Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PRIPREMITE UVARAK

Uživajte u blagodatima aromatičnog i ljekovitog korijenja sladića

Autor: Šarlota Brnčić

16.04.2024. 14:49
Uživajte u blagodatima aromatičnog i ljekovitog korijenja sladića

Foto: Pixabay



Korijen sladića koristi se na različite načine zbog svojih aromatičnih i terapeutskih svojstava. Jedna od najčešćih metoda je uparivanje korijena u vrućoj vodi kako bi se pripremio napitak karakterističnog slatkog i osvježavajućeg okusa, cijenjen i topao i hladan.


Nadalje, korijenje sladića često se koristi kao sastojak kulinarskih pripravaka, poput slastica, slatkiša, likera i biljnih čajeva.


S terapeutskog gledišta, sladić se koristi u biljnoj medicini zbog svojih navodnih protuupalnih, ekspektoransnih i probavnih svojstava.




Neki ljudi također koriste korijen sladića za pripremu prirodnih lijekova, kao što su dekocije i ekstrakti, za ublažavanje gastrointestinalnih smetnji, kašlja i upale grla.


Međutim, važno je obratiti pozornost na moguće kontraindikacije i interakcije s lijekovima, osobito u slučaju produljene primjene ili u prisutnosti već postojećih medicinskih stanja.


Uvijek je preporučljivo konzultirati se sa liječnikom prije korištenja korijena sladića u terapeutske svrhe.


Recept za pripremu uvarka od sladića


Sastojci:


  • 10-15 grama suhog korijena sladića (oko 1-2 žlice)
  • 500 ml vode

Priprema:


1. Započnite kuhanjem vode u loncu.


2. Dodajte osušeni korijen sladića u kipuću vodu.


3. Smanjite vatru i pustite da se sve krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta, kako bi se blagotvorna svojstva korijena prenijela u vodu.


4. Nakon što je uvarak postigao željenu konzistenciju i poprimio tamnu boju, isključite vatru.


5. Pustite da se uvarak malo ohladi, a zatim procijedite tekućinu kroz cjedilo ili gazu kako biste odvojili korijenje.


6. Procijeđeni uvarak ulijte u šalicu i uživajte dok je vruć.


7. Po želji možete dodati med ili limunov sok da ga zasladite ili aromatizirate.


Ovaj uvarak od sladića može se konzumirati kao topli napitak, a može se uživati ​​i u hladnom nakon što se ohladi u hladnjaku.