Foto: iStock
Čim se krenete malo poigravati s okusima i kombinacijama, otkriti ćete divan svijet ukusnih spojeva.
Ako se pitate kako riži dodati više okusa, imamo veoma jednostavan odgovor: začini!
Čim se krenete malo poigravati s okusima i kombinacijama, otkriti ćete divan svijet ukusnih spojeva koji rezultiraju fantastičnim obrocima koji mogu biti prilog ili pak samostalno jelo.
U nastavku vam donosimo tri ideje za rižu koja obiluje aromama i okusima!
Riža s maslacem i češnjakom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 4 mljevena češnja češnjaka
- 325 g nekuhane bijele riže
- 700 ml temeljca
- pola žličice soli
- vršak žličice mljevenog crnog papra
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri zajedno s maslacem i maslinovim uljem, a potom dodajte luk i češnjak te dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i lagano ju tostirajte par minuta.
Dodajte temeljac i promiješajte sastojke. Zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.
Riža s kurkumom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 3 mljevena češnja češnjaka
- 325 g nekuhane bijele riže
- jedna i pol žličica kurkume u prahu
- 600 ml temeljca
- 1 list lovora
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i dinstajte dok luk ne postane proziran. Dodajte rižu i kurkumu u prahu i promiješajte.
Nakon par minuta, dodajte temeljac i lovorov list, a zatim pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru te pustite rižu da kuha dok sva tekućina ne nestane (nemojte miješati rižu tijekom ovog koraka). Maknite s vatre i ostavite pokriveno 5-10 minuta da se riža kuha na pari. Nakon toga rižu izbodite vilicom i poslužite.
Riža s korijanderom i limetom
Sastojci
- 1 žlica maslaca
- 1 žlica maslinovog ulja
- 25 g sitno nasjeckanog žutog luka
- 2 mljevena češnja češnja
- 325 g nekuhane bijele riže
- jedna oguljena limeta
- 600 ml temeljca
- sok od dvije limete
- 15 g sitno nasjeckanog korijanadera
Priprema
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s maslacem i maslinovim uljem. Dodajte češnjak i luk i miješajte dok luk ne postane staklast. Dodajte rižu i miješajte nekoliko minuta.
Potom dodajte temeljac i koricu limete i promiješajte sastojke. Pokrijte lonac poklopcem i smanjite vatru. Neka se kuha dok sva tekućina ne nestane (ne miješati tijekom ovog koraka!). Maknite s vatre i ostavite 5-10 minuta pokriveno da se riža kuha na pari. Nakon toga dodajte sok limete i nasjeckani korijander i umiješajte u rižu, a zatim poslužite.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
DOGOVOR
HDZ i DP potpisali koalicijski Sporazum
Crna Kronika
TRAGIČNA NESREĆA
Policija objavila detalje prometne nesreće s petoro poginulih
Scena
problemi u raju
Jennifer Lopez i Ben Affleck se razvode? Glumcu je navodno “prekipjelo”, pa se iselio iz zajedničkog doma
Scena
HIT BABY LASAGNE
VIDEO Maturanti zaplesali na taktove “Rim Tim Tagi Dim”, pogledajte snimku
Hrvatska
KOMEMORACIJA
Održana komemoracija za časnu sestru Žarku Ivasić
Crna Kronika
elektra zadar
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog – priključaka struje
Zadar
SRETNI DOBITAK
Sretni dobitnik iz Zadarske županije osvojio na igri Loto 7 više od 100.000 eura!
Crna Kronika
srušen i znak
BMW-om se zabio u parkirana vozila na Foši!
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Županija
VELIKA POPLAVA