Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zvjerski ubijeni i zapaljeni, a “krvnici” još na slobodi

18.01.2017. 23:00
Zvjerski ubijeni i zapaljeni, a “krvnici” još na slobodi


Izaslanstvo Grada Benkovca predvođeno gradonačelnikom Brankom Kutijom, izaslanstvo Grada Knina predvođeno gradonačelnikom Nikolom Blaževićem, predstavnici UHDDR Benkovac, HVIDR-e Benkovac, predstavnici Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rada Zadarske županije u srijedu su obilježili 25. obljetnicu stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika.
Na obiteljskoj grobnici obitelji Čengić položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a također i na spomen-obilježju kojeg su zajednički ispred obiteljske kuće Čengićevih, u kojoj je počinjen monstruozni zločin od strane velikosrpskih agresora, podigli Grad Benkovac i Grad Knin. Molitvu odrješenja predvodio je don Ivan Perković, župni vikar Župe Kistanje.
Podsjetimo, četveročlana obitelj Čengić mučki je ubijena 18. siječnja 1992. godine. Tada su pripadnici tzv. Krajinske milicije, ni krive ni dužne, zvjerski u podrumu obiteljske kuće ubili i zapalili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovu dvojicu maloljetnih sinova, 11-godišnjeg Slobodana i 4-godišnjeg Gorana.
Za ovaj monstruozan zločin odgovarao je tek Damir Travica koji je na Županijskom sudu u Šibeniku pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora u odsutnosti, zbog ratnog zločina protiv civila počinjenog od svibnja 1991. do 20. siječnja 1992. godine na kninskom području. Velika Britanija, u koju je pobjegao, izručila ga je Hrvatskoj u studenom 2008. godine. Preostalih sedam ‘krvnika’, koji su također s Damirom Travicom bili optuženi za ratni zločin, još uvijek nisu dostupni hrvatskim vlastima.