Foto: Luka Jeličić
Radost blagdanskog darivanja najranjivijih – djece, posebice one koja su blagdane provela u Općoj bolnici Zadar, nastavljena je u utorak u režiji Udruge ugostiteljskih djelatnika “B2B”. Na malom su dočeku Nove godine za najmlađe pripremili radionicu izrade bezalkoholnih koktela, te sve prihode iskoristili za kupnju slatkih iznenađenja za najmlađe pacijente.
Ante Butić, predsjednik Udruge, kazao nam je kako je zajedno s Danijelom Krizmanom i Matom Nemarićem napravili radionicu bezalkoholnih koktela i fritula kako bi najmlađe animirali za budući rad u ugostiteljstvu i turizmu.
– Ideja je zapravo nastavak našeg ovoljetnog druženja na Fontani, gdje su se družili i stari i mladi. Djeca su prodavala bezalkoholne koktele i zaradila 200 eura, koje su potrošili kako bi se zabavili, a usput su, uz puno rada i sudjelovanje u svakom koraku izrade i prodaje koktela, naučili ponešto o barmenskom zanatu i ugostiteljstvu.
Ova ideja samo je, nadamo se, začetak jedne dobre tradicije, poručio je Butić, koji se kao dugogodišnji ugostiteljski djelatnik brine o budućoj održivosti sektora koji sve više ovisi o uvoznoj radnoj snazi.
– Situacija kojoj trenutačno svjedočimo samo je gašenje požara zbog manjka radne snage. Ideja nam je bila mlade potaknuti na rad u ugostiteljstvu kako bi se smanjila ovisnost o uvoznoj radnoj snazi. Kada se nađete u situaciji da ovisite o radnicima čije obrazovanje i usavršavanje ne možete nadzirati, polako tonete u crnu jamu ovisnosti o nekvalificiranim radnicima.
Mi smo turistička zemlja i trebamo snažnu bazu obrazovanih djelatnika koji mogu iznijeti izazove naše sezone. Cjeloživotno obrazovanje jedini je ključ uspjehu, pojasnio je Butić, kazavši kako su poklone platili dijelom iz donacija udruge i djelomično uplatama roditelja čija su djeca sudjelovala na novogodišnjem druženju.
Darove je preuzela Emili Marušić, glavna sestra Odjela za pedijatriju, a Butić je najavio i početak radionica za sve koji se žele okušati u profesionalnom svijetu.
– Za profesionalne barmene sada pripremamo i tečaj kao pripremu za novu sezonu. U danima oko 15. siječnja trebao bi krenuti prvi tečaj u grupi od šestero polaznika. To je osnovni tečaj na kojem uče sve o bazama, vinima, osnovnim sirupima i likerima, a učimo ih i baratanju osnovnim alatima, kako bi mogli savladati struku i naučiti bazičnih 20-ak koktela, zaključio je Butić.
Danijel Krizman nam je, pak, kazao kako su donacijama kupili raznovrsne darove.
– Odlučili smo im zasladiti novu godinu slatkišima i pićima kako bi ih malo razveselili, dodao je Krizman.
najnovije
najčitanije
Nogomet
NOGOMETAŠICA
Virska Slavonka Kristina Nevrkla: ‘Nogomet sam počela igrati sa svojom braćom…’
Zadar
SVEUČILIŠTE U ZADRU
U srijedu konferencija „Education in the family – the family in education”
Ostali sportovi
Novi članovi Treće lige
Sveti Martin i Kukljica usuglašeni: ‘Ciljamo izboriti Drugu ligu dogodine’
Županija
vječna ljubav
DIJAMANTNI PIR Anka i Anđelko Škontra iz Poljica Briga u dobru i u zlu 60 godina
Hrvatska
STANJE U PROMETU
HAK: Prometna nesreća na A3 ograničava promet
Zadar
HUMANITARNA AKCIJA
Mladi Zadranin Karlo Magaš treba našu pomoć
Zadar
PROMETNE ZGODE I NEZGODE
VIDEO Čudan manevar vozača na autocesti kod Zadra: ‘Svakodnevnica na hrvatskim cestama…’
Hrvatska
Promjena na čelu redakcije
Slavica Bakić v.d. glavne urednice Novog lista, Zadarskog lista i Glasa Istre
Zadar & Županija
NERADNA NEDJELJA
GDJE U SHOPPING? Neke trgovine u Zadru i županiji ovu nedjelju ipak rade, donosimo popis
Zadar
MODNA SCENA