Foto: Arif Sitnica
Gastro manifestacija “Okusi Novigradske dagnje” i ove je godine privukla velik broj gostiju koji su imali priliku uživati u raznovrsnim jelima čija je glavna namirnica bila – novigradska dagnja. Novigradska riva mjesto je događanja ove manifestacije na kojem je šest izlagača pripremalo dagnje na različite načine. Buzara od dagnji, rižoto, pohane dagnje, dagnje s tjesteninom, s njokima, paprikaš od dagnji…, sve to su gosti imali prilike probati i pritom uživati u jedinstvenom spoju okusa tradicionalne kuhinje s popularnom morskom namirnicom.
– Ova manifestacija održava se od 2015. godine, izuzev dvije pandemijske godine. Mi se s “Okusima Novigradske dagnje” pokušavamo predstaviti kao novoosnovana Turistička zajednica i smatramo kako je gastro dio prilično zapostavljen pa smo odlučili nastaviti s ovom dobrom pričom, rekla je Petra Bolanča, iz TZ Novigrad.
A na pitanje po čemu je posebna novigradska dagnja, odgovara:
– Posebna je zbog spoja rijeke Zrmanje i njenih blagodati te boćatog Novigradskog mora koje je idealno za uzgoj dagnje.
Posjetitelji oduševljeni
A posjetitelji su brzo počeli pristizati na novigradsku rivu, a kako i ne bi kada se miris ukusnih jela širio ovim malim dalmatinskim mjestom. Osim domaćih ljudi, u dagnjama su uživali i strani turisti koji su oduševljeni ovim specijalitetima.
– Prvi put jedem dagnje i jako mi se sviđaju. Probat ću sva jela koja se nude, ovo je izvrsno, rekla je Gabi, turistkinja iz Austrije. A isto je potvrdila i njezina prijateljica iz Poljske, koja je, kako je dodala, dagnje na buzaru jela dva puta jer su joj – izvrsne.
Renato Kraljev, poznati zadarski kuhar pripremao je rižoto od dagnji i pohane dagnje.
Zabava potrajala dugo u noć
– Ove godine je dagnja jako tražena, nema je previše, ali su se domaćini potrudili pa su ronili jutros na 20 metara kako bi ih izvadili i nama su ih donijeli u 18 sati, friške. Ima za svakog ponešto. Ovo je nešto što se ne jede baš svaki dan, posebno pohane dagnje jer treba svaku posebno staviti u ulje, malo je zahtjevno, ali jako ukusno, objašnjava Kraljev.
Lucija Prtenjača i Lea Jović pripremale su paprikaš s povrćem i dagnjama. – Ima puno povrća, tikvica, čičvarde i naravno dagnji. Ovo je jelo na žlicu, a već smo podijelili pola teče, rekle su djevojke.
Vrhunac fešte od dagnji bio je nastup Duje Stanišića i benda Breskvice, a posjetitelji su se na novigradskoj rivi zabavljali do dugo u noć guštajući u jadranskim delicijama kulinarskih virtuoza. Novigrad, sudeći prema najavama, očekuje dobru turističku sezonu.
Vesele brojke
– Na području cijele TZ Novigradsko more imamo 520 objekata, a iz godine u godinu bilježimo povećanje turističkog smještaja.
Ovo je destinacija u kojoj je izražen srpanj i kolovoz po broju dolazaka i noćenja, ali nas vesele i dobre brojke u pred i pos sezoni. Prijašnjih godina predsezona nije u rangu possezone zbog toga smo se i odlučili ovu manifestaciju napraviti ranije s ciljem kako bi gosti produžili svoj boravak, navodi Bolanča.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
TREĆA VLADA
Sabor izglasao povjerenje trećoj Vladi premijera Andreja Plenkovića
Hrvatska
ZASTUPNICA CENTRA
Puljak pitala Dabru koliko je studirao: “Javili su mi da mu je Grad platio kurs za trenera”
Nogomet
1. ŽNL
Dragovoljac pobijedio Sabunjar i pogurnuo Pakoštane do titule prvaka!
Hrvatska
UDBINA
Dobra vijest za Laudonov gaj : uskoro će biti izgrađena učionica na otvorenom
Nogomet
ARGENTINSKI GENIJALAC
Salveta s Messijevim potpisom za Barcelonu prodana za 760.000 funti
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Ostali sportovi
Josip Perinić
Malonogometni dragulj iz Vrsi: ‘Vrški dres je najteži, ali je i najposebniji’
Zadar
IV. b razred
I nakon pola stoljeća od mature “ekonomisti” nisu štedjeli emocije
Zadar
vremenska prognoza
UPALJEN METEOALARM Stiže nam nevrijeme s olujnim jugom!
Županija
NEUSPJEŠNI PREGOVORI