Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SVEČANA SJEDNICA

Klapan: Iza ljeta kreće uređenje istezališta ispred općinske zgrade

Autor: Matea Guzalić

03.08.2023. 16:39
Klapan: Iza ljeta kreće uređenje istezališta ispred općinske zgrade

Foto: Mate Komina



Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koja je održana povodom Dana Općine Novigrad, proslavljeni su važni trenuci i dostignuća te su uručene godišnje nagrade laureatima.


Uvodni pozdrav uime domaćina uputio je Antonio Sinovčić, predsjednik Općinskog vijeća, istaknuvši kako su im donošenje proračuna Općine Novigrad za 2023. godinu, niz odluka o izradi prostorne i projektne dokumentacije, kao i odluke o pokretanju postupaka javne nabave najvažnije odluke donesene u proteklih godinu dana.


– Od našeg prošlog susreta na škalinama protekla je točno godina dana. Unutar tog perioda naše se Općinsko vijeće sastalo deset puta, dok smo u ovom novom sazivu vijećali u dvadeset navrata. U Općinskom vijeću nije bilo promjena, ostali su isti vijećnici. U prosjeku sjednice održavamo svakih četrdesetak dana, a to ovisi o hitnosti i važnosti donošenja odluka. U radu i pripremi donošenja odluka održavamo prethodne koordinacije i nastojimo se usuglasiti, tako da skoro sve odluke donesemo jednoglasno, a ako oko nekog predmeta nemamo zajedničko mišljenje, pokušavamo odgoditi raspravu dok se ne nađe najbolje zajedničko rješenje, izjavio je Sinovčić.


Foto: Mate Komina


Popločavanje centra Novigrada




Načelnik Općine Joso Klapan zahvalio je svima okupljenima na dolasku te je opisao aktivnosti provedene kroz proteklu godinu, kao i planirane aktivnosti za iduću godinu.


– Nastavili smo popločavati povijesnu jezgru sa 160 novih kvadrata, a čekamo završetak ljetne sezone kako bi nastavili s novih 260 kvadrata. Na taj način će nam u 2024. godini ostati još samo 160 kvadrata. Također, stavili smo u funkciju Prezentacijski centar ribarstvo i ribarsko zlato, a planiramo ga do sljedećeg ljeta urediti za predškolski odgoj i za osnovnoškolce, tako da će ga moći posjetiti osobe svih uzrasta. Htio bih najaviti veliki projekt po završetku ljetne sezone, uređenje istezališta ispred općinske zgrade. Radimo i niz projekata koje ćemo aplicirati u nadolazećem periodu, kao što je sanacija Doma kulture, istaknuo je Klapan.


Okupljenima se obratio i zadarski župan Božidar Longin koji je naglasio važnost truda oko poboljšanja života svakog stanovnika.


– Želimo svakom našem stanovniku omogućiti što bolji život u svakom prostoru, u svakom dijelu naše županije. Ovdje nam je problem katastarska izmjera, ali imamo i brojne stvari za pohvalu koje smo zaista uspješno odradili. Kad je socijala u pitanju, moramo istaknuti dvije stvari, a to je da sufinanciramo privatne domove za starije i nemoćne te dajemo poticaj za novorođenu djecu. U prošloj godini na području općine Novigrad imamo 26 novorođene djece, ja ne mogu reći da sam zadovoljan, volio bih da je taj broj puno veći, rekao je Longin te pohvalio rad osnovnih škola u Novigradu i u Pridragi, a najavio je i veliki projekt aglomeracije Novigradskog i Karinskog mora.


Foto: Mate Komina


Stvaranje uvjeta za dobar život


Posljednji se nazočnima obratio Rade Šimičević koji je svima čestitao Dan općine, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.


– Ovdje smo zahvaljujući braniteljima. Znamo da je hrvatska država natopljena krvlju hrvatskih sinova. Moramo učiniti sve što možemo da se svi oni koji žive ovdje osjećaju dobro i da ne zaboravimo kroz što su prošli. Hrvatska država se trudi, a hrvatski čovjek živi dobro od svog rada. U ovom trenutku se ne možemo uspoređivati s razvijenim europskim državama poput Njemačke, ali možemo dati sebe i svoje znanje te od ove države stvoriti mjesto gdje svi ljudi mogu dobro živjeti. Vjerujem da ćemo kroz deset ili petnaest godina dostići razvijene zemlje, kazao je Šimičević te naglasio kako imamo veliku korist od Europske unije, a samo je na nama kako će se to iskoristiti.


Na kraju svečane sjednice, održana je dodjela godišnjih nagrada laureatima, koje su osobno uručili Sinovčić i Klapan.


Nagrade su dobili Cvita Baraba, Emila Kaštelan, Zvonko Babić, Nogometni klub NOŠK Novigrad, Udruga veterana mješovitog odreda mornaričkog pješaštva »ZVIR« Hvar, Udruga veterana Domovinskog rata – Lošinj, Udruga veterana Ugljan – Dugi otok – Otočki bataljun, Udruga mornaričkog pješaštva Vanga, Udruga specijalaca Domovinskog rata – Poskoci – Zadar, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade – Gromovi, Udruga veterana 145. brigade – HV – Zagreb, Udruga veterana 3. gardijske brigade – Kune, Udruga ratnih veterana 7. domobranske pukovnije, Udruga dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade, Udruga veterana 4. gardijske brigade – Pauci, te umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske Mile Dedaković – Jastreb, koji je dobio zaslužene ovacije.


Foto: Mate Komina