Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Čvrljak: “Odnos TZ Županije prema nama je gotovo pa, maćehinski!”

29.08.2018. 12:50
Čvrljak: “Odnos TZ Županije prema nama je gotovo pa, maćehinski!”


Kod nas ima puno gostiju, ali nismo zadovoljni brojem posjetitelja na našim turističkim manifestacijama kojih svake godine imamo više od 30 i to već od kraja travnja, pa do rujna. Čini mi se da je ove godine taj broj bio manji nego lani. I zbog toga smo nezadovoljni jer nemamo podršku Županijske turističke zajednice. Oni za naše manifestacije izdvajaju pet tisuća kuna – godišnje. Sve što radimo, radimo sami već desetak godina, a to nije dobro jer bez podrške, pomoći i koordinacije niti jedna turistička priča ne može ići naprijed – rekao je prvi čovjek TZ Grada Benkovca Vanja Čvrljak kojeg smo "uhvatili" na terenu dok je sa svojim kolegama i suradnicima obilježavao nove, buduće razvojne trase vinskih i biciklističkih staza.
– Poanta priče općenito, jest da je sve prepušteno Gradu Benkovcu i našoj, lokalnoj Turističkoj zajednici. Odnos TZ Županije prema nama je gotovo pa, maćehinski, a mi smo jedini na jadranskoj obali koji imamo ravnicu i koji nudimo nešto sasvim drugačije od svega na području Županije. Naša komparativna prednost, srećom, i jest činjenica da turisti sve više traže mir i što manje gužve, pa se okreću ruralnom turizmu i svemu onome što je domaće i autohtono i to je ono što im mi, nudimo. I mi i otoci smo zapostavljeni jer je lakše napuniti brod za Kornate, nego turistima ponuditi Ravne kotare i dovesti ih u naše krajeve. Jedino u čemu se osjeća iskorak, to su kuće za odmor, zaključuje Čvrljak dodajući, kako nije zadovoljan u kojem smjeru i inače, ide zadarski turizam.
Naime, benkovačka Turistička zajednica vjerojatno je jedina koja se na vrijeme orijentirala na alternativne oblike ponude, iz jednostavnog razloga što – mora i plaža nemaju, pa su od početka svog djelovanja okrenuti razvijanju gastronomije, vinskih ruta, biciklističkih staza, seoskog turizma, dok u posljednje vrijeme doživljavaju pravu ekspanziju ponuda kuća za odmor s bazenima kojih je u svega posljednjih par godina, niknulo više od 40. Sve se to srećom, poklopilo i sa zahtjevima turističkog tržišta.
– Turizam kojeg mi razvijamo nužan je kako bi gost koji dođe u zadarsku regiju imao cjelovit doživljaj ovog prostora. Među prvima smo uredili ruralne turističke staze, inicirali brojne manifestacije koje promoviraju tradiciju, gastronomsku, kulturno-povijesnu i drugu baštinu, ali ne možemo sve sami iako se stalno trudimo i već godinama nekako uspijevamo, naglašava Črvljak.


Puno jedinstvenih manifestacija
Benkovčani su tako predivno uredili i svoje najznačajnije lokalitete – Asseriju, Kličevicu, Šopot-Crkvinu, postavljena su odmorišta, klupe od benkovačkog kamena, smeđa signalizacija, uređene su biciklističke staze, a najznačajnija je od njih staza koja vodi od Pakoštana do Asserije te prolazi kroz Šopot, u kojem su pronađeni temelji starohrvatske crkve i glasoviti zabat s imenom kneza Branimira. Druga je po značenju ona koja prati dionicu srednjovjekovne Vie Magne, koja je povezivala Nin i Knin, do Karina kao najmanjeg mora na svijetu i vraća se u Asseriju.
A, Benkovačko kulturno ljeto – uvijek je originalnije i drugačije od drugih. Svake se godine održavaju manifestacije poput Fišijade, Vinfesta, Bukare, Etno festivala, Vlajternative, Festivala češnjaka, Benkovačkog prisnaca, Festivala izvornih glazbala te nezaobilazna, gastro manifestacija Puževim korakom…
Najposjećeniji je uvijek bio, ali i ostao – jedinstveni Benkovački sajam koji se već godinama održava svakog 10. u mjesecu.