Svako jutro idem na peškariju i onda što bude (trlje, gauni, manule…), to se i sprema, ističe Leo Mijalić, vlasnik zadarske konobe Pjat, ovogodišnji dobitnik Večernjakove zvjezdice za najbolju konobu. Nagradu je dobio u sklopu njihove Turističke patrole koja je obišla čak 53 restorana u posljednjih godinu dana, izdvojivši se, kako rezimira, pripremom autohtonih jela, što su prepoznali i u gradskoj Turističkoj zajednici, koja ga je predložila.
Večernjakovi su znalci, kako su to naveli, probali sve što se dalo probati, od fiša preko tartara do tune i tako dalje… ideja je bila naći najbolje restorane, no ne elitne najbolje restorane, već domaće lokacije, obiteljske restorančiće i konobe u kojima se objed može uzeti za "pristojan" novac.
Sve su to pronašli u Pjata, na zadovoljstvo Lea i supruge mu Anite, zadužene za kuhinju.
– Malo nas ovako radi u Zadru. Većina restorana i konoba će vam nuditi pizze, lazanje, đuveč…no ne i mi. Kako sam već naveo, svako jutro idem na peškariju i nakon što obavim nabavu tako izgleda i moj dnevni meni. To što se kupi se i sprema, a kako imamo i svoj vrt u ponudi nam je i sezonsko povrće tako da naši gosti ne moraju strahovati odakle nam dolaze namirnice. Naša kuhinja ne poznaje ni vegetu, a ni vrhnje za kuhanje, na našem se jelovniku ne mogu naći, primjerice zelena pašta s lososom i vrhnjem ili sa škampima, što je ovdje, iako to jelo nema veze s dalmatinskom kuhinjom, nekakav hit po većini restorana. Kod nas ćete pojesti pašticadu, tripice, guste juhe od povrća, sarme, paprike, friganu ribu… da ne nabrajam, ljudi jako dobro znaju što je naša dalmatinska spiza, objašanjava Mijalić.
U Pjata se radi i domaća tjestenina kao i kruh, što je jedan od imperativa poslovanja svakog restorana koji drži do svoje reputacije.
Zimi rade samo marende i ručkove, a za vrijeme posjeta novinara i fotografa Zadarskog lista na meniju je bio, uz još par jela, i bakalar i maneštrun.
– Svaki je dan otprilike u ponudi pet ribljih i pet mesnih jela, pripremanih po domaćoj recepturi, a radimo i svoju slasticu – Zadarsku tortu, punu bajama i čokolade, pripremanu po staroj recepturi, izvrsnom receptu koji joj osigurava stalno svježinu, zaključuje Mijalić.
najnovije
najčitanije
Nogomet
Ligue 1
PSG je ponovo francuski prvak! Pobjeda Lyona donijela je veliko slavlje Parižanima
Svijet
IZDANA UPOZORENJA
Azija na udaru toplinskog vala, temperatura doseže 45 stupnjeva, škole zatvorene
Crna Kronika
TRAGEDIJA NA CESTI
Motociklist poginuo u sudaru s automobilom u Samoboru
Hrvatska
formiranje vlade
Nova runda pregovora u ponedjeljak, DP se sastaje sa SDP-om i HDZ-om
Košarka
Završila Prva ženska liga
FANTASTIČAN UČINAK Sjajna sezona Zadranki, 20 utakmica, 20 pobjeda
Crna Kronika
MAKARSKA
Preminula starija žena, policije privela 40-godišnaka koji ju je gurnuo
Crna Kronika
Osuđen je
Pijan vrijeđao suprugu, a kasnije tvrdio: “Rekla mi je da imam malo spolovilo i da sam – kit!”
Zadar
KUPNJA NEDJELJOM
Evo u kojim trgovinama u Zadru danas možete obaviti kupnju
Crna Kronika
1,59 promila
U Zadru vidno pijan vikao na ulici, policija ga uhitila
Moda
analiza subotnjeg đira