Foto: Pexels
Malo ćemo se maknuti od klasične čokolade i vanilije da bi uronili u okus banane, kokosa i borovnica
Danas se diljem SAD-a obilježava Nacionalni dan sladoleda što je previše simpatičan “praznik” da bi ga preskočili pa smo se odlučili priključiti danu hladnog deserta i popratiti ga sa tri malo drugačija recepta.
Nacionalni dan sladoleda uveo je bivši američki predsjednik Ronald Reagan, odlučivši da će nacija trećom nedjeljom u srpnju svake godine odati počast slastici u kojoj uživa više od 90 % Amerikanaca. 1984. godine donio je odluku koju je pozdravila čitava industrija jer Amerikanci su predvodnici po pitanju konzumacije sladoleda; godišnje konzumiraju više od 80 litara po osobi.
Reagan je srpanj proglasio Nacionalnim mjesecom sladoleda, opisujući slasticu kao “nutritivnu i cjelovitu hranu u kojoj uživa više od 90 % stanovništva SAD-a”.
Otada se “praznik” proširio diljem svijeta i tradicionalno se obilježava na različite načine. Mišljenja smo da je najbolji način uživanje u hladnoj poslastici pa donosimo nekoliko malo drugačijih recepata.
Brzi sladoledni sendviči od banane
Sladoledni sendvič s maslacem od kikirikija i bananama s vrhnjem i vanilijom, bit će pravi zgoditak na lutriji za nepca svih ukućana.
Sastojci
- 200 g maslaca od kikirikija (dobro je hrskavi ili glatki)
- 175 g šećera
- 75 g crne čokolade, nasjeckane na komadiće
- 1 veliko jaje
Za sladoled
- 3 banane, oguljene, nasjeckane i unaprijed zamrznute
- 2 žlice slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Postupak
Zagrijte pećnicu na 180C (ventilator) i obložite dva velika lima za pečenje papirom za pečenje. Stavite maslac od kikirikija, šećer, ¼ žličice fine kuhinjske soli i komadiće čokolade u zdjelu i dobro promiješajte kuhačom. Razbijte jaje i ponovno miješajte dok se smjesa ne sjedini i ne dobijete tijesto.
Odlomite komade tijesta (otprilike veličine cherry rajčice) i rasporedite ih po limovima. Pritisnite kolačiće stražnjom stranom vilice da se malo zgnječe.
Pecite oko 12 minuta dok ne porumene oko rubova i ne poblijede u sredini. Ostavite da se hlade na plehovima 5 minuta. U međuvremenu smiksajte banane, vrhnje i vaniliju dok ne dobijete gusti sladoled. Žlicom za sladoled grabite kuglice i slažite između kolačića. Poslužite odmah.
Super jednostavan voćni sladoled
Osvježavajući desert pomoću kojih će i oni najmlađi uživati u voću.
Sastojci
- 200 g jagoda (koliko crvenih možete) oljuštenih
- 1 veliki mango, bez sjemenki i oguljen
- ¼ limuna, iscijeđenog
- 3 vrlo zrele banane, oguljene
- 200 g mlijeka
- 600 ml slatkog vrhnja
- 4 kivija, oguljena
- posipi ili sitno nasjeckane jagode i mango za posluživanje
Postupak
Zgnječite ili napravite pire od jagoda i manga u dvije odvojene zdjelice. U drugu zdjelu dodajte limunov sok i bananu te zgnječite.
Tucite kondenzirano mlijeko i vrhnje u velikoj zdjeli dok ne postane gusto i prilično čvrsto, pomalo poput ugrušanog vrhnja. Podijelite smjesu u tri posude. U svaki umiješajte po jednu voćnu kašu. Prebacite svaki u posudu za zamrzavanje i zamrznite dok ne postane čvrst.
Napravite pire od kivija i po želji izvadite sjemenke. Poslužite kuglicu svakog sladoleda u zdjelicama ili posudama za sladoled i prelijte umakom od kivija, posipom ili nasjeckanim voćem.
Delicija od kokosa, borovnica i limete
Malo kompliciraniji sladoled od borovnica za kojeg se isplati pomučiti.
Sastojci
- 2 limete
- ž140 g šećera
- 125g borovnica
- 200 ml kokosovog vrhnja
- 280 ml slatkog vrhnja
- dodatne borovnice, za posluživanje
Postupak
Sitno naribajte koricu jedne limete i iscijedite sok iz obje. Stavite u manji lonac sa šećerom i lagano zagrijavajte, miješajući da se šećer otopi. Dodajte borovnice i kuhajte na laganoj vatri 2 minute, samo dok im se koža ne počne odvajati.
Smjesu borovnica ulijte u zdjelu i umiješajte kokosovo vrhnje. Ostaviti da se ohladi. Tucite vrhnje u velikoj zdjeli dok ne zadrži oblik, a zatim postupno umiješajte smjesu od borovnica. Stavite zdjelu u zamrzivač na oko 1 sat, dok se smjesa ne stegne oko 3 cm od rubova.
Izvadite iz zamrzivača i pjenjačom sve sjedinite. Kada bude prilično glatko, vratite u zamrzivač na još sat vremena, a zatim ponovite miksanje još jednom. Prebacite sladoled u čvrstu posudu, pokrijte i zamrznite dok se ne stegne. Pospite dodatnim borovnicama i poslužite!
najnovije
najčitanije
Košarka
6. KOLO ženske premijer lige
Slavlje Plusica, poraz Zadra
Zadar
SIGURNOST I PROTOČNOST
Policija objavila savjete građanima povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana
Zadar
Udruga HVIDR
Održana tradicionalna sv. misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje
Feelgood
FITNESS TREND
Zaboravite trčanje – ‘rucking’ je novi način za poboljšanje kondicije!
Zadar
Profesor Tihomir Jukić
Danas je važniji nego ikada suživot turizma i urbanizma
Zadar
USKRSNUĆE POLUOTOKA
Najduži “Advent” u Hrvatskoj trebao bi spasiti Poluotok od zimskog sna
Zadar
RAZGOVOR
Dr. Lovre Pedić: Sve je više i muškaraca koji se odlučuju na estetske tretmane
Zadar
holywin
ODGOVOR NA NOĆ VJEŠTICA! U hrvatskim gradovima bit će održan Holywin, među njima je i Zadar
Zadar
DVA UDOMLJENJA
‘ZAPUTILE SE U NEŠTO BOLJE’ Zadarski azil objavio sretne vijesti: ‘To zaslužuje proslavu’
Zadar
TRI DESETLJEĆA S VAMA