
Foto: Bojan Bogdanić
Zadarski Advent ove godine nije bio samo mjesto blještavila i božićnog ugođaja; bio je pravi raj za ljubitelje hrane i pića. Ocjenjivanje ponude na ovogodišnjem Adventu, tradicionalno organizirano od strane Udruge ljubitelja vina Vinum, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra, donijelo je nekoliko upečatljivih otkrića. Svake godine, još od 2017., žiri sastavljen od gastro i eno stručnjaka ocjenjuje ponudu hrane i pića na zadarskom Adventu.
Sedmoročlani ocjenjivački žiri ove godine činile su 2 skupine: gastro i eno skupina. Enološku skupinu predvodila je Manuela Plohl, vinska ekspertica, kolumnistica i predavačica koja je ujedno osnivačica udruge Vinum, te članovi žirija redom vrhunski poznavatelji vina: Ivan Stiblik, osnivač Zadar Wine Festivala i Filip Erceg, predsjednik Udruge Vinum. Gastro žiri predvodio je poznati zadarski chef Renato Kraljev, a uz bok su mu stajala tri poznata zadarska kuhara: Marko Perić, Mario Arbanas i Josip Vrsaljko, redom proslavljeni chefovi visoke kulinarske scene. Najbolju ukupnu ponudu pića po ocjeni eno žirija ove godine ima kućica Picnic X Boogie, koja se doista ističe ogromnom ponudom kvalitetnih pića, dok je na drugom mjestu kućica Finger Food & more koja također ima maštovitu i široku ponudu. Na trećem mjestu nalazi se kućica Santa’s Barrel s također iznimnom ponudom pića.
Vrlo ugodno iznenađenje doživjeli smo kada smo napokon dočekali da netko od ugostitelja ponudi opciju „corkage“ tj. čeparine. Naime riječ je o principu pri kojem posjetitelj donosi svoje butelju vina od kuće, a na kućici plaćate samo uslugu točenja vina, iznimno skromnih 10 eura. Naime riječ je kućici Picnic X Boogie, čiji konobari su u šali ustvrdili da na taj način imaju najveću kartu vina na svijetu. I u pravu su! Najbolje adventsko kuhano vino je ono kućice Mediterraneo, koje je ponudilo najviše balansa, elegancije i pitkosti. Slijedi kuhano vino nudi Ličke kuće, koje se također istaknulo ugodnim aromama i okusima, a na trećem mjestu završilo je ono kućice Tri kralja. Najbolju ponudu pića lokalnog karaktera tj. u autohtonoj kategoriji, prvo mjesto pripalo je kućici Picnic Winter House. Najbolje slano jelo ovogodišnjeg Adventa je Asia Dog kućice Picnic X Boogie.

Foto: Bojan Bogdanić
Bogata gastro ponuda
Riječ je zapravo o hot dogu s odležanom black angus junetinom, uz prilog Coleslaw salate. Azijski način pripreme ovog jela čini jelo iznimno osvježavajućim, pecivo je odlične kvalitete, a sendvič je iznimno slastan i sočan. Drugo mjesto u kategoriji slanih jela pripalo je kućici White Hill, odnosno njezinom Space Jam Burgeru, tj. najboljem burgeru ovog sajma, sočnom, također s odličnim pecivom, fenomenalne garniture i top umakom. Na trećem mjestu završio je Frenchie Burger kućice Picnic Winter House koji je francuska varijanta burgera te se ističe kremastim Brie sirom i fenomenalnom kvalitetom namirnica. Najbolja adventska slastica je Slatki burger kućice Tri kralja. Riječ je o sočnoj krafni punjenoj bananom, kremom od čokolade i vanilije koje se jednostavno topila u ustima. U ovoj je kategoriji na drugom mjestu završio je Adventski kolač kućice Mediterraneo, naime Italian style kolač od naranče s dodatkom adventskih začina i glazurom od šećera ugodno je iznenadio žiri.
Treće mjesto osvojio je Cronut iz kućice Picnic X Boogie koji je očarao svojim laminiranim dizanim tijestom u obliku donuta sa sočnom kremom od pistacije. Najbolju ukupnu ponudu autohtonih jela ove godine ima kućica Mediterraneo koja je oduševila i svojom dnevnom ponudom koju inače svaki dan mijenja. Nas je zapalo varivo od janjetine s bobom i graškom. Naime svaki dan na ovoj kućici uz uobičajenu stalnu ponudu moguće je pojesti i po jedno dnevno mesno jelo i jedno riblje. Sva njihova jela su maštovito pripremljena, a sastojci koje koriste su top namirnice hrvatskih proizvođača.
Ovogodišnje nagrade i diplome dodijeljene su na svečanosti koja se održala u petak, 15. prosinca 2023., a zasluženi pobjednici mogu se pohvaliti podrškom Bistro Pjat, Restorana Kornat, restorana 2 Ribara, te hotela Falkensteiner Club Funimation Borik i Falkensteiner Hotel & Spa Iadera. Zaključujući ovaj članak, primjećujemo očit pomak u kvaliteti Adventske ponude iz godine u godinu. Zadar se s pravom može ponositi svojim gastronomskim blagom, a Advent postaje nezaobilazna destinacija za gurmane i ljubitelje vina koji traže vrhunski doživljaj u božićnom ugođaju. Cheers to another year of delightful flavors and festive spirits in Zadar!

Foto: Bojan Bogdanić

Foto: Bojan Bogdanić
najnovije
najčitanije
Kultura
za svakog ponešto
Tjedni pregled kulturnih i zabavnih događanja u Zadru i županiji
Nogomet
Županijski kup
Hrvatski vitez u Bibinjama izborio finale protiv Zemunika
Zadar
AGRO-ARCA
Najavljen međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji
Kultura
Fotografija kao poezija
Otvorena izložba fotografija Ante Jaše nastalih od 1970. do 2025. godine
Svijet
prvo glasanje
Iz dimnjaka Sikstinske kapele izašao crni dim, još uvijek nemamo papu
Crna Kronika
PRIPAZITE!
‘NE PANIČARITE’ Zadarska policija objavila važan apel: ‘Uglavnom rade u skupinama…’
Crna Kronika
GOTOV OČEVID
Završen očevid nakon sudara jedrilice i broda u Zadarskom kanalu, evo što je utvrđeno
Zadar
ZABRINUTI GRAĐANIN
‘JEL STVARNO TEŠKO?’ Prijedlog Zadranina izazvao reakcije: ‘Svaki put kad prođem ovuda…’
Zadar
predstavnik stanara
ODGOVOR ODVJETNICI Alen Lazanja: ‘Želim istjerati na čistac sva muljanja u vezi s obnovom’
Scena
POPULARNI SHOW