Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SLUČAJ DARUVARAC Želimo da sustav bolje profunkcionira i da se zaštite sve žrtve nasilja

19.12.2018. 15:33
SLUČAJ DARUVARAC  Želimo da  sustav bolje  profunkcionira  i da se zaštite  sve žrtve  nasilja


Pod nazivom „Mirno okupljanje protiv pravosuđa koje štiti  nasilnike" danas poslijepodne u organizaciji članova facebook grupe, odnosno građanske inicijative održan je u Zadru mirni prosvjed građana  povodom slučaja „Daruvarac.“ Ogorčeni puštanjem na slobodu Darka  Kovačevića zvanoga Daruvarac, kojemu se sudi zbog brutalnog premlaćivanja osamnaestogodišnje djevojke u lipnju ove godine, dio  građana okupljenih u facebook grupu organizirano je izišao na ulicu.
Darko Kovačević, podsjetimo, prošlog je petka pušten da se brani sa  slobode jer zbog odsutnosti njegovih branitelja zakonski nije bilo moguće održati zakazanu raspravu, a zbog isteka maksimalnog pritvorskog  roka od šest mjeseci stekli su se uvjeti za njegovo puštanje na slobodu.  Slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti pa su se o njemu očitovali i  premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović izražavajući prvenstveno zgražanje zbog brutalnog napada na mladu djevojku, kao i ukazivanjem na moguću potrebu promjene nekih procesnih instituta kako  oni u buduće ne bi ugrožavali brzinu odvijanja sudskog procesa.


Puštanje na slobodu
Navedena Facebook grupa samo od protekle nedjelje kada je formirana narasla je na oko četiri tisuće članova, a na Narodnom trgu, gdje je  prosvjed održan, okupilo se jučer više stotina Zadrana. 
Sudionici prosvjeda, kako kažu, žele prvenstveno dati podršku žrtvi i  njenoj obitelji, i ovakav vid javnog prosvjeda ne smatraju pritiskom na  pravosuđe, niti pozivanjem na linč oputuženika.
– Nezadovoljni smo puštanjem na slobodu nasilnika i toliko dugim  trajanjem postupka zbog čega se žrtva dodatno traumatizira. Samo želimo da sustav bolje profunkcionira i da se zaštite sve žrtve nasilja o kome  god da je riječ, kaže Marita Katunarić, jedna od organizatorica ovog prosvjeda, te dodaje kako okupljanje nema nikakav predznak, stranački niti  neki drugi, već samo želju da se podrži djevojka nad kojom je počinjeno  nasilje, kao i njena obitelj. Majka oštećene djevojke Ana Gurlica također  je bila nazočna na prosvjedu, te je izrazila zahvalnost svima koji su se  odazvali.


Anonimna svjedočanstva
– Hvala svima koji su došli i nadam se da ćemo na ovaj način promijeniti zakon da se tako nešto više ne dogodi i da se zaštiti žrtva, a ne nasilnik, kazala je Ana Gurlica dodajući kako im policijska zaštita daje sigurnost, te kako njena kći ne izlazi osim do škole i na ispite.
Prosvjednici su nakon okupljanja u 15 sati s Narodnog trga krenuli do zgrade Suda gdje su se putem megafona čitala anonimna svjedočanstva žena koje su doživjele nasilje. Okupljeni građani podršku žrtvi  i njenoj obitelji, kao i ogorčenost razvojem ovog pravosudnog slučaja  izražavali su i kroz transparente. Tako je na nekima stajalo: "Kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost", "Po japankama se zlodjelo  poznaje", "Kazna nasilniku, ne žrtvi" i dr., a osim parolama, negodovanje zbog slučaja "Daruvarac" izražavalo se i zviždaljkama.
Navedimo još i kako je ovo drugi provjed Zadrana vezan uz ovaj slučaj,  a prvi je održan prošle subote u organizaciji Foruma žena i Foruma mladih SDP-a.