Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

POSEDARJE

Mještani nakon 15 godina ponovno sudjeluju u lokalnim poslovima

Autor: Matea Guzalić

04.11.2023. 16:25
Mještani nakon 15 godina ponovno sudjeluju u lokalnim poslovima

Foto: Vedran SITNICA



Izborno povjerenstvo za mjesne odbore Općine Posedarje objavilo je konačne rezultate izbora koji su održani 17. rujna ove godine za članove Vijeća mjesnih odbora.


U Općini Posedarje tako su formirani mjesni odbori za naselja Grgurice, Islam Latinski, Posedarje, Podgradinu, Slivnicu Donju, Slivnicu Gornju i Vinjerac. U svaki od tih mjesnih odbora imenovano je po pet članova koji će se za vrijeme četverogodišnjeg mandata boriti da život njihovih sugrađana postane što kvalitetniji.


Što se tiče Mjesnog odbora za Ždrilo, ono nije formirano jer se nitko nije kandidirao. Ostalo konstituiranje je prošlo uredno i prvi članovi s lista su izabrani za predsjednike, osim u slučaju Mjesnog odbora Grgurice i Mjesnog odbora Posedarje gdje nije bilo kvoruma, pa će se konstituiranje pokušati ponovno do 27. studenog.




– Rezultati izbora su očekivani, HDZ pobjeđuje samo tamo gdje nema konkurenciju, kratko nam je kazao Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje.


Foto: Luka Jeličić/Ivica Klanac, načelnik Općine Posedarje


Ovi mjesni odbori donosit će godišnji plan malih komunalnih akcija, vrijednih otprilike pet tisuća eura na razini godine. Oni će se zalagati za sitne stvari koje će podizati kvalitetu života svih mještana. Također, mjesni odbori su dobar filter za inicijative koje dolaze od samih mještana, jer se na taj način može na razini manje zajednice temeljito raspraviti neko pitanje, a kako nam je pravovremeno ispričao Leonardo Rončević, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Posedarje, kada mjesni odbor zauzme određeni stav – gura ga se kroz općinska tijela dok se problem ne riješi.


– Na taj način odozdo prema gore idu najbolje inicijative i tako se najbolje filtriraju potrebe ljudi, zaključio je Rončević.


Podsjetimo, zadnji izbori za mjesne odbore na području Općine Posedarje provedeni su 2008. godine, što znači da su mještani ovog područja nakon petnaest godina ponovno dobili priliku sudjelovati u upravljanju lokalnim poslovima. Na ovaj će se način olakšati artikuliranje problema zajednice i rasteretiti općinski vijećnici, te će se olakšati provođenje zakonom definiranih procedura.