Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Kvalifikacije za ženski EuroBasket

Hrvatice ulovile vrlo dobru startnu poziciju

Autor: Paulo Sarić

15.11.2023. 08:48
Hrvatice ulovile vrlo dobru startnu poziciju

Foto: Ivica Čavka/FIBA



Iza hrvatske ženske košarkaške reprezentacije su uspješno odrađene prve dvije kvalifikacijske utakmice za odlazak na Europsko prvenstvo koje će se za dvije godine održati u Češkoj, Grčkoj, Italiji i Njemačkoj. Nakon što su u četvrtak pružile izvrstan otpor europskim viceprvakinjama Španjolkama u susretu u kojem ipak nisu uspjele doći do dva boda (65:70) izabranice Stipe Bralića u nedjelju su uvjerljivo nadigrale Nizozemsku i na najbolji mogući način plotirale kurs prema EuroBasketu.


– Znali smo da je Nizozemska čvrsta i viša od nas te da moramo brzom igrom pokušati nametnuti svoj tempo. Znali smo da nemamo što tražiti u igri pet-na-pet, posebno zato što na visokim pozicijama imamo dosta izostanaka, no iznenadili smo ih, sjajno smo trčali, šutirali i dodavali loptu u fenomenalnom prvom poluvremenu. U nastavku smo imali želju dodatno povećati razliku, no i ova prednost je itekako povoljna za nastavak kvalifikacija te nam daje dosta dobru startnu poziciju. Sve cure koje su tu su odigrale fantastične dvije utakmice te su se sjajno ponašale na parketu i izvan njega – istaknuo je izbornik Stipe Bralić nakon vrijednog trijumfa.


Andrijana Cvitković (hrvatska ženska košarkaška reprezentacija)

FOTO: FIBA


Jedna od najboljih u hrvatskim redovima bila je mlada Matea Tadić koja je utakmicu završila s 13 poena, te po tri asistencije i uhvaćene lopte, pri čemu je posebno vrijedan doprinos dala u uraganskom prvom poluvremenu, ali i u važnoj četvrtoj četvrtini.




– Odradile smo posao te sam vrlo ponosna na nas, pogotovo na dvoznamenkaste brojke koje govore da smo odigrale timski. Dobro smo trčale, što je naša taktika od početka kvalifikacija. Drugim ekipama nas nije lako braniti, jer nam se iz utakmice u utakmicu mijenjaju raspoložene igračice. Smatram da smo na dobrom putu, a u ova dva susreta smo pokazale da igramo suvremenu košarku, ali i da imamo dobar balans unutarnje i vanjske linije – poručila je košarkašica mađarskog PEAC-a.


Hrvatska se nakon dvije odigrane utakmice nalazi na drugom mjestu skupine A, a u trećem kolu će gostovati kod Austrije.