Foto: Arif Sitnica
Gastro manifestacija “Okusi Novigradske dagnje” i ove je godine privukla velik broj gostiju koji su imali priliku uživati u raznovrsnim jelima čija je glavna namirnica bila – novigradska dagnja. Novigradska riva mjesto je događanja ove manifestacije na kojem je šest izlagača pripremalo dagnje na različite načine. Buzara od dagnji, rižoto, pohane dagnje, dagnje s tjesteninom, s njokima, paprikaš od dagnji…, sve to su gosti imali prilike probati i pritom uživati u jedinstvenom spoju okusa tradicionalne kuhinje s popularnom morskom namirnicom.
– Ova manifestacija održava se od 2015. godine, izuzev dvije pandemijske godine. Mi se s “Okusima Novigradske dagnje” pokušavamo predstaviti kao novoosnovana Turistička zajednica i smatramo kako je gastro dio prilično zapostavljen pa smo odlučili nastaviti s ovom dobrom pričom, rekla je Petra Bolanča, iz TZ Novigrad.
A na pitanje po čemu je posebna novigradska dagnja, odgovara:
– Posebna je zbog spoja rijeke Zrmanje i njenih blagodati te boćatog Novigradskog mora koje je idealno za uzgoj dagnje.
Posjetitelji oduševljeni
A posjetitelji su brzo počeli pristizati na novigradsku rivu, a kako i ne bi kada se miris ukusnih jela širio ovim malim dalmatinskim mjestom. Osim domaćih ljudi, u dagnjama su uživali i strani turisti koji su oduševljeni ovim specijalitetima.
– Prvi put jedem dagnje i jako mi se sviđaju. Probat ću sva jela koja se nude, ovo je izvrsno, rekla je Gabi, turistkinja iz Austrije. A isto je potvrdila i njezina prijateljica iz Poljske, koja je, kako je dodala, dagnje na buzaru jela dva puta jer su joj – izvrsne.
Renato Kraljev, poznati zadarski kuhar pripremao je rižoto od dagnji i pohane dagnje.
Zabava potrajala dugo u noć
– Ove godine je dagnja jako tražena, nema je previše, ali su se domaćini potrudili pa su ronili jutros na 20 metara kako bi ih izvadili i nama su ih donijeli u 18 sati, friške. Ima za svakog ponešto. Ovo je nešto što se ne jede baš svaki dan, posebno pohane dagnje jer treba svaku posebno staviti u ulje, malo je zahtjevno, ali jako ukusno, objašnjava Kraljev.
Lucija Prtenjača i Lea Jović pripremale su paprikaš s povrćem i dagnjama. – Ima puno povrća, tikvica, čičvarde i naravno dagnji. Ovo je jelo na žlicu, a već smo podijelili pola teče, rekle su djevojke.
Vrhunac fešte od dagnji bio je nastup Duje Stanišića i benda Breskvice, a posjetitelji su se na novigradskoj rivi zabavljali do dugo u noć guštajući u jadranskim delicijama kulinarskih virtuoza. Novigrad, sudeći prema najavama, očekuje dobru turističku sezonu.
Vesele brojke
– Na području cijele TZ Novigradsko more imamo 520 objekata, a iz godine u godinu bilježimo povećanje turističkog smještaja.
Ovo je destinacija u kojoj je izražen srpanj i kolovoz po broju dolazaka i noćenja, ali nas vesele i dobre brojke u pred i pos sezoni. Prijašnjih godina predsezona nije u rangu possezone zbog toga smo se i odlučili ovu manifestaciju napraviti ranije s ciljem kako bi gosti produžili svoj boravak, navodi Bolanča.
najnovije
najčitanije
Scena
ZAVRŠIO NATJECANJE
Bonaventura napustio MasterChef: ‘Nadam se da sam učinio puno ljudi ponosnima’
Hrvatska
UŽAS KOD VARAŽDINA
DETALJI MUČNOG SLUČAJA Otac ubijenih beba je OIB smatrao “žigom zvijeri”, bili članovi sekte
Zadar
JAVLJA DHMZ
Danas pretežno oblačno mjestimice s oborinom
Županija
ZAPOSTAVLJENI PROSTORI
Izgleda da je Nin pronašao rješenje za Šepurine i Ciglanu. Jedno se ruši, a drugo će postati – šuma
Rukomet
Europsko prvenstvo
Eksperiment nije uspio, Kraljice šoka prvim letom poslane kući
Zadar
NAJDOKTORI
‘Najdoktori’ iz Zadarske županije počašćeni priznanjem: ‘Izuzetno mi je drago što pacijenti cijene moj rad’
Zadar
GRAĐANI SU FRUSTRIRANI
Parkiranje muči sve veći broj Zadrana! ‘Stanari tvrde da je to njihovo, prijete lomljenjem brisača…’
Županija
razlike u primanjima
Znate li koliko su plaćene odgojiteljice u vrtićima? Napravili smo detaljnu analizu, neki iznosi su – poražavajući
Nogomet
POČIVAO U MIRU
Preminuo je Vjekoslav Šuljić – Braco, zadarski gospodarstvenik i nogometni djelatnik
Kolumne
Piše Toni Perinić