Juha od buče, medenjaci, štrudla od tikve, med, sir, likeri i rođendanska torta – zvuči kao odličan meni za proslavu trećeg rođendana Seljačke tržnice. Tako je i bilo jučer ujutro ispred Supernove, na mjestu gdje svake subote već tri godine ljudi mogu kupiti sezonske, autohtone, ekološke i domaće prozvode izravno od ljudi koji ih u neposrednoj blizini i proizvode.
To je i bila ideja kad je prije tri godine projekt Seljačke tržnice Zadarske županije pokrenut u okviru zajedničkog projekta Zadarske županije i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Tržnicom sada upravlja udruga obiteljskih poljoprivrednih proizvođača Volim domaće, a njezin predsjednik je Šime Žuža.
– Prednost Seljačke tržnice je, prije svega, neposredna komunikacija proizvođača i kupca. Uspostavila se dugoročna i kvalitetna suradnja jer kupci znaju da kupuju svježe, autohtono, zdravo i sezonsko te iz okolice Zadra i s otoka. Ovo nije kao u trgovačkom centru da uvijek ima svega, već samo ono što je sezonsko. Prema tome se i izmjenjuju OPG-ovi na tržnici, ovisno što tko u kojem trenutku ima. I cijene se nastoje držati pristupačnima, toliko da su dostupne kupcima, a da su malo veće od onih u veleprodaji, kako bi i proizvođači imali svoju računicu, ističe Žuža.
Gotovo svi OPG-ovi koji su na Seljačkoj tržnici, tamo prodaju od prvog dana, još nitko nije odustao. Kako ističu, ima puno posla u polju pa im odgovara da se prodaje jednom tjedno.
– Ovo je dobra lokacija, ljudi su već stekli povjerenje i jako cijene domaće proizvode. Zadovoljni smo sa Seljačkom tržnicom, nekad bude i lošijih dana, a to je uglavnom ljeti. Turisti samo slikaju i ne kupe ništa, valjda nisu svjesni kvalitete domaćih proizvoda. Kupuju Zadrani, naši ljudi koji žive vani, a dolaze na odmor i šaljemo dosta kupcima u Zagreb. Zato uvijek kažem – daj Bože da naši ljudi imaju novca, govori Sanja Marinović.
Na štandu po nazivom Eko proizvodi sretne obitelji Kardum ove subote su odskakali najrazličitiji oblici ljubičastog batata. Drago Kardum u svakom je od njih vidio životinju – gusku, slona, miša i kišnu glistu. Za degustaciju u povodu rođendana tržnice pripremili su “medene tikvane” – medenjake s tikvom, a inače proizvode i likere koje nazivaju Maraško i Oraško.
Ljubomir i Anka Marinović već 15 godina prodaju svoje proizvode na Gradskoj tržnici, a gotovo od samog početka su i na Seljačkoj. Za jučerašnje slavlje pripremili su specijalitete od “kraljice jeseni” – tikve. Gosti su tako kušavali juhu od muškatne tikve, slatku štrudlu od tikve i jabuka te slanu od tikve i sira.
najnovije
najčitanije
Zadar
PREČKA ULICA
Palo stablo na automobile, vatrogasci i policija na terenu
Županija
VIŠE TISUĆA LJUDI
[FOTO] Nikad masovnija proslava Praznika rada na Viru
Hrvatska
PORUKA ZA PRAZNIK RADA
Novosel: Tražimo kvalitetnu politiku plaća i plaćanje prekovremenog rada
Nogomet
Slučaj Diarra
Sud Europske unije donio je odluku koja bi mogla izazvati velike promjene u FIFA-inim pravilima o transferima
Zadar
JUG ITALIJE
[FOTO] Zadarski hodočasnici posjetili svetište blaženog Jakova Zadranina
Zadar & Županija
BOGAT PROGRAM
Ne znate gdje za Praznik rada? U Zadarskoj županiji organizirano niz prigodnih događanja
Scena
ČLAN SASSUOLA
OSVOJIO MNOGE JEDNOSTAVNOŠĆU: Reprezentativac Martin Erlić u sretnoj je vezi sa Zadrankom
Zadar
CIJENE SLADOLEDA
Pogledajte kako se kreću cijene kuglice sladoleda na Poluotoku: ‘Možda je to malo puno dati za sladoled…’
Zadar
POTREBA ILI TREND
U Zadru raste broj igraonica i rođendaonica za dječje proslave
Zadar & Županija
PROPALI POGON