Foto: Zadarska županija
Velikim druženjem u pakoštanskoj vinariji “Karaba” obilježen je početak berbe grožđa u organizaciji Udruge vinara Zadarske županije “Vina ZaDar”, koja godinama njeguje tradiciju obilježavanja početka berbe grožđa u našoj županiji. Nakon svečanosti u vinogradima, vinarija “Karaba” i Udruga vinara su zajedno s TZ Pakoštane, Biograd, Ravni Kotari i TZ Zadarske županije, te Zadarskom županijom organizirali veliko gastro-slavlje.
– Danas smo na simboličan način obilježili početak procesa berbe, mada je ona zbog vremenskih uvjeta, naročito kada govorimo o bijelom grožđu, u nekim dijelovima naše regije već debelo započela. Ova godina po mnogočemu nije bila idealna, bilo je mnogo kiša u ljeto, više nego na što smo navikli što je učinilo svoje kada govorimo o procesu zrenja grožđa, tako da su vinogradari, kada se u globalu pogleda, imali i puno boljih uroda nego što će biti ovaj. Ali vjerujemo da će po kvaliteti grožde i dalje biti vrhunsko, što je ono najvažnije, poručio ne iz Pakoštana župan Božidar Longin, podsjetivši kako zadarska vinarska priča nastavlja kvalitetom osvajati tržišta.
Odlična kvaliteta
– Nema okupljanja i natjecanja u svijetu bez zadarskih vinara. Prisutni smo na svim važnim sajmovima i gastro-prezentacijama. Ove smo godine u Pakoštanima, mijenjamo lokacije naših druženja, promatramo vinograde i učimo razlike između podneblja i sorti vina. Iako se kvantitetom ne možemo mjeriti s većim zemljama, kvalitetom im svakako pariramo, dodao je župan, podsjetivši kako TZ Zadarske županije kontinuirano radi na eno – gastro promociji regije, gdje vina i vinske osobitosti naše regije igraju veliku ulogu.
– Zbog klimatskih je promjena sve teže baviti se vinogradarstvom, pa tako i u našoj regiji. Najbolje se to vidi na uvjetima u Nadinskom blatu, gdje su vinogradi posebno osjetljivi, rekao je župan.
Eno-gastro turizam sve je popularnija niša i sve češći razlog putovanja u destinaciju, što se godinama izdvaja kao jedan od najvažnijih promotivnih aspekata promocije zadarskog turizma i napose zaleđa, gdje se i uzgaja najviše poljoprivrednih i stočarskih proizvoda, mnogi od kojih su zaštićeni i prepoznati zemljopisnom oznakom porijekla, što im dodatno povećava kvalitetu. Na to je podsjetila i direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, istaknuvši kako će nastaviti promociju zadarske regije kao eno-gastro destinacije na svim našim najvažnijim emitivnim tržištima, što je već sada, ako je suditi po turističkim brojkama, ali i rekordnoj potrošnji vina već uspješno ostvareno.
Vinarstvo i vinogradarstvo već dugi niz godina nema samo poljoprivrednu, već i turističku i gospodarsku ulogu i jedni su od segmenata po kojima je naša regija svjetski poznata.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
PREMIJER
Plenković užasnut napadom na Fica
Zadar
SVEUČILIŠTE U ZADRU
Održano predavanje o Cedulinovim kronikama iz 16. stoljeća
Nogomet
Bizarno
FIFA će morati platiti odštetu čovjeku koji je izumio – sudački sprej. Tražio je 37 milijuna eura
Ostali sportovi
Biciklizam
Jonathanu Milanu druga pobjeda na Giru, Pogačar i dalje vodeći
Zadar
BRAVO!
Uspjeh mlade pjevačice: Rita Markić na međunarodnom natjecanju u Zagrebu osvojila treću nagradu
Crna Kronika
TRAGEDIJA
Mladić podlegao ozljedama nakon teške prometne nesreće kod Benkovca
Crna Kronika
srušen i znak
BMW-om se zabio u parkirana vozila na Foši!
Zadar
NEDOSTATAK RADNIKA
Turistička sezona pred vratima, poslodavci u turizmu na mukama
Crna Kronika
elektra zadar
ISTRAGA USKOK-a 22 okrivljenika sumnjiče se na primanje i davanje mita zbog – priključaka struje
Scena
BABY LASAGNA