Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

OKUS OTOKA

PAG NA MENIJU: Nagrađeno autohtono u prezentaciji idealne gastro-turističke destinacije

Autor: Nikolina Lucić

04.05.2024. 09:20
PAG NA MENIJU: Nagrađeno autohtono u prezentaciji idealne gastro-turističke destinacije

Foto: LUKA JELIČIĆ



Gastronomska manifestacija »Pag na meniju«, koja slavi tradicionalne otočne gastronomske delicije iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija kao simbol početka nove turističke sezone, jer proljeće na Pagu vrijeme je mlade janjetine i paškog sira.


Svakoga dana u sklopu programa »Pag na meniju«, posjetitelji i otočani mogli su uživati u izvrsnoj gastronomskoj ponudi i paškim specijalitetima po promotivnim cijenama u restoranima Na Tale i Na Katine, Uhlinac, konobama Bile i Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru, uz klape Galijoti i Sol.


Uvertira u sezonu


Na tragu raznolikosti otoka Paga, nastala je prvotno manifestacija »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« i istoimena kuharica kojom srednja škola u Pagu kontinuirano radi na revitalizaciji tradicionalne kuhinje otoka. Prvotno zamišljena kao projekt u sklopu Dana Zadarske županije, ova je ideja nadrasla samu sebe i postala prepoznatljivost škole.




»Krivci« za ovu izvrsnu manifestaciju su profesori i učenici SŠ Bartula Kašića, koji ovom manifestacijom osiguravaju visok nivo kvalitete ugostiteljske ponude, ali i postavlaju određene standarde koje treba poštivati.


– Ove se godine kroz zaseban projekt posvećujemo boljoj promociji »Paga na meniju«, a prvo ćemo predstavljanje imati sljedećeg tjedna tijekom Dana otvorenih vrata naše škole, kazala je ravnateljica Marija Pećirko, poručivši kako su od ove godine odlučili zahvaliti im i nagraditi poslovne partnere paških ugostitelja i kao partnere projekta, uključiti ih u sustav manifestacije.


– Za oznaku »Pag na meniju« ugostitelji trebaju u svojoj ponudi imati izvorne otočne proizvode, janjetinu, sir, maslinovo ulje i vina, kao i šparoge i druge sezonske proizvode. Standardi su visoki i zahtijevaju određenu požrtvovnost, ali sve se radi s ciljem bolje promocije naše otočne gastronomske baštine, istaknula je Pećirko.


Foto: Luka Jeličić


Sir kao simbol


Namjera projekta »Pag na meniju« jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi.


Promocije paške gastronomije nema bez sira, tako da je zaslužna dobitnica oznake »Pag na meniju« u kategoriji partnera projekta, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga. Predsjednica udruge Martina Pernar Škunca, koja je u sklopu manifestacije pred stotinama posjetitelja u Paškoj sirani održala sveobuhvatnu prezentaciju proizvodnje i prerade paškog sira, potvrdila nam je kako bez sira nema promocije Paga.


– Dio smo »Paga na meniju« i s ponosom predstavljamo naš doprinos prezentaciji naše baštine, što je sada u sklopu projekta i službeno prepoznato, naglasila je Pernar Škunca, pohvalivši napore organizatora u ostvarenju planova zacrtanih projektom.


Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude i poboljšanje turističke ponude otoka kroz proširenje gastronomske ponude koja će se očuvati od zaborava. Proširenjem znanja o autohtonoj lokalnoj kuhinji potaknut će se njena primjena u lokalnim restoranima, a kod turista proširiti autentičnost doživljaja destinacije.


Cilj projekta je i očuvanje nematerijalne kulturne baštine i promoviranje OPG-ova i ugostiteljskih objekata koji njeguju tradiciju, a sve s namjerom dobre prezentacije otoka i grada Paga kao idealnog gastro-turističkog odredišta.


Pun pogodak


– Našim nositeljima, od kojih mnogi izlažu na našem prvom sajmu »Najbolje od Paga«, želim najbolju sreću i uspjehe u poslu, jer »Pag na meniju« puno je više od gastronomske manifestacije. Ona povezuje proizvođače hrane, vinare, sirare i ugostitelje s jedne, te njihove kupce i lokalne umjetnike s druge strane, kazala je Vesna Karavanić, direktorica paške Turističke zajednice naglasivši kako ovo proljetno druženje tradicionalno označava početak turističke sezone.


– Potvrđuju to mnogobrojni posjetitelji na predavanju u Paškoj sirani i na našem obilasku gradom. Zahvaljujemo našim gostima i domaćima nudeći najbolje od otoka u proljeće. Obuhvatili smo raznolik program, a završavamo velikom fritajom i sajmom »Najbolje od Paga«. Ove nam se godine na naš natječaj za suvenir grada Paga prijavila šarolika skupina umjetnika i kreativaca, pa čak i s otoka Raba i iz Zagreba, koji rade s paškom sirovinom, na što smo vrlo ponosi i što smo i pošteno nagradili, istaknula je Karavanić zaključivši kako ih ovo ljeto očekuje još jedan bogati »Festival paške čipke« i šestodnevni program paškog ljetnog karnevala, koji slavi veliku obljetnicu.