Svako jutro idem na peškariju i onda što bude (trlje, gauni, manule…), to se i sprema, ističe Leo Mijalić, vlasnik zadarske konobe Pjat, ovogodišnji dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu. Nagradu je dobio u sklopu njihove Turističke patrole koja je obišla čak 53 restorana u posljednjih godinu dana, izdvojivši se, kako rezimira, pripremom autohtonih jela, što su prepoznali i u gradskoj Turističkoj zajednici, koja ga je predložila.
Večernjakovi su znalci, kako su to naveli, probali sve što se dalo probati, od fiša preko tartara do tune i tako dalje… ideja je bila naći najbolje restorane, no ne elitne najbolje restorane, već domaće lokacije, obiteljske restorančiće i konobe u kojima se objed može uzeti za "pristojan" novac.
Sve su to pronašli u Pjata, na zadovoljstvo Lea i supruge mu Anite, zadužene za kuhinju.
– Malo nas ovako radi u Zadru. Većina restorana i konoba će vam nuditi pizze, lazanje, đuveč…no ne i mi. Kako sam već naveo, svako jutro idem na peškariju i nakon što obavim nabavu tako izgleda i moj dnevni meni. To što se kupi se i sprema, a kako imamo i svoj vrt u ponudi nam je i sezonsko povrće tako da naši gosti ne moraju strahovati odakle nam dolaze namirnice. Naša kuhinja ne poznaje ni vegetu, a ni vrhnje za kuhanje, na našem se jelovniku ne mogu naći, primjerice zelena pašta s lososom i vrhnjem ili sa škampima, što je ovdje, iako to jelo nema veze s dalmatinskom kuhinjom, nekakav hit po većini restorana. Kod nas ćete pojesti pašticadu, tripice, guste juhe od povrća, sarme, paprike, friganu ribu… da ne nabrajam, ljudi jako dobro znaju što je naša dalmatinska spiza, objašanjava Mijalić.
U Pjata se radi i domaća tjestenina kao i kruh, što je jedan od imperativa poslovanja svakog restorana koji drži do svoje reputacije.
Zimi rade samo marende i ručkove, a za vrijeme posjeta novinara i fotografa Zadarskog lista na meniju je bio, uz još par jela, i bakalar i maneštrun.
– Svaki je dan otprilike u ponudi pet ribljih i pet mesnih jela, pripremanih po domaćoj recepturi, a radimo i svoju slasticu – Zadarsku tortu, punu bajama i čokolade, pripremanu po staroj recepturi, izvrsnom receptu koji joj osigurava stalno svježinu, zaključuje Mijalić.
najnovije
najčitanije
Zadar & Županija
ADVENT U TZO JASENICE
Ovu subotu u Maslenici koncert Učiteljica i “Večer domaćih uštipaka”
Zadar
godina jubileja
Nadbiskup Zgrablić poziva na zatvaranje Godine Jubileja u Zadarskoj nadbiskupiji
Plodovi zemlje i mora
morsko ribarstvo
IZMEĐU PRAKSE I PROPISA Pred ribarima još jedna velika zakonska promjena
Zadar & Županija
ak biograd
4. Božićna utrka u Biogradu okupila više od 300 natjecatelja
Kultura
kino zona
Novim filmom Jima Jarmuscha i Maratonom kratkometražnog filma sutra se zaključuje sedma godina Kino Zone
Zadar
Sreća u nesreći
Premijera filma 260 dana u Višnjiku nakratko prekinuta jer je gledateljici pozlilo, spasio ju poznati zadarski liječnik
Zadar & Županija
Ostao bez nasada
Bivši sudionik šou-emisije »Ljubav je na selu« u šoku! Posjekli mu 25 maslina
Plodovi zemlje i mora
U straigradu
NAJULOV 2025. Antonio Koić ulovio je ribu života
Zadar & Županija
Lijekovi za otoke
Napravili smo đir s brodskom ljekarnom: “Ma ovo je pun pogodak, donijela nam je život!”
Zadar & Županija
OD 15. prosinca