Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Puno rada u Krakovskim jaslicama!

09.12.2016. 23:00
Puno rada u Krakovskim jaslicama!


Učenice prvih i drugih razreda Medicinske škole Ante Kuzmanića jučer su u školskoj knjižnici izrađivale, ni manje ni više, nego Krakovske jaslice, u suradnji s djelatnicima muzeja iz Krakova.
Suradnja s ovom zadarskom srednjom školom krenula je slučajno, a interes za uključivanjem učenika u izradu prekrasnih i nesvakidašnjih božićnih jaslica pokazala je Mirjana Vujasin, knjižničarka iz Medicinske škole.
– Ove jaslice isključivo su vezane za regiju Krakov, a posebne su po tome što se scena Božjeg rođenja zatvara u zidine njihovog grada. U njihovoj izradi primjenjuje se arhitektura grada Krakova i umjetnici imaju svoje vizije, pa se u jaslice mogu postaviti i neke druge značajne građevine, pojasnila je Sandra Oles, dopredsjednica poljske kulturne udruge u Zadru Morsko oko, koja okuplja Poljake u Zadru.
Osim scene Božjeg rođenja, u jaslice se zatvaraju elementi pučke tradicije, društvenog života koji nužno i ne mora biti vezan samo za Poljsku.
– Ove godine aktualni su Trump i Hillary, pa i oni mogu biti elementi u izradi pojedinih jaslica, navodi Sandra.
15-ak učenica vrijedno su izrezivale i lijepile građevine od papira koje će uklopiti u Krakovske jaslice. Priznaju, nije baš lagan posao, ali je jako zanimljiv.