Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Bulevar se pušta u promet danas, ali s puno manje zelenila nego kad je zatvoren

29.04.2018. 17:50
Bulevar se  pušta u  promet danas, ali s puno manje zelenila nego kad je zatvoren


Ulica Ante Starčevića, odnosno Bulevar, za promet će u cijelosti biti puštena 29. travnja, u nedjelju, najnovija je informacija koju  smo dobili iz Hrvatskih cesta. 
– Dionicu koja je zatvorena puštamo u promet 29. travnja nakon čega  će Ulica Ante Starčevića biti prohodna u cijelom profilu. Zbog povećanja  prometa nastavak radova na navedenoj ulici planiramo na jesen, pojasnili su iz Hrvatskih cesta razlog promjene plana prema kojem su se radovi najavljivali sve do 15. lipnja, odnosno početka turističke sezone.
U planu sadnja 50 novih stabala
Budući da Zadrane, ponajviše one koji žive u tom dijelu grada, možda  i više od samih radova i njihova trajanja zabrinjava sječa stabala – u  veljači sedam četrdesetogodišnjih lipa, a početkom ovog tjedna i više  stabala crnike u predjelu ispred Porezne uprave, zanimalo nas je i koliko  je stabala posječeno, te tko i kad će ih zamijeniti drugima. 
– Posječena su tri stabla zbog izgradnje ulaza i izlaza s parkinga ispred  zgrade Ministarstva financija, Porezne uprave Zadar, kažu u Hrvatskim  cestama, no stanari okolnih zgrada tvrde kako ih je danak asfaltu i betonu dalo ipak više. Trenutačno stanje na terenu, odnosno udaljenost jednog od drugog stabla koja su "preživjela" idu u prilog tvrdnji stanara. Razlog za zabrinutost, s obzirom na to da je riječ o vrlo frekventnoj prometnici, a da stručnjaci barataju podacima kako su za preradu jedne sagorjele litre benzina ili dizela potrebna dva stabla, umiruju iz gradske komunalne tvrtke Nasadi odakle stiže obaćenje kako će sva posječena stabla,  čim završe građevinski radovi, zamijeniti novima.
Štoviše, direktor Nasada Lenko Ugrinić kaže kako Nasadi prema svom  Programu održavanja i podizanja javnih zelenih površina za 2018. u tom  dijelu grada planiraju zasaditi 50 novih stabala.  
– U Ulici Ante Starčevića na potezu od Ulice Vlatka Mačeka do Ulice  bleirburških žrtava planiramo posaditi 50 stabala i to lipa, judića, crnika,  kostela i lovora, a, također, predviđeno je i hortikulturno uređenje sjevernog dijela Ulice Ante Starčevića novim i drugačijim vrstama. Međutim,  moramo pričekati završetak rekonstrukcije cijelog dijela ceste da bismo  mogli pristupiti sadnji novih biljnih vrsta i obnovi zelenih površina, kaže  Ugrinić te dodaje kako je prema istom programu u planu sadanja ukupno 400 novih stabala na području grada.
– U 2018. godini u planu imamo sadnju novih drvoreda i pojedinačnih  stabala u užem i širem području grada Zadra, odnosno na više gradskih  lokacija, kaže Ugrinić koji je zbog sječe stabala u sklopu radova na gradskim lokacijama bio često prozivan u javnosti, iako nije dogovarao radove, niti na bilo koji drugi način sudjelovao. Da je zaista tako, može se  isčitati s table koja se nalazi na sjevernom dijelu Bulevara. Investitor tih  radova, odnosno obnove državne ceste DC 407 — prolaz kroz Zadar su  Hrvatske ceste. Projektant je Gradevinski projekt iz Šibenika, a izvođači  radova Sarađen iz Stankovaca i Vodoinstalacija Zadar. Nadzor gradenja  nad tim radovima povjeren je Investinženjeringu iz Zagreba i tvrtki D6Z  iz Zadra dok je kao izdavač građevinske dozvole navedeno kako su to Republika Hrvatska, Zadarska županija, i Grad Zadar – Upravni odjel za  provedbu dokumenata, prostornog uređenja i građenja. Za dinamiku radova na toj dionici kojom nisu zadovoljni građani jer se zbog vožnje jednim trakom u dva smjera stvaraju prometni čepovi, a dio građana u  gornjem dijelu Bulevara ostao je i bez stanice za gradski autobusni prijevoz, kontaktirali smo u nekoliko navrata i gradskog pročelnika za graditeljstvo Darka Kasapa, a posljednji put u srijedu.
– Grad Zadar, a ni moj Upravni odjel nemaju ništa s tim radovima. Dinamikom kojom se izvode, kao ni onom kojom Hrvatske ceste izvode radove u Ulici kralja Tomislava, odnosno u Jazinama i na Liburnskoj obali,  nisam zadovoljan ni ja. Mišljenja sam da se to može i treba odraditi puno  brže, rekao je Kasap.


Gdje će i što Nasadi saditi?
Lokacije i sadnje: Zrinsko-Frankopanska (sadnja novog drvoreda murvi); Žmirići  (pinije, judići, čempresi); Punta Bajlo (crnike borovi i tamarisi); Uvala Bregdetti (dopuna drvoreda tamarisa); Gaženička cesta (novi drvored pinija), Ulica bleiburških  žrtava (novi drvored kostela); Petrčane (sadnja pinija na novom parkiralištu, tamarisi  nova dionica uredenja obale); Bili brig (melije, lagerstremije, judići); Pozdrav Suncu  (lovori i pitospori), Perivoj Vrulje (ukrasne trešnje, judići); Petrići (bagremi, kelreuterije, pinije, lipe); Voštarnica (bagremi, crnike, kostele); Poluotok (crnike, gledičije,  ukrasne trešnje, pinije, murve, judići); Bulevar (lovori, čempresi, judići, crnike, kostele), a u otočnim i ostalim dijelovima grada koji nisu nabrojeni sadit će se crnike,  lipe i murve.