Četvrtak, 31. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SRETAN!

Danas se obilježava Dan sladoleda: Evo 3 recepta za omiljenu hladnu slasticu

Autor: Sanda Milinković

16.07.2023. 09:30
Danas se obilježava Dan sladoleda: Evo 3 recepta za omiljenu hladnu slasticu

Foto: Pexels

Malo ćemo se maknuti od klasične čokolade i vanilije da bi uronili u okus banane, kokosa i borovnica




Danas se diljem SAD-a obilježava Nacionalni dan sladoleda što je previše simpatičan “praznik” da bi ga preskočili pa smo se odlučili priključiti danu hladnog deserta i popratiti ga sa tri malo drugačija recepta.


Nacionalni dan sladoleda uveo je bivši američki predsjednik Ronald Reagan, odlučivši da će nacija trećom nedjeljom u srpnju svake godine odati počast slastici u kojoj uživa više od 90 % Amerikanaca. 1984. godine donio je odluku koju je pozdravila čitava industrija jer Amerikanci su predvodnici po pitanju konzumacije sladoleda; godišnje konzumiraju više od 80 litara po osobi.


Reagan je srpanj proglasio Nacionalnim mjesecom sladoleda, opisujući slasticu kao “nutritivnu i cjelovitu hranu u kojoj uživa više od 90 % stanovništva SAD-a”.




Otada se “praznik” proširio diljem svijeta i tradicionalno se obilježava na različite načine. Mišljenja smo da je najbolji način uživanje u hladnoj poslastici pa donosimo nekoliko malo drugačijih recepata.


Brzi sladoledni sendviči od banane


Sladoledni sendvič s maslacem od kikirikija i bananama s vrhnjem i vanilijom, bit će pravi zgoditak na lutriji za nepca svih ukućana.


Sastojci


  • 200 g maslaca od kikirikija (dobro je hrskavi ili glatki)
  • 175 g šećera
  • 75 g crne čokolade, nasjeckane na komadiće
  • 1 veliko jaje

Za sladoled


  • 3 banane, oguljene, nasjeckane i unaprijed zamrznute
  • 2 žlice slatkog vrhnja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

Postupak


Zagrijte pećnicu na 180C (ventilator) i obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje. Stavite maslac od kikirikija, šećer, ¼ žličice fine kuhinjske soli i komadiće čokolade u zdjelu i dobro promiješajte kuhačom. Razbijte jaje i ponovno miješajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobijete tijesto.


Odlomite komade tijesta (otprilike veličine cherry rajčice) i rasporedite ih po limovima. Pritisnite kolačiće stražnjom stranom vilice da se malo zgnječe.


Pecite oko 12 minuta dok ne porumene oko rubova i ne poblijede u sredini. Ostavite da se hlade na plehovima 5 minuta. U međuvremenu smiksajte banane, vrhnje i vaniliju dok ne dobijete gusti sladoled. Žlicom za sladoled grabite kuglice i slažite između kolačića. Poslužite odmah.


Super jednostavan voćni sladoled


Osvježavajući desert pomoću kojih će i oni najmlađi uživati u voću.


Sastojci


  • 200 g jagoda (koliko crvenih možete) oljuštenih
  • 1 veliki mango, bez sjemenki i oguljen
  • ¼ limuna, iscijeđenog
  • 3 vrlo zrele banane, oguljene
  • 200 g mlijeka
  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 4 kivija, oguljena
  • posipi ili sitno nasjeckane jagode i mango za posluživanje

Postupak


Zgnječite ili napravite pire od jagoda i manga u dvije odvojene zdjelice. U drugu zdjelu dodajte limunov sok i bananu te zgnječite.


Tucite kondenzirano mlijeko i vrhnje u velikoj zdjeli dok ne postane gusto i prilično čvrsto, pomalo poput ugrušanog vrhnja. Podijelite smjesu u tri posude. U svaki umiješajte po jednu voćnu kašu. Prebacite svaki u posudu za zamrzavanje i zamrznite dok ne postane čvrst.


Napravite pire od kivija i po želji izvadite sjemenke. Poslužite kuglicu svakog sladoleda u zdjelicama ili posudama za sladoled i prelijte umakom od kivija, posipom ili nasjeckanim voćem.


Delicija od kokosa, borovnica i limete


Malo kompliciraniji sladoled od borovnica za kojeg se isplati pomučiti.


Sastojci


  • 2 limete
  • ž140 g šećera
  • 125g borovnica
  • 200 ml kokosovog vrhnja
  • 280 ml slatkog vrhnja
  • dodatne borovnice, za posluživanje

Postupak


Sitno naribajte koricu jedne limete i iscijedite sok iz obje. Stavite u manji lonac sa šećerom i lagano zagrijavajte, miješajući da se šećer otopi. Dodajte borovnice i kuhajte na laganoj vatri 2 minute, samo dok im se koža ne počne odvajati.


Smjesu borovnica ulijte u zdjelu i umiješajte kokosovo vrhnje. Ostaviti da se ohladi. Tucite vrhnje u velikoj zdjeli dok ne zadrži oblik, a zatim postupno umiješajte smjesu od borovnica. Stavite zdjelu u zamrzivač na oko 1 sat, dok se smjesa ne stegne oko 3 cm od rubova.


Izvadite iz zamrzivača i pjenjačom sve sjedinite. Kada bude prilično glatko, vratite u zamrzivač na još sat vremena, a zatim ponovite miksanje još jednom. Prebacite sladoled u čvrstu posudu, pokrijte i zamrznite dok se ne stegne. Pospite dodatnim borovnicama i poslužite!