Foto: LUKA JELIČIĆ
Gastronomska manifestacija »Pag na meniju«, koja slavi tradicionalne otočne gastronomske delicije iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija kao simbol početka nove turističke sezone, jer proljeće na Pagu vrijeme je mlade janjetine i paškog sira.
Svakoga dana u sklopu programa »Pag na meniju«, posjetitelji i otočani mogli su uživati u izvrsnoj gastronomskoj ponudi i paškim specijalitetima po promotivnim cijenama u restoranima Na Tale i Na Katine, Uhlinac, konobama Bile i Bodulo i Wine&Cheese baru Trapula uz dalmatinsku pismu u điru, uz klape Galijoti i Sol.
Uvertira u sezonu
Na tragu raznolikosti otoka Paga, nastala je prvotno manifestacija »Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku« i istoimena kuharica kojom srednja škola u Pagu kontinuirano radi na revitalizaciji tradicionalne kuhinje otoka. Prvotno zamišljena kao projekt u sklopu Dana Zadarske županije, ova je ideja nadrasla samu sebe i postala prepoznatljivost škole.
»Krivci« za ovu izvrsnu manifestaciju su profesori i učenici SŠ Bartula Kašića, koji ovom manifestacijom osiguravaju visok nivo kvalitete ugostiteljske ponude, ali i postavlaju određene standarde koje treba poštivati.
– Ove se godine kroz zaseban projekt posvećujemo boljoj promociji »Paga na meniju«, a prvo ćemo predstavljanje imati sljedećeg tjedna tijekom Dana otvorenih vrata naše škole, kazala je ravnateljica Marija Pećirko, poručivši kako su od ove godine odlučili zahvaliti im i nagraditi poslovne partnere paških ugostitelja i kao partnere projekta, uključiti ih u sustav manifestacije.
– Za oznaku »Pag na meniju« ugostitelji trebaju u svojoj ponudi imati izvorne otočne proizvode, janjetinu, sir, maslinovo ulje i vina, kao i šparoge i druge sezonske proizvode. Standardi su visoki i zahtijevaju određenu požrtvovnost, ali sve se radi s ciljem bolje promocije naše otočne gastronomske baštine, istaknula je Pećirko.
Sir kao simbol
Namjera projekta »Pag na meniju« jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi.
Promocije paške gastronomije nema bez sira, tako da je zaslužna dobitnica oznake »Pag na meniju« u kategoriji partnera projekta, Udruga proizvođača paškog sira otoka Paga. Predsjednica udruge Martina Pernar Škunca, koja je u sklopu manifestacije pred stotinama posjetitelja u Paškoj sirani održala sveobuhvatnu prezentaciju proizvodnje i prerade paškog sira, potvrdila nam je kako bez sira nema promocije Paga.
– Dio smo »Paga na meniju« i s ponosom predstavljamo naš doprinos prezentaciji naše baštine, što je sada u sklopu projekta i službeno prepoznato, naglasila je Pernar Škunca, pohvalivši napore organizatora u ostvarenju planova zacrtanih projektom.
Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude i poboljšanje turističke ponude otoka kroz proširenje gastronomske ponude koja će se očuvati od zaborava. Proširenjem znanja o autohtonoj lokalnoj kuhinji potaknut će se njena primjena u lokalnim restoranima, a kod turista proširiti autentičnost doživljaja destinacije.
Cilj projekta je i očuvanje nematerijalne kulturne baštine i promoviranje OPG-ova i ugostiteljskih objekata koji njeguju tradiciju, a sve s namjerom dobre prezentacije otoka i grada Paga kao idealnog gastro-turističkog odredišta.
Pun pogodak
– Našim nositeljima, od kojih mnogi izlažu na našem prvom sajmu »Najbolje od Paga«, želim najbolju sreću i uspjehe u poslu, jer »Pag na meniju« puno je više od gastronomske manifestacije. Ona povezuje proizvođače hrane, vinare, sirare i ugostitelje s jedne, te njihove kupce i lokalne umjetnike s druge strane, kazala je Vesna Karavanić, direktorica paške Turističke zajednice naglasivši kako ovo proljetno druženje tradicionalno označava početak turističke sezone.
– Potvrđuju to mnogobrojni posjetitelji na predavanju u Paškoj sirani i na našem obilasku gradom. Zahvaljujemo našim gostima i domaćima nudeći najbolje od otoka u proljeće. Obuhvatili smo raznolik program, a završavamo velikom fritajom i sajmom »Najbolje od Paga«. Ove nam se godine na naš natječaj za suvenir grada Paga prijavila šarolika skupina umjetnika i kreativaca, pa čak i s otoka Raba i iz Zagreba, koji rade s paškom sirovinom, na što smo vrlo ponosi i što smo i pošteno nagradili, istaknula je Karavanić zaključivši kako ih ovo ljeto očekuje još jedan bogati »Festival paške čipke« i šestodnevni program paškog ljetnog karnevala, koji slavi veliku obljetnicu.
najnovije
najčitanije
Košarka
Kvalifikacije za EP
Božić i Smith predvodili Sesarovu družinu do važne pobjede kontra Bosne i Hercegovine
Košarka
Službena potvrda
Pep Guardiola produžio ugovor s Manchester Cityjem
Svijet
otkrio putin
Rusija ispalila hipersoničnu raketu na Ukrajinu kao upozorenje Zapadu
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Crna Kronika
PU ZADARSKA
U Murvici se zapalio automobil u vožnji, vatrogasci intervenirali
Zadar
INFORMIRAJTE SE!
Višnjik objavio važne upute za posjetitelje koncerta Doris Dragović!
Plodovi zemlje i mora
NAJULOV 2024.