Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

KRIŽNI PUT

KRIŽNI PUT U POSEDARJU OKUPIO BROJNE VJERNIKE: 'U potrebitima trebamo vidjeti Krista...'

Autor: Toni Perinić

25.03.2024. 08:58
KRIŽNI PUT U POSEDARJU OKUPIO BROJNE VJERNIKE: 'U potrebitima trebamo vidjeti Krista...'


Križni put znači ustrajnost u dobru unatoč teškoćama, a to su po prekrasnom vremenu na Nedjelju muke Gospodnje – Cvjetnicu pokazali mnogi koji su posljednji put ove korizme koračali na brdo Brisnica iznad Posedarja. Tijekom šest nedjelja, brojni posedarski puk i hodočasnici iz cijele nadbiskupije, ali i šire, u molitvi su prolazili četrnaest kamenih postaja u prirodi, koje su najmasivnije i po svom materijalu najteže u svijetu. Protekle nedjelje, pobožnost je predvodio domaći župnik don Tihomir Vulin, koji je istaknuo kako interes za dolazak na nedjeljni križni put iz godine u godinu samo raste.


– Proteklih nedjelja, na pobožnost križnog puta, uz naše župljane, dolazili su i hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske. Više tisuća ljudi je ovdje hrlilo po duhovnu okrjepu koja dušu puni milošću Božjom, a tijelo odmara boravkom u prirodi, istaknuo je don Tihomir, naglasivši kako je svake nedjelje s vjernicima i podijeljeno razmišljanje i poslana poruka kako je život bez Boga i njegove blizine isprazan i nemoguć.


– Danas smo razmatrali petu postaju u kojoj Šimun Cirenac pomaže Isusu nositi križ. Jesmo li mi Šimuni Cirenci našim bližnjima ili smo pak oni koji još više otežavamo i onako preteški križ. U potrebitima trebamo vidjeti Krista, koji nas poziva na suosjećanje, posebno u ovim milosnim vremenima. Pružimo ruke i zagrlimo križ koji vodi u nebo, poručio je posedarski župnik.





Tijekom hodnje se i molila krunica


U nošenju križa od postaje do postaje izmjenjivali su se muškarci i žene, a tijekom hodnje se i molila krunica. Pobožnost je zaključena blagoslovom puka s križem podno velikog kamenog Križa za nerođene na vrhu brda, koji je visok 8 metara, širok 3,60 metara, s postoljem težak čak 14 tona, a čiji je autor umjetnik Milivoj Sedmak iz Lukavca pokraj Velike Gorice.


Idejni pokretač, inicijator podizanja Križnoga puta i uređenja tog prirodnog prostora je Posedarac Vinko Kajmak. Križni put dug 2,5 kilometra blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić 10. ožujka 2017. godine. Započinje na 80 metara nadmorske visine na lokaciji Čelinka, u podnožju brda Brisnica, a završava vidikovcem na 200 metara nadmorske visine, gdje se pod plavetnilom neba prostire pogled na Novigradsko more i planinski lanac Velebita. Svaka bijela kamena postaja Križnog puta visoka je 2,5 metra, a teška između pet i deset tona. Na kraju Križnog puta od 14 postaja, hodočasnike je dočekao prizor Krista uskrslog, impozantna Posljednja večera od kamena i veliki kameni križ posvećen nerođenima.


Po isklesanom uprizorenju postaja Muke Gospodnje, brdo Brisnica postaje sve posjećenije duhovno odredište hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta, a ostvarena je i želja idejnog začetnika, Vinka Kajmaka da križni put nadiđe okvire Posedarja i Zadarske nadbiskupije.