošćuje Dinamo

Foto: Mate Komina



Nakon sedam mjeseci duge osnovne sezone u kojoj su bili primorani odigrati čak 33 utakmice, plus još dvije u četvrtfinalu doigravanja protiv Dubrave, košarkaši Zadra su stigli na dvije stepenice od ostvarenja cilja debelo podcrtanog u bilježnici Danijela Jusupa još ovog ljeta kada je na uspio okupu održati lanjsku šampionsku momčad. Dosadašnji put k obrani naslova prvaka države Zadrani su, mora se priznati, odradili za čistu peticu, sa samo dva upisana poraza u spomenutih 35 utakmica, a za prolaz prema finalu morat će dobiti još dvije.


Danijel Jusup (KK Zadar)


Tvrd orah


Prepreka u polufinalu nije nimalo bezopasna iako se kvalitativno ne može svrstati uz bok šestoplasiranom sastavu regionalne lige. Zagrebački Dinamo se nakon četvrtfinalne majstorice vinuo preko bolje rangirane Cedevite Junior do najvećeg uspjeha u svojoj kratkoj klupskoj povijesti, plasmana u polufinale i sigurno će biti kao i uvijek dosad tvrd orah za aktualnog prvaka Hrvatske. A prva utakmica između ovih posljednjih godina iznimno žestokih protivnika na rasporedu je večeras u Krešinom domu, s početkom od 20.30 sati, i u njoj je teniskim rječnikom kazano servis u rukama košarkaša Zadra koji definitivno ne žele ništa prepustiti slučaju i tako dati momčadi Josipa Sesara nadu da mogu do velikog iznenađenja. Naravno, o tom dijelu pripreme vezanog za »puhanje na hladno« najviše se brine šef svlačionice na Višnjiku koji je svjestan da svako i malo opuštanje u ovakvim kratkim serijama koje se igraju na dvije pobjede može dovesti do kataklizmičkih posljedica. Jusupu su itekako u memoriji ostali mnogi teški okršaji s Dinamom, još od lani kada je tadašnja zagrebačka momčad predvođena Vladimirom Anzulovićem jedina uspjela pobijediti buduće prvake u doigravanju. Izjednačio je tada na svom parketu Dinamo četvrtfinalnu seriju na 1-1, a u majstorici su dugo prijetili dok se nije Zadar uz pomoć Tornada othrvao mukama i prošao do finala. A i ove godine, tj. početkom veljače uoči završnice Krešinog kupa, Zadar je u Krešinom domu dobio s tijesnih 77:73, nakon što je u drugoj četvrtini zaostajao ogromnih 18 koševa.


– Slijedi nam serija protiv vrlo ozbiljnog protivnika koji je dobro popunjenim kvalitetnim pojedincima na svim pozicijama. Dinamo također uvijek igra motivirano na Višnjiku, moramo ga shvatiti jako ozbiljno i od prve minute pokušati nametnuti naš ritam, držati intenzitet igre koji nama odgovara. Ovom prilikom pozivam navijače, mislim da su oni izuzetno bitni i uz njihovu pomoć smo sigurno jači i s njima iza naših leđa ćemo imati i veću šansu doći do povoljnog rezultata – istaknuo je strateg Zadra uoči otvaranja polufinala koje jedva čeka da započne i kapetan momčadi Marko Ramljak.


Marko Ramljak (KK Dinamo)


Zec još u šumi




Kasno proljeće razdoblje je kada se počinje kuhati šampionski lonac na Višnjiku, atmosfera se podgrijava za očekivano finale sa Splitom, no za taj ražanj najprije će se morati u šumu gdje je u ulozi odbjeglog zeca opasna Sesarova momčad.


– Dinamo je poprilično iskusna momčad s nekolicinom prekaljenih igrača, u čemu prednjače Novačić i Kraljević, dok imaju i dosta energije u Brzoji i Mikšiću. Zato me uopće ne iznenađuje što su se našli u polufinalu, a to je nekako i očekivano s obzirom na njihov roster. U prvom dijelu prvenstva, pa i prošle godine, imali smo dosta teške utakmice s njima, no sada je ipak druga priča, krenuo je »play-off« i vjerujem da ćemo biti na višoj razini nego u prošlim susretima – kazao je Ramljak koji je potom otkrio dobitnu formulu za rješavanje Dinama koji ne spada u tranzicijske i visokoenergetske momčadi, već su poznati po postavljenoj igri tzv. pet na pet, pa će se ciljano u domaćim redovima tražiti ubrzanje protoka lopte, trčanje u leđa protivnika i energetski nivo više.


– Inzistirat ćemo u onom što nam je i forte, dakle što više trčati, uložiti puno energije s jakom obranom i laganim poenima kako bismo izbjegli egal završnicu i ostvarili pobjedu pred domaćom publikom. Imamo tu kvalitetu, ako uđemo dobro od prve sekunde napravit ćemo to kako treba – zaključio je kapetan Zadra.