Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

vrtić bez poskupljenja

Dvanaest jasličara stiglo je u Osmjeh

Autor: Iva Bucić

26.02.2024. 16:40
Dvanaest jasličara stiglo je u Osmjeh

Foto: Iva Bucić

U Dječjem vrtiću Osmjeh u Starigradu, koji trenutno pohađa gotovo 60 djece, prošli je mjesec otvorena jaslička skupina. Prije nego je 2010. godine Općina Starigrad osnovala Dječji vrtić Osmjeh, mali su Podgorci imali samo program predškole koji se izvodio u sklopu Osnovne škole Starigrad. No, od tada se, kako kazuje ravnateljica DV-a Osmjeh Ana Prstec Marasović, mnogo toga promijenilo.


Sve više djece


– U početku smo imali dvije mješovite skupine, a od 2. siječnja ove godine krenula je i mješovita jaslička skupina, za djecu od jedne do tri godine. Ove pedagoške godine popunjeni su nam svi kapaciteti – imamo 12 jasličara, u srednjoj mješovitoj skupini imamo 23 djeteta i još 23 u starijoj mješovitoj skupini, plus jedno dijete na kraćem programu predškole koje je integrirano u redovnu skupinu, tumači Marasović.


Samo u posljednjih deset godina broj upisane djece se udvostručio – trenutno ih je upisano 59, a tijekom pedagoške godine 2012./2013. bilo ih je samo 28. Prstec pri tom ističe da broj djece iz godine u godinu varira, no generacijski u prosjeku ima od 12 do 14 predškolaca.


– U početku su roditelji bili dosta skeptični prema vrtiću jer je kultura takva da djecu čuvaju djedovi i bake. No vide se značajni pomaci po tom pitanju. Osim toga, sve više roditelja djecu upisuje u cjelodnevni program. Naime, u početku smo imali veći broj djece na poludnevnom petosatnom programu, ali roditelji su pomalo shvatili koristi cjelodnevnog desetosatnog boravka i sada je omjer otprilike pola-pola i jako smo sretni zbog toga, kazuje Marasović.



Za razliku od broja djece, koji se od osnutka vrtića udvostručio, cijena je u posljednjih 14 godina za roditelje ostala nepromijenjena – iznosi nešto više od 90 eura mjesečno za cjelodnevni desetsatni boravak i 50-ak eura za petosatni, poludnevni boravak.


– Cijena se nije mijenjala otkako smo otvorili vrtić, unatoč svim porastima cijena koji su se dogodili u zadnjih 14 godina. Primjera radi, ekonomska cijena za duži program iznosila je 1.500 kuna tijekom 2010. godine, a 2022. godine iznosila je skoro dvostruko, objašnjava Prstec. Umjesto iz džepa roditelja, navedeni porast cijena pokriva se iz proračuna Općine Starigrad, koja je osnivač DV-a Osmjeh.


Ljubav za knjige


Kroz različite aktivnosti poput slikanja, plesa, pjevanja i dramskih igara, djeca u DV-u Osmjeh razvijaju svoju kreativnost i samopouzdanje, gradeći temelje za uspješan budući razvoj. No, posebna se pozornost u ovom vrtiću posvećuje knjigama. Jedan od značajnijih projekata u kojima već nekoliko godina sudjeluje ova predškolska ustanova zove se »Naša mala knjižnica«, kroz koji se od malih nogu kod djece promiče ljubav prema čitanju.


U sklopu projekta s potpisom Ibis grafike vrtići dobiju 6 ili 7 slikovnica koje tijekom pedagoške godine treba obraditi, što podrazumijeva čitav niz različitih zadataka i aktivnosti.



Paralelno s tim projektom, u vrtiću su spontano jedan dio neiskorištenog prostora prenamijenili u knjižnicu, koja se svake godine malo po malo obogaćuje, što knjigama i slikovnicama koje doniraju roditelji, što pažljivo probranim materijalima koji se plaćaju sredstvima vrtića. Zanimljivo je pri tom napomenuti da u cijelom vrtiću u Starigradu nema ni jednog televizora.


– Nema ništa loše u tome da se djeci ponekad pusti crtić, ali mi smo se željeli profilirati kao vrtić u kojem se više cijeni čitanje. Knjige su veliko bogatstvo, a djeca su ionako zasićena mobitelima i modernom tehnologijom, tumači Marasović. Njene riječi potvrđuje i pedagoginja Matea Vladimir.


– Djeca su jako zainteresirana za čitanje. Uključeni smo u Gradsku knjižnicu, Bibliobus nam dolazi svaka dva tjedna. Svaki put jedna manja grupica s tetom odlazi birati slikovnice koje će se obrađivati naredna dva tjedna i to djecu jako veseli, a kad im nije red, zna biti i suza, govori pedagoginja.


Za djecu Afrike


Osim ljubavi prema čitanju, u DV-u Osmjeh djecu od malih nogu nastoje humanitarno usmjeriti od rane dobi, pa su se ove godine uključili u UNICEF-ov projekt Škole za Afriku. To je, kako kaže Marasović, izvanredan projekt kojem nije cilj samo prikupiti novac, nego i educirati djecu.



– U sklopu projekta smo dobili niz materijala uz pomoć kojih se djeca upoznaju s običajima, uče kako se i čime igraju djeca u Africi, kako im izgleda život. Trudimo se informacije maksimalno prilagoditi njihovoj dobi pa pažljivo biramo materijale koje koristimo, ne treba djecu previše opteretiti teškim životnim sudbinama njihovih vršnjaka. No važno je da budu svjesni da na ovom svijetu ima djece koja, primjerice, žele ići u školu, ali ne mogu, govori Marasović.


U sklopu navedenog projekta diljem svijeta se ove godine prikupljaju sredstva za škole u Etiopiji, gdje relativno mali iznosi djeci mogu osigurati školovanje tijekom cijele godine. Ova važna inicijativa od 2004. godine ujedinila je 27 zemalja u kojima je do sada prikupljeno više od 300 milijuna američkih dolara, čime je više od 30 milijuna djevojčica i dječaka dobilo priliku za školovanje.


Prikupljenim sredstvima izgrađene su i opremljene brojne škole, a postojeće obnovljene, izgrađena su školska igrališta, a djeci je osiguran pristup čistoj, pitkoj vodi i sanitarnim prostorijama. Otvoreni su centri za rani odgoj i obrazovanje za najmlađu djecu, a djeca koja su prekinula školovanje ili bila primorana raditi dobila su priliku pohađati centre za alternativno obrazovanje. Ovom hvalevrijednom projektu mali su Podgorci pridonijeli s prikupljenih 670 eura.


– Za Dane kruha smo s djecom prodavali kolače. Nešto smo s njima pekli u vrtiću, nešto su pekle tete kod kuće, a uključili su se i roditelji. Na Bikariji smo složili stolove koje smo od jedne mame dobili na posudbu, a kolači su planuli u roku od pola sata. Osim toga, još po vrtiću imamo kasice za donacije, pojedina djeca svaki dan trpaju sitniš, kaže ravnateljica.


Sadržaj je nastao u suradnji s Općinom Starigrad.