Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Poništen natječaj za ravnatelja OŠ Šime Budinića

13.09.2018. 14:00
Poništen natječaj za ravnatelja OŠ Šime Budinića


Novac poreznih obveznika potrošit će se za ponavljanje četrdesetak natječaja samo zato što ti natječaji nisu imali link na Ministarstvo branitelja, a koje naglašava kako o nezaposleni branitelji i članovi njihove uže i šire obitelji imaju prednost pri zapošljavanju na mjesta ravnatelja!
Nikica Mihaljević, predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola, medijima je potvrdio vijest o poništenju natječaj, napominjući kako su ravnatelji tijekom ljeta kontaktirani od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja: "Rečeno im je da moraju poništiti natječaje zato što isti nisu sadržavali link koji bi branitelje upoznao da imaju pravo na prednost pri zapošljavanju na mjesto ravnatelja. Poništeno je oko 40-ak natječaja. Imali smo sastanak s ministricom Divjak jer je taj Zakon o braniteljima izašao u prosincu, a nama je tumačenje zakona stiglo tek 23. svibnja, izjavio je Mihaljević Indexu.
U gradskom Upravnom odjelu za odgoj i školstvo stoga smo provjerili je li zbog ovog propusta poništen i neki natječaj za ravnatelja škole u Zadru. Pročelnik Joso Nekić pak kaže kako jest i to onaj za – izbor ravnatelja Osnovne škole Šime Budinića.
– Zbog jednog nedostatka u natječaju, a koji se odnosi na link s Ministarstvom branitelja u kojemu se navodi da branitelji pod istim uvjetima imaju prednost, morali smo poništiti ovaj natječaj. Budući da je dosadašnjem ravnatelju Ivanu Čularu mandat istekao 31. kolovoza, sukladno zakonu Školski odbor je imenovao vršitelja dužnosti ravnatelja i on tu dužnost može obnašati najdulje godinu dana. U tom će se roku objaviti novi natječaj, a to ćemo učiniti vrlo skoro, pojašnjava pročelnik.
Napominje kako će u novom natječaju biti naznačeno da će branitelji imati prednost pri zapošljavanju, uz iste uvjete koje traži natječaj.
No mnogima je ova kaluzula o prednosti branitelja pri zapošljavanju doista nepravedna stvar, osobito zato što na nju imaju pravo ne samo branitelji, nego čak i članovi – njihove šire obitelji!
Naime, Zakon o braniteljima omogućuje zapošljavanje svoj njihovoj užoj i široj rodbini jer se ovim zakonom jasno nalaže da su tijela javne službe i javne ustanove te jedinici lokalne samouprave obvezne dati prednost i "članu uže i šire obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata odnosno nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata".
Na pitanje kako on kao prvi čovjek zadarskog školstva gleda na činjenicu da branitelji imaju prednost pri zapošljavanju, čak i na natječajima za ravnatelje škola, Nekić otvoreno kaže:
– Smatram da branitelji ne bi trebali imati prednost pri zapošljavanju za ravnatelje škola, a što se tiče natječaja za profesore, kada mi se mene pitalo, trebalo bi se naći instrumentarij da se zapošljavaju najbolji profesori. Moj je čvrsti stav da ovaj način sada nije najbolji te da treba iznaći načine kako pomoći braniteljima, ali nikako nauštrb činjenice da naša djeca zaslužuju da im predaju najbolji učitelji, poručuje Nekić.