Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Nadrealno iskustvo

[FOTO] Petstotinjak vjernika sudjelovalo u pobožnosti Križnog puta u Posedarju

Autor: Vanja Mirčeta

12.03.2023. 19:06
[FOTO] Petstotinjak vjernika sudjelovalo u pobožnosti Križnog puta u Posedarju

Foto: Luka JeličićPetstotinjak vjernika iz Posedarja, župa Novalja, Starigrad, Seline i Tribanj predvođeni župnicima don Rankom Papićem i don Tomislavom Končuratom te domaćim župnikom don Tihomirom Vulinom treće korizmene nedjelje organizirano su sudjelovali u pobožnosti Križnog puta na brdu Brisnica iznad Posedarja. Križni put u Posedarju je jedinstveni Križni put u prirodi koji je najmasivniji i po svom materijalu najteži u svijetu.


Idejni pokretač tog projekta, inicijator podizanja Križnoga puta i uređenja tog prirodnog prostora je Posedarac Vinko Kajmak. Križni put dug 2,5 kilometra blagoslovio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić 10. ožujka 2017. godine. Započinje na 80 metara nadmorske visine na lokaciji Čelinka, u podnožju brda Brisnica, a završava vidikovcem na 200 metara nadmorske visine, gdje se pod plavetnilom neba prostire pogled na Novigradsko more i planinski lanac Velebita. Svaka bijela kamena postaja Križnog puta visoka je 2,5 metra, a teška između pet i deset tona. Na kraju Križnog puta od 14 postaja, hodočasnike je dočekao prizor Krista uskrslog, impozantna Posljednja večera od kamena i veliki kameni križ posvećen nerođenima. Po tom isklesanom uprizorenju Muke našeg Gospodina, brdo Brisnica postaje sve posjećenije duhovno odredište hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske, ali i svijeta.


Blagoslov puka s križem


Pobožnost Križnog puta predmolio je don Tomislav Končurat, a ove nedjelje na prvoj postaji naziva »Isusa osuđuju na smrt« okupio se impozantan broj vjernika koje je u njihovoj nakani poslužio prekrasan sunčan i topao proljetni dan. U nošenju križa od postaje do postaje izmjenjivali su se muškarci i žene. Tijekom pobožnosti pjevalo se Stala plačuć tužna mati. Pobožnost je završila blagoslovom puka s križem pokraj velikog kamenog Križa za nerođene na vrhu brda, koji je visok 8 metara, širok 3,60 metara, s postoljem težak čak 14 tona, a čiji je autor umjetnik Milivoj Sedmak iz Lukavca pokraj Velike Gorice. Križ za nerođene blagoslovljen je 2018. godine. Nakon razmatranja po postajama i hoda vjernika svih dobi i staleža, prije završnog blagoslova s križem, don Končurat i don Papić su kod Križa za nerođene uputili prigodni nagovor.

– Korizma je vrijeme kada se na poseban način štuje muka Isusova i to nam je svima poticaj da razmišljamo što je sve Isus prošao za spasenje nas ljudi. Vjernici vole ovu pobožnost, a evo Bogu hvala poslužilo nas je i lijepo vrijeme. Lijepo je boraviti u prirodi i proći putem Križnog puta, svim postajama u spomen na sjećanje što je prošao Isus, a to je svakako spasonosno za našu dušu, ali i tijelo. Naime, u prirodi je uvijek taj osjećaj kako je Bog stvorio sve što je oko nas puno jači. Razmatranje božje muke jest nadahnuće za svakoga od nas. Ovaj Križni put je jedinstven u Hrvatskoj, a možda čak i u svijetu. Isklesan je iz kamenih gromada, a meni je jedan od ljepših i posebnih pogotovo jer se i autor svega ovoga nosio mišlju za spas nerođenih, kazao je don Končurat dodajući kako upravo traje i ta akcija »40 dana za život«, pa su sve skupa povezali.


