ponedjeljak, 25. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

SMATRANE POVRĆEM

Paprike i čili papričice zapravo su voće, a evo i zašto ih treba što više jesti

Autor: Šarlota Brnčić

12.03.2024. 11:03
Paprike i čili papričice zapravo su voće, a evo i zašto ih treba što više jesti

Foto: iStock/NL



Žute, zelene ili crvene, slatke ili ljute, velike ili male, paprike (i čili papričice ) prisutne su u brojnim varijantama i nude širok raspon mogućnosti u kuhinji – od predjela preko jela do priloga.


Svi vole ovo šareno povrće, ali koliko njih zna da paprika zapravo nije povrće nego voće?


Što su paprike


S kulinarskog i nutricionističkog stajališta, paprika se često smatra povrćem i tako se tretira, stoga se koristi u slanim receptima, kao prilog tjestenini, na pizzi ili u kombinaciji s drugim jelima od mesa ili ribe.




S botaničkog gledišta, međutim, paprike i čili treba smatrati voćem: oni zapravo rastu razvijajući se iz cvjetova i sadrže u sebi sjemenke potrebne za razmnožavanje biljke – baš kao jabuke, breskve ili drugo voće.


Dvostruka definicija paprike kao voća i kao povrća proizlazi iz “botaničke” uloge voća (razvijenog iz cvijeta i držača sjemena za razvoj nove biljke) koja je u suprotnosti s “kulinarskom” ulogom povrća.


Ovo objašnjava zašto su paprike – zajedno s drugim povrćem kao što su rajčice, patlidžani i tikvice – tehnički voće, ali se u kuhinji obično tretiraju kao povrće.


Paprike: svojstva i prednosti


Ali koje su zdravstvene prednosti ovog šarenog voća (botanički gledano)? Evo nekih:


  • izvrstan su izvor vitamina C koji igra temeljnu ulogu u potpori imunološkog sustava, zaštiti tijela od slobodnih radikala i pridonosi zdravlju kože
  • bogate su vlaknima koja pomažu probavi i održavanju zdrave tjelesne težine
  • sadrže karotenoide poput luteina i zeaksantina koji su važni za zdravlje očiju, bogate su vitaminom A bitnim za vid, imunološki sustav i zdravlje kože. Vitamin A također pridonosi zdravlju sluznice i stvaranju zdravih tkiva
  • sadrže kalij, mineralnu sol važnu za regulaciju krvnog tlaka
  • konačno, sadrže antioksidanse korisne za smanjenje upale i zaštitu srca od kardiovaskularnih bolesti