Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

NOVI POSAO

Kolinda ima novi važan posao, dočekali su ju oduševljeno: “Bila je pionir za žene”

Autor: Portal Novi list

27.06.2023. 19:15
Kolinda ima novi važan posao, dočekali su ju oduševljeno: “Bila je pionir za žene”

Foto: Facebook Kolinda Grabar Kitarović



Bivša predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović pohvalila se novim poslom. Imenovana je supredsjedateljicom Odbora za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB).


“Radujem se vođenju Odbora kako bismo postigli zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović.


“Donijet će nam iskustvo”


Novu funkciju preuzela je u ponedjeljak. Odbor GPMB kao neovisno tijelo osnovali su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Svjetska banka, a Grabar Kitarović supredsjedat će njime s bivšim ministrom zdravstva Bocvane, Joyem Phumaphijem.





“Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar Kitarović pristala biti supredsjedajuća u Odboru. Ona će donijeti iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova.


Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova i Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom”, rekao je direktor WHO-a, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Foto Facebook Kolinda Grabar Kitarović


Iz GPMB-a podsjećaju da je Kolinda Grabar Kitarović bila četvrta predsjednica Hrvatske i prva žena na toj dužnosti.


“Snažno se zalagala za žene”


“Bila je pionir za žene u globalnom vodstvu u mnogim drugim ulogama, i kao prva žena koja je obnašala dužnost hrvatske ministrice vanjskih poslova.


Foto Facebook Kolinda Grabar Kitarović


Snažno se zalagala za žene i ravnopravnost spolova, uključujući i u kontekstu pandemije COVID-a 19. Trenutačno radi kao globalna veleposlanica za cijepljenje Vijeća žena svjetskih lidera.


Grabar Kitarović u GPMB donosi stručnost vezanu uz vanjsku politiku i složene multilateralne procese te znanje o političkim pregovorima, zagovaranju i kreiranju politika potrebnih za uvođenje promjena na globalnoj razini”, poručuju iz Odbora GPMB.