Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POŠAST NOVOG DOBA Preprodavači droga korak ispred sustava

04.12.2017. 12:09
POŠAST NOVOG DOBA Preprodavači droga korak ispred sustava


 Ako se vaš tinejdžer nakon povratka iz noćnog života ponaša drugačije nego inače, pokazuje agresivnost i nervozu, znak je to za alarm i provjeru konzumira li neku psihoaktivnu drogu kakvih je danas jako puno na na tržištu, upozorava Siniša Kabić Peters, predsjednik udruge Porat kojemu se sve češće javljaju roditelji u potrazi za savjetom i pomoći.


Tromi sustav
– Tinejdžeri danas stradavaju od legalnih i lako dostupnih droga koje mogu za sitan novac nabaviti ne samo kod preprodavača koji zalaze u noćne klubove i mjesta gdje mladi provode slobodno vrijeme već i u "smart shopovima" i preko interneta. Radi se o legalnim preparatima, koji na konzumenta imaju isti učinak kao što ima uzimanje opijata ili sintetičkih droga, a sustav je previše spor da bi te tvari detektirao na vrijeme i zabranio ih. Preprodavači novih droga su uvijek korak ispred. Dok jedna tvar dođe na crnu listu, oni već kombiniraju s drugom koja je još uvijek legalna, kaže Kabić Peters ističući kako su prevencija i roditeljski autoritet jedini način za zaštitu djece od ove pošasti novog doba, odnosno od novih droga.


Prijeteći trend
– Djeca su stvarno izložena svemu. Novac se vrti oko industrije droga više nego ikada. U tabletama koje su danas dostupne mladima mogu se naći i otrovi, koji mogu biti smrtonosni, a kasnije je teško utvrditi od čega je ta mlada osoba preminula jer se radi o "miksu" legalnih preparata, upozorava Kabić Peters, osvrćući se i na trend koji je posljednjih nekoliko godina sve popularniji među mladima i u Hrvatskoj. Radi se o udisanju osvježivača, tzv. glejdanju, čime se direktno utječe na mozak, a posljedica »glejdanja« je promjena osobnosti.
Nove droge na tržištu brinu i stručne osobe koje se bore protiv zlouporabe droga, liječenjem ovisnosti i prevenciojom pa tako i liječnike u zadarskoj Službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti i mentalno zdravlje Zadar pri Zavodu za javno zdravstvo. Stoga su temu „Nove droge“ odabrali za ovogodišnji okrugli stol koji svake godine organiziraju u sklopu Mjeseca borbe protiv oviisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. Prosinca. Uz brojne udruge i stručnjake, na okruglom stolu koji će se održati u Gradskoj knjižnici u srijedu, 6. prosinca, u 13 sati, gostovat će i stručnjaci iz Ureda za droge pri Vladi RH.




„Živote, dobar ti dan!“
Humanitarna organizacija Zajednica Susret i Grad Zadar, sutra u 19,30 sati organiziraju humanitarni koncert u dvorani Jazine u povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti.
Pod geslom „Mladi za mlade“ nastupaju natjecatelji  popularnog glazbenog pjevačkog showa The Voice – Dino Petrić i Mateja Božić Angie.
Koncert pod nazivom „Živote, dobar ti dan!“ namijenjen je srednjoškolcima, a njime se želi skrenuti  pozornost na rastuću problematiku svih oblika ovisnosti među mladima. Prihod ostvaren prodajom donacijskih kupona po cijeni od simboličnih 20 kuna bit će usmjeren na Zajednicu Susret – prvu terapijsku zajednicu u Republici Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi za probleme ovisnosti, a povodom obilježavanja njezine 25. godišnjice rada. Jubilej Zajednice Susret obilježava se tijekom cijele godine pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
Humanitarna akcija usmjerena na koncerte za srednjoškolce nastavit će se u svim većim gradovima u Hrvatskoj, a sav prihod od donacijskih ulaznica namijenjen je za obnovu dvaju terapijskih centara Zajednice Susret – Ciste Velike kraj Splita i Ivanovca kod Okučana.
Akciju podupiru Ministarstvo znanosti i obrazovanja i  Agencije za obrazovanje. 


Opasna marihuana
Među mladima u europskim zemljama trenutno je hit marihuana prskana staklenom prašinom. Smolast izgled koji se na taj način dobiva, diže prodajnu cijenu, a ostavlja ozbiljne posljedice kojih konzumenti nisu ni svjesni. Sitne čestice staklene vune, naime, nakon nekog vremena izazivaju krvarenje u plućima.
 
 
 
 
 
— Slika
Nove droge bit će tema okruglog stola 6. prosinca