Razmatranje smisla naših križeva


– U biti nam je nadahnuće da iz smrti prelazimo u život vječni. Neka križni put Isusa bude smisao naših križeva, da bismo mogli nositi svoj križ i da bismo nakon svih križeva, poput Isusa, zaslužili nebesku diku. Neka nam križni put Isusa bude poticaj u razmatranju smisla naših križeva. Pokušajmo razmisliti o svojim teškoćama. Ako je Isus mogao trpjeti, kako nećemo mi ljudi? Bog nije oslobodio križa Majku Mariju, nije oslobodio križa ni svoga Sina, ni njegove učenike. Kako će onda nas osloboditi? Samo znajmo nositi križ. Ne dajmo se slomiti. Budimo jaki i čvrsti, duhovno i mentalno jaki. To traži vrijeme u kojem živimo, poručio je don Končurat.


Križni put znači ustrajnost u dobru unatoč teškoćama, a to su po prekrasnom vremenu treće korizmene nedjelje pokazali mnogi koji su koračali uzbrdo. Među brojnim vjernicima zatekli smo i bračni par iz Novalje, Ivu i Jelenu Pende koji su se po prvi puta pridružili svojim župljanima na Križnom putu.


Foto


Križni put na brdo Brisnica u Posedarju


avatar

Snimio: Luka Jeličić


12.03.2023. 19:03Galerija

Foto: Luka Jeličić


Fotoglaerija: Luka Jeličić


– Prvi put sam čuo za Križni put u Posedarju, i pretpostavio sam kako ovdje gravitira veliki broj vjernika iz našeg kraja, što mi je jako drago i što podržavam. Došao sam svojim hodočašćem podržati ovakvu pobožnost, ali i nešto za sebe i svoje bližnje izmoliti ako je to moguće. Mjesto je mirno i uvijek je lijepo boraviti u prirodi gdje je puno lakše pronaći svoj duhovni mir. Poslužio nas je i lijep, sunčan dan, tako da sam iskreno jako zadovoljan što sam se pridružio hodočasnicima iz svoje župe, kazao je Ivo Pende.


Brisnica sve posjećenija


Njegovu suprugu ni slomljena podlaktica nije spriječila da odustane od svog nauma sudjelovanja u ovoj pobožnosti.


– Bitno mi je jako ovo zajedništvo koje osjećamo danas na ovom zaista posebnom mjestu. Došla sam kako bismo svi u duhu nešto zajedno doživjeli. Prekrasno je mjesto i vjerujem da ću tu pronaći ono po što sam došla, poručila je Jelena Pende.


Osim njih pobožnosti su se priključili i vjernici župa Starigrad, Selina i Tribnja, a među njima i Ana Došen iz Selina.


– Ovdje su nazočni i hodočasnici iz naše tri župe koje vodi naš don Tomislav Končurat. Ja sam iz župe Seline, župe Rođenja BDM. Na Križnom putu spoznajemo istinu koju je Isus prošao za nas, odnosno kako bi otkupio naše grijehe. I to je ono što trebamo razumjeti, odnosno trebamo naučiti nositi svoje križeve ponaosob, jer bez križa nema ni spasenja, zaključila je Došen.


Po isklesanom uprizorenju postaja Muke našeg Gospodina, brdo Brisnica postaje sve posjećenije duhovno odredište hodočasnika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta. Time se ostvaruje želja idejnog začetnika i autora, Vinka Kajmaka, da taj Križni put nadiđe okvire Posedarja i Zadarske nadbiskupije. Tu su već bili mnogi hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, Europe i svijeta. Postoje najave dolazaka autobusa vjernika u korizmi, ali i tijekom godine. Mnogi pohode taj Križni put na putu za Međugorje, iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije, Ukrajine, Rusije, želeći uključiti taj Križni put kao jednu od postaja zaustavljanja i molitve na svom hodočasničkom putovanju.