Foto: Toni Perinić
Masline se diljem naše županije beru već petnaestak dana, ali berba se posebno intenzivirala poslije Svih svetih. Nakon nimalo lagane berbe, slijedi prerada. U uljari Predovan u Vrsima imaju pune ruke posla, strojevi rade danonoćno, a ulje teče u potocima.
– Radimo od sredine listopada, ali posljednjih nekoliko dana posla ima k’o u priči. Imamo stanku od nekoliko sati ujutro i to je to, nastavlja se dalje punom parom, govori nam Saša Predovan, vlasnik jedne od najsuvremenijih i najmodernijih uljara na zadarskom području, otvorene 2014. godine.
Naime, vrška uljara je u kratko vrijeme postala jedna od najpoznatijih u županiji i šire, pa tako u nju svoje masline dolaze preraditi i iz Dalmatinske zagore. Kako nam prepričava vlasnik, dugo godina je gajio ideju otvorenja uljare u Vrsima.
Pravi pogon
– Godinama sam planirao pokrenuti seoski turizam u Vrsima i unutar poslovnog plana zamislio sam malu, obiteljsku uljaru. Bavim se inače ugostiteljstvom na Silbi te sam shvatio nakon nekog vremena kako bi bilo praktički nemoguće oba posla istovremeno obavljati kvalitetno i profesionalno. Odustao sam od seoskog turizma, ali je želja za otvaranjem male obiteljske uljare ostala prisutna, ističe Predovan i napominje kako se prvotni plan kasnije izmijenio.
– Počeo sam se svakodnevno informirati o načinu rada, potrebnoj kvadraturi prostora te tehničkim detaljima. Plan da otvorim malu, obiteljsku uljaru s vremenom je prerastao u pravi pogon koji u jednom trenutku može preraditi 1.650 kilograma maslina, dodaje naš sugovornik. Prema njegovim riječima, ova je godina iznimno dobra za maslinare.
Litra maslinovog ulja 120 kuna
– Ove godine radimo najbolje do sad, ali i maslina ima jako puno, ljudi su zadovoljni. Randman, odnosno postotak ulja, ovdje u našem kraju iznosi od 12 do 15 posto, dok je u unutrašnjosti županije nešto veći, objašnjava nam vlasnik.
Ove godine vrata uljare su otvorili 10. listopada, a nadaju se kako će barem do sredine prosinca biti potražnje za njihovim uslugama. U projekt uređenja i opremanja najsuvremenije uljare uloženo je preko dva milijuna kuna, od kojih je 750 tisuća kuna kredit HBOR-a. Također, iz godine u godinu moderniziraju i nadograđuju strojeve za što bolju kvalitetu i uslugu. Nakon prerade, prioritet je kvaliteta ulja, a kvaliteti onda parira i cijena, pa su očekivanja da će litra ove godine koštati 120 kuna, odnosno oko 16 eura.
najnovije
najčitanije
Županija
SVETKOVINA
U Ninu počinje slavlje Gospe od zečeva
TV Svekrva
TV SVEKRVA
Neustrašiva glumica i još hrabriji novinar Mario
Plodovi zemlje i mora
Dragan Kovačević
Potpredsjednik HGK: Rastu investicije u vinarstvu, ali treba urediti tržište
Zadar
PSIHIJATRI PIŠU
Predstavljene priče o mnogim osobnim susretima i let iznad psihijatrijskog gnijezda
Županija
SVEČANA SJEDNICA
Dodjelom godišnjih nagrada i priznanja obilježen Dan općine Bibinje
Zadar
PREČKA ULICA
U Zadru palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Crna Kronika
NEPRISTUPAČAN TEREN
Na Viru osoba upala među stijene sa quadom, intervenirale sve službe
Zadar
EMOTIVNA PJESMA
Petar Strmota napisao emotivnu pjesmu u čast Franka Lisice: ‘Plače nebo, muka grlo steže sve jače…’
Zadar
TRN U OKU ZADAR
‘Sad je tamo potpuni kaos’: Zadrani se žale na gužve na vrhu Puta Bokanjca: ‘Zeleno je pet sekundi…’
Županija
OBAVIJEST